Skådespelaren Karim Rashed pudrar sig i ansiktet
Bakom kulisserna

Arbete bakom masken

I föreställningen I Came To See You spelar Karim Rashed en person med stora ärr i ansiktet efter en brännskada. Inför varje föreställning på Intiman lägger Karim en specialtillverkad mask. I detta bildreportage får vi följa den rutin han utför varje kväll innan det är dags att gå ut på scenen.

 


För skådespelaren Karim Rashed börjar teaterkvällen i sminkrummet på Intiman och denna del av förberedelserna tar ca 20 minuter.

 


I en korg ligger allt Karim behöver förberett när han kommer på kvällen. Detta görs av teaterns maskavdelning som även har tillverkat alla maskdelar utifrån en avgjutning av Karims ansikte. 

 


För att polisongen och hårstrån i masken ska se äkta ut grundar Karim först med en så kallad skäggbottenfärg.

 


Sedan mäter han ut var masken ska sitta och märker ut masken med puder för att veta var limmet ska appliceras.

 


På ytan där masken ska sitta stryker sedan Karim på en speciell sorts lim som får masken att sitta så tätt inpå huden att den följer ansiktets rörelser på ett naturligt sätt.

 


För att få kanterna på masken att sitta ordentligt stryker Karim på lite extra lim för att undvika att de lossnar under föreställningen.

 


Avslutningsvis klipps överflödiga bitar av masken bort. Därefter påbörjas sminkning av hela ansiktet för att skapa samma hudton och struktur.

 


Och så här blir det färdiga resultatet på scenen!

 

Foto: Emmalisa Pauly

 

I Came To See You spelas på Intiman 10 okt - 9 dec 2015.
Läs mer om föreställningen här