Tennsoldaten och pappersdansösen

Från Berlin till Kirseberg!

Datum:  2021-08-31

Kirsebergs fritids- och kulturhus blir spelplats för Unga Malmö Stadsteaters föreställning Tennsoldaten och pappersdansösen. Föreställningen som är den tyske dramatikern och regissören Roland Schimmelpfennigs fria dramatisering av H.C. Andersens klassiska saga uppmanar oss att vara öppna, hoppfulla och solidariska. 

Den gamla Hippodromen på Kalendegatan genomgår just nu en fantastisk förvandling från välkänd etablerad teater till hela Malmös teaterhus. Men innan vi kan slå upp dörrarna vågar vi oss ut på ett dramatiskt utbytesår och ger oss in i nya spännande samarbeten med kreativa krafter på Malmös många andra scener, där Kirsebergs fritids- och kulturhus kommer att vara en av dem. Tillsammans inleder vi ett brett samarbete kring barn och unga där föreställningen Tennsoldaten och pappersdansösen sätts upp av den hyllade tyske dramatikern och regissören Roland Schimmelpfennig.

Roland Schimmelpfennig

Direkt från hemstaden Berlin till malmöstadsdelen Kirseberg sätter han nu upp sin egen version av den klassiska sagan. Berättelsen om Tennsoldaten är så sorglig och grym så Roland Schimmelpfennig kände att den behövde ett litet lyft:

– Jag ville berätta sagan ur en annan vinkel, så jag ändrade slutet och gav Pappersdansösen en mycket större roll. Jag har försökt att ta den klassiska sagan in i nutiden. Våra två hjältar är på något sätt outsiders. De är inte privilegierade men heller inte loosers, de lever under svåra omständigheter helt enkelt. Tennsoldaten är enbent och långt från de glamorösa leksakerna, och Pappersdansösen är så bräcklig och går lätt sönder. Jag tror att barn kan identifiera sig med detta men också att de kan hitta något nytt i en saga de känner igen sedan innan, säger Roland Schimmelpfennig.

Tennsoldaten och pappersdansösen spelas på Kirsebergs fritids- och kulturhus 2 okt – 3 dec 2021. 

Läs mer här och boka biljetter!