HISTORIA


Från Stadsteater till Stadsteater

I nästan 50 år var Malmö Stadsteater synonymt med det stora huset i slutet av Fersens väg. Mellan 1944 och 1993 var det en plats där man kunde njuta av allt från drama och opera till balett och musik. När sedan Malmö Stadsteater 1993 hade delats upp i tre kulturbolag – Malmö Dramatiska Teater, Malmö Musikteater och Skånes Dansteater – gick namnet officiellt i graven.

I och med att Malmö stad överlämnade huvudmanskapet för Malmö Opera och Skånes Dansteater till Region Skåne 2006 fanns det bara en teater i Malmö som fortfarande helt och hållet ägdes av stadens invånare. 2008 bytte därför Malmö Dramatiska Teater tillbaka namnet till Malmö Stadsteater.

Hipp

Hippodromens historia som cirkus, kyrka och teater om vartannat sträcker sig över en tidsperiod på drygt hundra år. Den 1 november 1899 invigdes den storslagna cirkusbyggnaden mitt i centrala Malmö. Cirkus Tanti uppträdde för en fullsatt salong, som på den tiden rymde 1400 åskådare. Förutom cirkus arrangerades idrottsevenemang, filmvisningar och teater. 1922 var cirkusepoken slut på Hipp och under ledning av den legendariske Oscar Winge fick Malmö sin första teater med fast ensemble. Nu spelades dramatik, farser och operetter med stor framgång där stjärnor som Edvard Persson och Nils Poppe medverkade.
 
När gamla Malmö Stadsteater på Östra Rönneholmsvägen byggdes blev konkurrensen för svår och 1949 gick Hipp i konkurs. Mellan 1950 och 1989 var teatern istället kyrka. Elimförsamlingen köpte cirkushuset och allt som påminde om husets förflutna som ett ”syndens näste” togs bort eller doldes genom ommålning och överbyggnad. Som nöjesetablissemang hade det dock en fast plats i Malmöbornas hjärtan och när Elim sålde huset efter nästan 40 år höjdes rösterna om att återuppföra teatern och nöjespalatset i sin forna glans.

1994 återinvigdes Hipp som teater efter en omsorgsfull restauration. Med Malmö Dramatiska Teater blev det genast känt både i Sverige och utomlands. Malmös äldsta teaterhus har en flexibel salong som ger utrymme för många olika scenlösningar. Antalet publikplatser varierar från 350 till drygt 400.

Intiman

Intiman, som ligger i anslutning till Malmö Opera, byggdes 1944.

Målsättningen för Intiman var klar från början. Det skulle spelas experimentell och nyskriven dramatik. Ingmar Bergman gjorde under sin tid som konstnärlig rådgivare i Malmö på 1950-talet flera framstående uppsättningar på Intiman, exempelvis Pirandellos Sex roller.... och Hjalmar Bergman Sagan.

I dag spelas en blandning av nyskriven dramatik och klassiska verk på denna scen. Byggnadens arkitektur är till stor del bevarad i sin ursprungliga form. Den ligger i parken och har egen foajé och entré. Antalet platser är 204, vilket gör den till en liten salong, där publiken sitter nära skådespelarna.

Studion

Högst upp i Hipphuset – i det som förut var Malmö Stadsteaters repetitionssal – ligger idag vår minsta och nyaste scen Studion.

Studion invigdes 2008 och är Malmö Stadsteaters experimentscen. Här har flera av skådespelarnas egna projekt haft sina urpremiärer.

Här finns plats för cirka 50 personer.