Alla hyllar kung Minos. Fyra skådespelare i sång.
Bakom kulisserna

Hjältar och gudar på Hipp!

 I årets familjeföreställning vimlar det av grekiska gudar, hjältar och andra märkliga figurer från den grekiska mytologin. I musik- och sagoföreställningen Hjältar, gudar, monster har delar av vårt moderna liv smugit sig in i de klassiska antika sagorna. Några figurer har andra namn och några har till och med bytt kön. I denna lilla presentation får du lära känna några av dem. Har du någon personlig favorit? Och är det någon av dem som liknar någon känd person från vår egen tid?

 

Kung Minos Foto: Emmalisa Pauly

 

 

Kung Minos är en rik och dryg kung som bor i ett lyxigt palats på ön Kreta. Vinguden Dionysos uppfyller kungens önskan att allt han rör vid ska bli till guld. I den grekiska mytologin hette han som önskade sig detta Kung Midas. I vår uppsättning är Kung Minos och Kung Midas en och samma person.

Daidalos och Ikaros Foto: Emmalisa Pauly

 

 

Daidalos och Ikaros Daidalos är en magiker, konstnär och uppfinnare som bygger vingar åt sig och sin son Ikaros så att de kan fly ur labyrinten i Minos palats. Men Ikaros flyger för nära solen och vaxet som håller ihop vingarna smälter. Ikaros störtar ner och dör.

Lady Orfevs Foto: Emmalisa Pauly

 

Lady Orfevs När Lady Orfevs sjunger sina hjärtslitande ballader rörs alla till tårar. När hennes kärlek Every-Dike dör och hamnar i underjorden, sjunger hon så vackert att dödsguden Hades låter hämta tillbaka honom till jorden. Men det sker på ett villkor! Att Lady Orfevs inte vänder sig om för att titta på Every-Dike innan de kommit upp till jorden igen. I de grekiska sagorna heter kärleksparet Orfeus och Eurydike.

Dionysos Foto: Emmalisa Pauly

 

Dionysos är vinets gud och känd för sitt vilda festande. Det var han som överlämnade vinrankan till människorna. I vår föreställning är han dessutom en go gubbe från Göteborg!

Silenos Foto: Emmalisa Pauly

 

 

Silenos är en satyr och kompis med Dionysos. Silenos festar gärna och mycket, en dag går han vilse och hamnar hemma hos Kung Minos där han blir inbjuden för att ha riktigt kul, äta och dricka och spela så mycket tevespel han vill i tio dagar och tio nätter.

Narcissos Foto: Emmalisa Pauly

 

Narcissos är ung och vacker, full av självbeundran och överdrivet upptagen av sig själv. Så till den milda grad att Narcissos till slut drunknar i sin egen spegelbild.

Ares Foto: Emmalisa Pauly

 

Ares är den blodtörstiga och okontrollerade stridens gud. Han blir rasande när Sisyfos besegrar Thanatos, för då kan ingen längre dö.

Zeus Foto: Emmalisa Pauly

 

Zeus är den störste guden i den grekiska gudavärlden och alla andra måste lyda honom.

Thanatos Foto: Emmalisa Pauly

 

Thanatos
Thanatos är en dödsgud som besegras av Sisyfos i en dramatisk och dansant kamp. När Thanatos förlorar kan ingen längre dö på jorden. 

Eko Foto: Emmalisa Pauly

 

Eko är en nymf som förälskar sig i Narcissos. Eko har fått ett straff som gör att han inte kan tilltala någon person utan kan bara upprepa det som personen säger. Narcissos tycker att han är en fett jobbig kille!

Hades Foto: Emmalisa Pauly

 


Hades
är dödsguden. Han är bror till Zeus och härskar i underjorden. I grekisk mytologi kallas även själva underjorden för Hades.

Pan-son Foto: Emmalisa Pauly

 

Pan-son är en helt vanlig kille från Karlskrona som är superbra på trummor.

Sisyfos Foto: Emmalisa Pauly

 

Sisyfos straffas av Zeus när han snokar i hans privatliv, och förvisas till underjorden. Där måste han i evigheters evighet rulla en sten uppför en kulle. Varje gång han rullat den tunga stenen hela vägen upp, slinter han, stenen rullar ner igen och han måste börja om från början igen.

Hymenaios Foto: Emmalisa Pauly

 

Hymenaios är en senil gammal bröllopsgud som viger Lady Orfevs och Every-Dike, på tok för snabbt och oengagerat, enligt det nyförälskade paret. Det bådar inte gott…

 

Foto: Emmalisa Pauly

 

Familjeföreställningen Hjältar, gudar, monster spelas på Hipp 28 nov 2015 - 13 feb 2016.

Läs mer om föreställningen och köp biljetter här