""
Bakom kulisserna

Barns tankar och känslor kring scenkonst som berör - Inspirationskväll för lärare

 

Röda mattan rullades ut, marschallerna tändes och vi som arbetar med kultur för barn och unga i skolan fick äntligen mötas igen! 

På årets inspirationsträff blev det mingel, presentationer av kommande utbud för skolan, föreläsning på temat teater och barns känslor och självklart - tilltugg och fika.

Rebecca Brinch, fil dr. och studierektor i teatervetenskap, Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet och Ylva Lorentzon, fil dr. och universitetslektor, Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms universitet gjorde oss sällskap och föreläste om barns tankar och känslor kring bland annat scenkonst med svåra ämnen. Vi lärde oss att en daterad mobiltelefon på scen lätt stjäl fokus från handlingen i en laddad föreställning, eller att det vi vuxna tycker är roligt på scen kan barn i sin tur bli väldigt illa berörda av. Rebeccas och Ylvas undersökningar och intervjuer visade tydligt att barn vill bli berörda av scenkonst och att de inte räds tyngre ämnen. Enormt uppskattat föredrag!

Teaterpaketen för säsongen 2022/2023 presenterades, och våra dramapedagoger Anna Hellerstedt och Karim Rashed berättade om hur de arbetar med dramapedagogiska workshops i klassrummet. 

Pernilla Göthe och Patrik Söderberg Schaedel, båda lärare från Kirsebergsskolan berättade om sin erfarenhet av att samarbeta med Unga Malmö Stadsteater. De berättade bland annat att det svetsade samman alla lärare, att involvera alla skolans klasser i det gemensamma kulturprojektet. 

Kvällen avslutades med mingel då vi fick möjlighet att prata mer med varandra.  Föreläsarna Ylva Lorentzon och Rebecca Brinch fanns på plats för att samtala mer om temat i deras föredrag: teater och barns känslor.  
  
   
  
I Intimans foajé möttes vi för att tala mer om uppläget i de kommande Teaterpaketen, det praktiska när det gäller intresseanmälan och att söka Skapande Skola-bidrag.  
Tusen tack för att ni kom, vi ses nästa år igen!
Fotograf: Jenny Baumgartner, Malmö Stadsteater