""
Kostym
Bakom kulisserna

Kostymer på slottet

I sommarteaterföreställningen Robin Hoods hjärta blir det ett både dramatiskt, romantiskt och humoristiskt möte mellan slottet och skogen på Malmöhus slotts borggård. Detta gestaltas även i Rikke Juellunds kostymdesign som plockar upp färger och material från miljön inne på Borggården. Pjäsen bjuder på ett äventyr där skogens invånare och rövare möter hovet och maktens soldater i en modern version av den klassiska sagan om Robin Hood. I detta bildreportage får du chans att ta del av några av kostymdesignern Rikke Juellunds kostymskisser och inspirationsbilder till föreställningen.

Tegelröda färger möter skogen som i föreställningen är en byggnadsställning inklädd i ett blågröntmönstrat tyg. Som kontrast skapas kläder åt hovet och soldater i vitt respektive svart.

 

Skogens folk gestaltas av kören i föreställningen. De spelar även soldater åt hovet och därför har körmedlemmarna gröna ponchos som döljer soldatkläderna under inför snabba byten. 

Robin Hood, spelad av Magdi Saleh, och hans vänner behöver mycket fickor för alla föremål, vapen och verktyg som behövs då man rånar förbipasserande.

 Sherwoodskogens rövargäng har funktionella kläder i skogens blågröna och beiga toner. 

 

När Marion, spelad av Sandra Stojiljkovic, skapar ett eget gäng och klär ut sig till "Martin" blandas stilar från hovet med skogens mode.

Marions fåfänga passop Pierre, spelad av Johannes Wanselow, klär också ut sig till rövare och förvandlas då till en modemedveten skogsmulle.

Oavsett förklädnad känner vidock igen Pierre då han ständigt kommer släpandes på sin enorma handväska där han, modemedveten som han är, får plats med många olika ombyten. Väskan kommer även att bjuda på andra överraskningar under föreställningen och är specialtillverkad på dekorverkstäderna åt föreställningen.

Makt, rikedom och ondska - hur ser den ut? Prins John, som spelas av Viktor Nyström Sköld, är både en obehaglig och lite löjlig figur som gärna omger sig av sina svarta anonyma soldater.

Pris Johns kostymer förändras under föreställningen för att förstärka greven av Nottinghams tilltagande uppblåsthet. Ett tillstånd som inte riktigt håller i sig hela vägen till slutet...

Marions lillasyster Alice, som spelas av Mari Götesdotter, är ute efter att få gifta sig, men hindras av Marion som måste gifta sig först enligt hovets regler. Marion är dock inte lika intresserad av att följa sin karriär som kvinna inom hovet. Alice frustration och begär efter både flärd och makt visar sig i hennes oändliga garderob vilken gör att hon ständigt gör entré i nya dyra kreationer.

 

För att åstadkomma dessa oändliga klädbyten kan Alice kostym enkelt förändras genom att knäppas om och kombineras på olika sätt tillsammans med olika väskor och assessoarer. 

""

 

Hovets kostymer går i vitt med plisseringar och gulddetaljer samt smycken. Istället för att skapa nya kostymer har skräddarna återanvänt gamla kostymer och gulddetaljer i kombination med smycken från kostymförrådet.

Under det stora bröllopet i slutet på föreställningen fylls scenen av bröllopsgäster i vita kostymer. För att få ihop en spännande variation av gäster, men i en enhetlig stil har äldre vita kostymer ur kostymförrådet återanvänds och uppdateras med olika plisseringar i form av vingar och kragar.

 

Detta var bara en bråkdel av alla de kostymer som förekommer i Robin Hoods hjärta. I föreställningen, som spelas på Malmöhus slotts borggård 4/6–10/7 2022, medverkar både skådespelare, en kör, statister och cirkusartister. Alla har flera kostymbyten vilket gör att publiken får uppleva en bra bit över 100 kostymer som skapats av teaterns kostymavdelning åt föreställningen utifrån Rikke Juellunds designskisser.

Läs mer om Robin Hoods hjärta och köp biljetter här

 

 

Sommar på slottet

Föreställningen Robin Hoods hjärta ingår i Sommar på slottet som erbjuder både sommarteater, utställningar, familjeaktiviteter, föreläsningar, performancekonst och mycket mer. Ett samarbete mellan Malmö Stadsteater, Malmö Museer och Malmö Konstmuseum. Läs mer om programmet för Sommar på slottet här

 

 

Läs mer om