Julstjärna i fönster. Skymning.

Nyskriven psykologisk relationsthriller I Malmömiljö

Datum:  2021-11-16

Vad händer om du inte längre kan lita på vad du ser och hör? Hur känns det att bli gaslightad? Gasljus: Malmö är en samtida föreställning om fenomenet gaslighting – ett manipulativt beteende där den utsatte alltmer börjar tvivla på sin verklighetsuppfattning. 

Föreställningen får urpremiär på nya spelplatsen Stadt Hamburg den 15 januari 2022. Biljetterna släpps idag den 17 november.

I en lägenhet på Möllevången i Malmö bor paret Johan och Johanna. Deras relation är trygg för att inte säga tråkig. Vardagen består av brödjobb och naturvin med vännerna. När Johanna i hemlighet bestämmer sig för att söka till konsthögskolan i Köpenhamn sätts en boll i rullning som ska sluta med förskräckelse.

Gasljus: Malmö är en nyskriven psykologisk relationsthriller av Henrik Bromander med drag av Seinfeld och den gamla Ingrid Bergman-filmen Gasljus. Publiken kommer att sitta som en fluga på väggen i parets lägenhet och via mikrofoner vid huvudpersonens öron höra allt ur offrets perspektiv. Sedan tidigare utforskar regissören John Hanse tillsammans med ljuddesignern Jonas Åkesson olika sätt att berätta. I Gasljus: Malmö ligger fokus på offrets perspektiv:

– Föreställningen gestaltar gaslighting som är en form av psykisk misshandel där någon manipulerar någon annans verklighetsuppfattning och på så sätt bryter ner personen. Jag vill göra en föreställning ur offrets perspektiv där man förstår dennes upplevelse samtidigt som man ser vad som händer ur ett mer objektivt perspektiv. Det finns något i ett ganska extremt fenomen som gaslighting som jag tror återfinns i mildare grad när man tittar på i princip vilken relation som helst, särskilt parrelationer. Det finns ett visst mått av manipulation så fort vi förhåller oss till en annan person och ofta är vi inte medvetna om det själva, säger John Hanse.

Genom 3D-ljud kommer publiken in i berättelsen på ett djupare plan och kan uppleva karaktärernas situation på ett helt nytt sätt:

– För att åstadkomma skillnaden mellan vad man hör och ser har en av skådespelarna mikrofoner vid öronen och via hörlurar lyssnar publiken som om de hörde genom hennes öron. Om någon exempelvis viskar en hemlighet till henne blir det en viskning i publikens öra. Även ljudläggningen följer hennes perspektiv så en situation som publiken ser är hotfull kan genom musiken upplevas som harmonisk. Resultatet blir en föreställning som låter publiken uppleva berättelsen ur två perspektiv samtidigt och där skådespelarna kan använda ett närmast filmiskt sätt att spela, säger John Hanse.

Biljetterna till föreställningen släpps idag 17 november och den får urpremiär på Malmö Stadsteaters scen Stadt Hamburg den 15 januari 2022, och spelas t.o.m. 26 februari 2022. Stadt Hamburg blir en av många spelplatser där Malmö Stadsteater kommer att dyka upp under ombyggnaden av huvudscenen Hipp, som pågår t.o.m. januari 2023.

Läs mer om föreställningen här