Salongen i Hippodromen utan publik

HIPPODROMEN

Hippodromen är Malmö Stadsteaters stora scen som ligger i våra lokaler på Kalendegatan. Här spelar vi större uppsättningar i den klassiska cirkusbyggnaden från 1899.

 

Adressen är Kalendegatan 12c i Malmö

Malmö Stadsteaters stora scen

Hippodromen är Malmö Stadsteaters stora scen och ligger på Kalendegatan 12c nära centralstationen och Stortorget mitt i Malmö. Här spelar vi större uppsättningar under den klassiska cirkuskupolen i det gamla nöjespalatset från 1899. Efter en omfattande renovering återinvigde vi under våren 2023 vårt älskade teaterhus på Kalendegatan i Malmö och öppnade upp för en varm och mer tillgänglig mötesplats med två scener, eget café och en ateljé för skapande verksamhet.

""

Salongen

Sittplatserna i Hippodromen är placerade som en halvcirkel kring scenen. Sittplatserna är indelade i tre sektioner, mittparkett, sidoparkett och balkong. När du bokar biljett väljer du sektion och sedan inom vilken plats- och priskategori i den valda sektionen du vill sitta. Alla platser i Hippodromen har god sikt, men vi har delat in platserna i priskategorier beroende på hur bra helheten upplevs från respektive plats. Du kan låta biljettsystemet välja de lediga platser som vi bedömer som de bästa lediga inom den valda kategorin. 

Salongen är flexibel och byggs om från produktion till produktion. Därför kan radantalet variera mellan produktioner, men rad 1 är alltid första stolsraden. På respektive produktionssida här på webben finns en salongskarta som visar hur salongen ser ut på just den produktionen.

Klicka på bilden eller salongskartan för att visa i större format.

Salongen i Hippodromen utan publik

"Det är alltid lika undebart att gå på teater hos er! Hipp är ett fantastiskt hus och personalen alltid trevlig och hjälpsam, mycket professionell."

— Publikröst

Hippodromens och "Hipps" historia

Hippodromens historia som cirkus, kyrka och teater om vartannat sträcker sig över en tidsperiod på drygt hundra år. Den 1 november 1899 invigdes den storslagna cirkusbyggnaden mitt i centrala Malmö. Cirkus Tanti uppträdde för en fullsatt salong, som på den tiden rymde 1400 åskådare. Förutom cirkus arrangerades idrottsevenemang, filmvisningar och teater. 1922 var cirkusepoken slut på Hipp och under ledning av den legendariske Oscar Winge fick Malmö sin första teater med fast ensemble. Nu spelades dramatik, farser och operetter med stor framgång där stjärnor som Edvard Persson och Nils Poppe medverkade.

Hippodromen 1900

 

När gamla Malmö Stadsteater på Östra Rönneholmsvägen byggdes blev konkurrensen för svår och 1949 gick Hipp i konkurs. Mellan 1950 och 1989 var teatern istället kyrka. Elimförsamlingen köpte cirkushuset och allt som påminde om husets förflutna som ett ”syndens näste” togs bort eller doldes genom ommålning och överbyggnad. Som nöjesetablissemang hade det dock en fast plats i Malmöbornas hjärtan och när Elim sålde huset efter nästan 40 år höjdes rösterna om att återuppföra teatern och nöjespalatset i sin forna glans.

1994 återinvigdes Hipp som teater efter en omsorgsfull restauration. Med Malmö Dramatiska Teater blev det genast känt både i Sverige och utomlands. Malmös äldsta teaterhus har en flexibel salong som ger utrymme för många olika scenlösningar. Antalet publikplatser varierar från 350 till 600 beroende på salongens utformning.

Efter en omfattande renovering som pågick 2021 t o m våren 2023 har Malmö Stadsteater på Kalendegatan blivit en mer varm och välkomnande mötesplats med en ombyggd teatersalong, nya publika utrymmen med ett eget café, ny inglasad innergård, en ateljé för delaktighet och skapande, och med en stärkt roll som kulturell mötesplats i Malmö.

Vanliga frågor

Om teaterbesöket

Vad händer om jag inte kommer i tid till föreställningen?

För publikens, skådespelarnas och din egen skull är det viktigt att komma i tid. Vi har bara i undantagsfall möjlighet att släppa in efter att föreställningen har börjat. Vi återbetalar inga biljetter på grund av sen ankomst som gör att du missar föreställningen.

Läs mer

Har ni triggervarningar på era föreställningar?

Nej, inte som regel. Teatern är en plats där stora känslor får finnas. Ofta är det oväntade som fängslar, skapar samtal och debatter efter en föreställning. Om du är orolig över att en föreställning innehåller något du är känslig för, utifrån den information du tagit till dig, är du varmt välkommen att kontakta oss.

Läs mer

Har ni åldersgräns på föreställningar?

Nej, vi har ingen åldersgräns på teatern, men vi har ofta en rekommenderad ålder för hur gammal man bör vara för att tillgodogöra sig föreställningen. Oftast är 15 år den rekommenderade åldern på våra vuxenföreställningar. Barn- och ungdomsföreställningar görs för en specifik åldersgrupp. Åldersrekommendationen anges på produktionssidan på hemsidan.

Läs mer

Var hittar jag föreställningsprogram?

Du hittar alla våra föreställningsprogram, nedladdningsbara som pdf, här på vår hemsida under respektive pjäs.

Läs mer

Får man ta med sig väska till teatern?

Malmö Stadsteaters föreställningar omfattas inte av det rådande väskförbudet på större evenemang. Men med hänsyn till andra besökares eventuella upplevelse av otrygghet ber vi all vår publik att undvika att ta med större väskor till teatern.

Läs mer

Får jag ta med mig ett småsyskon när jag ska besöka en föreställning med mitt barn?

All publik oavsett ålder måste ha en egen giltig biljett när de ska se våra föreställningar. 

Läs mer

Får jag fotografera eller filma föreställningen?

Nej, av upphovsrättsliga skäl är all form av fotografering och ljudupptagning inte tillåten.

Läs mer

Finns det garderob på Hippodromen?

I Hippodromens foajé finns en bemannad garderob som kostar 20 kr, men vill du hänga av dig dina ytterkläder kostnadsfritt finns också en obemannad garderob i källaren samt låsbara skåp för värdesaker. Det går också bra att ta med ytterkläder in i teatersalongen.

Tillgänglighet och annan info

Var ligger Hippodromen?

Entrén till Hippodromen ligger på Kalendegatan 12c. Här ligger även Studion, Ateljén och Caféet.

Läs mer

Hur tar man sig till balkongen på Hippodromen?

Till balkongen på Hippodromen tar man sig via trappor, ingång genom dörr B eller C i foajén. Hiss finns ej.

Hur reser jag med kollektivtrafik till Hippodromen?

Malmö Stadsteater, Hippodromen ligger ca 650 m gångväg från Malmö centralstation. Den närmaste busshållplatsen för stadsbussar är ”Djäknegatan”. Här kan du leta upp din resa: www.skanetrafiken.se/sok-resa

Läs mer

Erbjuder ni syntolkning på Hippodromen?

Det gör vi! Föreställningsdatum som syntolkas är markerade med en syntolkningssymbol i kalendern på hemsidan. Biljetter till våra syntolkade föreställningar bokas senast 14 dagar i förväg via mail till biljetter@malmostadsteater.se.

Läs mer

Erbjuder ni textning av föreställningarna på Hippodromen?

Vi textar ett antal av våra föreställningar på svenska via en app som heter Thea. Dessa föreställningar är markerade med ett T i kalendern på hemsidan. Du kan ta del av textningen genom att använda din smartphone och egen surf. Ladda ner appen Thea gärna redan innan du kommer till teatern.

Läs mer

Erbjuder ni hörhjälpmedel på Hippodromen?

Hippodromen är utrustad med ett trådlöst system för hörhjälpmedel. För att få tillgång till förstärkningen behöver du hämta ut en hörslinga i garderoben i foajén. 

Läs mer

Finns det rullstolsplatser på Hippodromen?

På Hippodromen finns två olika typer av platser för dig som använder rullstol eller permobil. Det finns två platser för manuell rullstol på övre parkett, samt en plats för permobil eller större rullstol på parkett. Vid samtliga platser finns ledsagarplats. Rullstolsplatserna på övre parkett nås via en hiss till vänster innanför entrén när du kommer in i foajén. Rullstolsplatser bokas via hemsidan eller via mail till biljetter@malmostadsteater.se.

Läs mer

Kan jag ta med en stödperson via Malmönyckeln eller motsvarande ledsagarkort?

Malmö Stadsteater är med i samarbetet Malmönyckeln – ett kort som ska underlätta för personer med funktionsnedsättningar att ta del av aktiviteter i samhället. 

Läs mer
Läs mer om tillgänglighet på teatern