Hipp

Aktuellt på Hipp
Vanliga frågor
Ja, garderoberna på både Studion, Hipp och Intiman är bemannade och det är kostnadsfritt att hänga in ytterkläderna.
För publikens, skådespelarnas och din egen skull är det viktigt att komma i tid. En försenad ankomst är störande för alla i salongen. Om du skulle bli sen ta kontakt med någon av våra publikvärdar. På Hipp kan du i mån av plats och beroende på vilken föreställning vi spelar, bli insläppt på balkongen. På Intiman har vi p.g.a. salongens intima karaktär sällan möjlighet att släppa in förrän vid en eventuell paus.
Om man vill slippa stå i kö under pausen kan man förbeställa i serveringen redan innan våra föreställningar på Hipp och Intiman. Detta gör du genom att kontakta personalen på plats samma kväll. Foajén och serveringen öppnar en timme innan föreställningen börjar. De flesta föreställningar har paus, dock inte alla. Oftast är pausen 20 minuter lång.
Nej, från och med den 1 november 2016 är alla våra kassor på teatern kontantfria och vi tar endast emot kortbetalningar. Det gäller biljettkassan på Hipp, foajékassorna på Hipp och Intiman samt i våra barer.
Biljetter kan du köpa via hemsidan på de sidor som presenterar våra föreställningar samt via vårt kalendarium - Speldagar. Klicka på köp biljetter och du kommer till vårt köpflöde där du enkelt kan välja var du vill sitta i salongen samt se priser för de olika platserna i salongen. Betalning sker online via tjänsten ePay som hanterar dina kreditkortsuppgifter på ett säkert sätt. Har du köpt din biljett via nätet behöver du inte skriva ut den utan kan visa upp den i mobilen när du går in i salongen.
Du kan även kontakta vår biljettkassa
Våra biljetter säljs även via Malmö Opera och Malmö Live Konserthus.
Tillgänglighet och annan info
Hipp ligger ett stenkast från Malmö Central, och på gångavstånd från bussarna på Gustav Adolfs torg.

I närheten av Hipp finns flera stora parkeringsplatser och parkeringshus. Du kan antingen välja Stortorget eller något av parkeringshusen vid Caroli City. Eftersom vi ligger i centrum kan det ibland vara svårt att hitta parkering, var därför gärna ute i god tid innan föreställningen.
På Hipp har vi pausservering i både foajén och i baren på Restaurang Hipp (ingång via foajén). Vi erbjuder förfriskningar som öl, vin, läsk samt kaffe med kaka, lättare förtäring och godis. De flesta föreställningar har paus, dock inte alla. Oftast är pausen 20 minuter lång. Om du vill slippa stå i kö under pausen kan du förbeställa i serveringen redan innan föreställningen. Detta gör du genom att kontakta personalen på plats samma kväll. Om ni är ett större sällskap kan ni förbeställa servering till pausen direkt från restaurang Hipp på 040-97 40 30.
Vill ni äta middag innan våra kvällsföreställningar erbjuder vi en speciell Teatermeny i samarbete med restaurang Paddy´s som ligger mitt emot teatern.
Parkering finns utanför. Då byggnaden är kulturminnesmärkt är inte alla delar av våra lokaler på Hipp anpassade efter personer med rörelsenedsättning. Vi rekommenderar därför personer som har svårigheter att gå i trappor att boka platser på parkett istället för på balkong. Vår biljettkassa på Kalendegatan är, av samma anledning, inte fullt anpassad efter personer med rörelsenedsättningar. Ring därför gärna innan du ska besöka biljettkassan, så vi kan ge dig fullgod service. Hipps foajé är däremot helt anpassad efter personer med rörelsenedsättning. I foajén finns också rullstolsanpassad toalett. På Hipp finns även fyra rullstolsplatser på parkett.
Vi erbjuder syntolkning under säsongen för de flesta pjäser vi spelar på Intiman och Hipp. Biljetter till våra syntolkade föreställningar bokas senast 14 dagar i förväg via Biljettkassan på Hipp. Biljettpriset är detsamma som till ordinarie föreställningar och varierar beroende på var i salongen man vill sitta. Vår personal hjälper gärna till att rekommendera lämpliga platser. Läs mer om hur vår syntolkning går till och vilka föreställningar som syntolkas denna säsong i vår artikel Syntolkning och textning.
Malmö Stadsteater är med i samarbetet Malmönyckeln – ett kort som ska underlätta för personer med funktionsnedsättningar att ta del av aktiviteter i samhället. Med hjälp av Malmönyckeln får man ta med sig en stödperson till våra föreställningar, utan extra kostnad. Kortinnehavaren väljer själv vem som är stödperson. Läs mer och ansök om Malmönyckeln-kort. Motsvarande kort från andra svenska kommuner gäller också på Malmö Stadsteater för att ge alla som har ett behov av ledsagare samma möjligheter att kunna besöka oss.
Vissa av våra föreställningar textas för dig som behöver stöd för att tillgodogöra dig replikerna. Du kan läsa texten via en app till din smartphone eller låna en iPod i garderoben. Våra publikvärdar hjälper gärna till att visa hur textningen går till och vi är tacksamma om du säger till att du är intresserad av textning innan föreställningen. Läs mer om textning av säsongens föreställningar i artikeln Syntolkning och textning.
Sedan 2014 har vi installerat ett nytt och bättre system för hörselstöd som ersätter vår gamla T-slinga. Innan varje föreställning finns mottagare att låna (mot att legitimation lämnas i pant) på Hipp och Intiman. Kontakta en av våra publikvärdar på plats så får du hjälp. Har du egna hörlurar som du trivs bra med går de också bra att använda.
Platsinformation
Under säsongen 2016/2017 kommer alla pjäser på Hipp att spelas i en traditionell teatersalong med samtliga 400 platser framför scenen fördelade på en parkett och en balkongsektion. Våra två rullstolsplatser finns placerade på höger sida, rad fem, på parkettsektionen. Våra balkongplatser nås endast via trappa. Hiss saknas på Hipp.

Cirkusbyggnaden mitt i Malmö!
Hippodromens historia som cirkus, kyrka och teater om vartannat sträcker sig över en tidsperiod på drygt hundra år. Den 1 november 1899 invigdes den storslagna cirkusbyggnaden mitt i centrala Malmö. Cirkus Tanti uppträdde för en fullsatt salong, som på den tiden rymde 1400 åskådare. Förutom cirkus arrangerades idrottsevenemang, filmvisningar och teater. 1922 var cirkusepoken slut på Hipp och under ledning av den legendariske Oscar Winge fick Malmö sin första teater med fast ensemble. Nu spelades dramatik, farser och operetter med stor framgång där stjärnor som Edvard Persson och Nils Poppe medverkade.

När gamla Malmö Stadsteater på Östra Rönneholmsvägen byggdes blev konkurrensen för svår och 1949 gick Hipp i konkurs. Mellan 1950 och 1989 var teatern istället kyrka. Elimförsamlingen köpte cirkushuset och allt som påminde om husets förflutna som ett ”syndens näste” togs bort eller doldes genom ommålning och överbyggnad. Som nöjesetablissemang hade det dock en fast plats i Malmöbornas hjärtan och när Elim sålde huset efter nästan 40 år höjdes rösterna om att återuppföra teatern och nöjespalatset i sin forna glans.
1994 återinvigdes Hipp som teater efter en omsorgsfull restauration. Med Malmö Dramatiska Teater blev det genast känt både i Sverige och utomlands. Malmös äldsta teaterhus har en flexibel salong som ger utrymme för många olika scenlösningar. Antalet publikplatser varierar från 350 till 600 beroende på salongens utformning.

