""
Bakom kulisserna

I solnedgångens tid

Vill verkligen äldre ha sex?  Är det inte något som sakta fasas ut och försvinner ungefär som en solnedgång?

Hittade en artikel som handlade om äldres sexfrågor, som hur man gör om maken har kateter och hur ligger man bäst utan att få yrsel? Frågor som vittnar om att parterna inte vill vara utan sin nära intima kontakt även om det tillstöter lite medicinska hinder på erotikens himmel. 

Farfar och mormor har faktiskt ett sexliv, också. Något som deras barn och barnbarn aldrig har velat höra talas om. Sex efter 60 är tabu, sa Erica Jong för länge sedan och det är barnens fel.  Idag har det blivit mer öppet än förut och därmed svårt att värja sig. För i vår transparanta digitala värld avslöjas allt. 80-åringar är på Tinder, 90-åringar förlovar sig och 75-åringar söker skön kontakt på Facebook.

Dagens åldringar är av en ny sort. I alla fall de som är födda efter kriget. De har fått en ny frihetstid, uppför sig som tonåringar och det enda som verkar begränsa dem är plånboken och hälsan. De är inte särskilt blygsamma. De skäms inte. De tar för sig. Även om de är en västanfläkt jämfört med dagens unga generation av Me, Myself and I som lägger ut hela sitt liv på Instagram och sen får depressioner för andra verkar ha det så mycket roligare, bättre och festligare.

Det oroar inte vår nya åldring för hens självkänsla är stark och hen vet att om du inte gör något idag kan det vara för sent. Hen har vad man kallar för förhöjd livskänsla just för att tiden är knapp. Vi vet att imorgon kanske vi inte kommer ur sängen. Vi vet att det är lika bra att vara här och nu. För att imorgon kanske det inte finns ett enda nu. Vi behöver definitivt inte träna på mindfulness, vi är redan där.

Utanför mitt hus står två tanter i betong. Det är två som tagits ur en tantarmé som gjorts av konstnären Susanna Arwin och som ingår i ett konstprojekt som heter Den svenska tanten. Det var hon som alltid var hemma och i vars förkläde många barnbarnstårar har torkats . En kväll i veckan slog hon sig lös och drack kaffe med kaka ihop med de andra tanterna i syföreningen. En behaglig tillvaro utan upplevelsekrav, utan ungdomshysteri och utan kroppsdiskussioner. Pratade man om kroppen så var det för den värkte. Hon den trygga äldre kvinnan, tanten, med sin poplinrock, hårt tryckta handväska mot kroppen och systerskor är idag utrotningshotad.ähäls

Hon skulle aldrig komma på tanken att göra en  fransförlängning eller åka på träningsresa med Ann Wilson och Dermot Clemenger från TV-programmet Let’s Dance och dansa rumba och cha cha i sanden på Mallorca.. Det gör den nya 75-åringen, om hon har råd. För hälsan är prio ett. Här ska levas länge och bra! Visserligen är vi glömska men vi går 10 000 steg om dagen och jobbar med korsorden. Hon har fått ett eget magasin, och en egen benämning ”Mappie” (Mogen Attraktiv Pionjär Person), där hon har evig huvudroll. Kläder som passar en mogen kropp, silverschampot som är bäst, experter som tar hand om ekonomifrågor och själsliv, artiklar om livsresor och att börja döstäda.

Nu har även konsumtionsmarknaden upptäckt den äldre plånboken. Lockande resor skräddarsys med svensktalande guide till avlägsna platser och vuxenhotell, gärna något lite historiskt eller trädgård. Filmer görs för oss, teaterföreställningar har äldre i huvudrollerna, gamla rockstjärnor dammas av och drar fulla hus. På krogarna är det inte längre bara 30 minus som sitter och äter. Sakta men säkert tar vi plats. Det är snart bara i politiken vi är en osynlig sort. 

Arbetsmarknaden har fortfarande inte förstått att kunskap och erfarenhet är ett bra inslag på en arbetsplats utan där åker vi fortfarande obönhörligt ut, men kommer igen via ”hyr en pensionär” och fyller i luckor i skolor och i vården. Några öppnar eget. Det är allt från  bed & breakfast-hotell , hundmatstransportörer med egen bil eller kursledare i IT  för late bloomers. Så många uppfinningsrika seniorentreprenörer som vi har nu har aldrig funnits.

Kanske får vi inte omvärldens erkännande att gammalt också är bra. Det är bara möbler och vin som får. Men själva har vi definitivt uppfattat att vi är en kraft att räkna med.

Man säger att vi lever i solnedgångens tid. Finns det något vackrare än att i skönhet gå in i mörker.

Men innan dess  låt oss vara heta och lysa.

Amelia Adamo, senior editor

 

Evigt ung spelar på Intiman 7 okt - 30 dec 2017
Läs mer och köp biljetter här