På ett bord ligger en mängd affischer och inspirationsmaterial från Malmö Stadsteaters olika produktioner.
Bakom kulisserna

Affisch-fotografering inför nya säsongen

Inför varje ny säsong skapas affischbilder för de kommande pjäserna. Ett arbete som sker långt innan pjäserna börjat repetera och ibland även innan manusarbetet och rollbesättningen är helt klar. Affischbilderna är ett viktigt sätt att tidigt kunna beskriva vilken typ av pjäs det kommer att bli så att alla enklare kan hitta de föreställningar de gillar. På teatern kallas det fortfarande affischfotografering även om bilderna idag egentligen används mer för att synas på andra sätt som t ex i annonser, via digitala skärmar, på hemsidan och i olika sociala medier.

Arbetet med affischbilderna är ett samarbete mellan ett stort antal personer på teatern. Varje regissör bidrar till arbetet med sina tankar kring hur berättelsen ska gestaltas på scen och vilken känsla som bilden därför ska förmedla. Teaterns art director (AD) tar fram inspirations-, skiss- och bildmaterial som anger ramarna. Efter noggranna förberedelser tas sedan samtliga bilder till det kommande spelåret av teaterns fotograf under tre intensiva dagar på Malmö Stadsteater. Här följer ett bildreportage från affischfotograferingen inför säsongen 2016/2017 då känslan hos nio pjäser fångades under lika många fotograferingar.


Huvudpersonen i Stockholms blodbad är den danske kungen Kristian II som här låter sig förlöjligas för att leva upp till våra svenska fördomar mot danskar. Skådespelaren Kristian Holm Joensen fotograferas framför en vit bakgrund som senare kommer att bytas mot en landsväg kantad av kungens soldater. Detta efterarbete görs i Photoshop av teaterns AD. På bilden ser vi även kostymkoordinator Anja Svärd, fotograf Emmalisa Pauly, AD Johan Sjövall och inspicient Kattis Blanking.  

Det färdiga slutresultatet kan du se på vår presentationssida för pjäsen Stockholms blodbad som spelas på Hipp 17 sept - 25 okt 2016.

  

Att i en bild beskriva en humorföreställning på rätt sätt är väldigt svårt, då vi ju alla skrattar åt så olika saker. Här förbereder Johan Sjövall, teaterns AD, skådespelarna för en bild som ska lyfta fram karaktären i Anna Petterssons kommande humorföreställning På gränsen. Fokus blir att visa humor i bild på ett sätt som utmanar den traditionella bilden av hur kvinnor framställs. På bilden och i föreställningen medverkar skådespelarna Annika Kofoed, Cecilia Lindqvist, Evamaria Björk och Susanne Karlsson.

Se den färdiga bilden och läs mer om På gränsen som spelas på Intiman 3 dec 2016 - 28 jan 2017.

 

Petra von Kants bittra tårar handlar om en passionerad kärleksrelation som spårar ur och hamnar i fritt fall. Starka känslor är svåra att få till på bild och för att hitta rätt i samspelet och uttrycket behöver teamet då och då stämma av resultatet i bakstycket på kameran. Här tittar skådespelarna Susanne Karlsson och Natalie Sundelin på den senaste bildserien tillsammans med fotografen Emmalisa Pauly, maskören Agneta von Gegerfelt och kostymkoordinatorn Mariane Josefsson.

Se resultatet av denna fotografering för pjäsen Petra von Kants bittra tårar som spelas på Intiman 23 sept - 3 nov 2016

 

Årets största och mest utmanande fotografering var den för pjäsen Livläkarens besök där tio skådespelare i historiska peruker och kostymer samt en hund skulle samordnas i ett mötesrum på Hipp. Inte nog med detta för under själva fotograferandet skulle även ensemblen utsättas för stormvindar från två jättelika byggfläktar. Regissören Johanna Garpes idé var att iscensätta den typ av traditionella och välordnade foton av leende kungafamiljer som är vanliga i dag. Men i vår variant sitter alla samtidigt i en orkan av upplysning och förändring som livläkaren för med sig till hovet i denna välkända berättelse av Per Olov Enquist. Den allra största utmaningen under fotograferingen visade sig bli att få både hunden och perukerna att sitta kvar. I slutresultatet är faktiskt nakenhunden Tommy monterad med hjälp av Photoshop eftersom fotografen bara hann ta en enda bild där han satt kvar.

Se resultatet av denna blåsiga affischfotografering och läs mer om Livläkarens besök som spelas på Hipp 24 feb - 1 april 2017. 

 

En presentation av hela säsongen 2016/2017 hittar du här