Skådespelarna övar på en scen där en båt projiceras på väggen bakom
Bakom kulisserna

Repstart för Stockholms blodbad

BILDREPORTAGE
Tisdagen den 2 augusti var det repstart för Stockholms blodbad - en spännande gränsöverskridande föreställning med både svenska och danska skådespelare. Det blev en lång och spännande repetitionsstart för de inblandade, där flera tagit sig över sundet från Danmark samma morgon. I samarbete med den danska teatergruppen Mungo Park ska Malmö Stadsteater återskapa ett av de mest fasansfulla och mest förnedrande ögonblicken i vårt lands historia. Med ett stort mått humor, fördomsfullhet och förbrödring kommer vi att skapa en blodig komedi signerad Lucas Svensson och Moqi Simon Trolin som har urpremiär den 17 september. Här är några bilder från kollationeringen och en presentation av några av de inblandande i detta stora projekt på Hipp.  

 


Den svenske regissören Moqi Simon Trolin hälsar alla välkomna till kollationeringen, repstartsmötet, för Stockholms blodbad. Moqi har varit verksam som regissör i Danmark i många år, en bakgrund som kommer väl till pass då han ska hantera det historiska temat och den tvåspråkiga ensemblen. Till sin hjälp har han den norske scenografen Bård Lie Thorbjørnsen. I bakgrunden kan man även skymta Kitte Wagner som tillträder som ny chef för Malmö Stadsteater den 1 oktober 2016, och som var på plats för att följa denna produktion från starten.

Tillbaka från sommaruppehållet samlas de danska och svenska skådespelarna kring samma bord i repsalen på Stadt Hamburggatan. Tillsammans ska de skapa en humorföreställning kring det historiska blodbadet i Stockholm år 1520 som präglat relationen mellan grannländerna under flera hundra år. 

 

Halva ensemblen är från Malmö Stadsteater och däribland ingår bl a skådespelarna Li Brådhe och Josefin Iziamo. Svenskarnas roller kommer att vara ganska anonyma och de är alla klädda i vita kläder som en bit in i föreställningen färgas röda då blodet kommer att flyta på scenen.

Huvudpersonen för detta drama är den danske konungen Kristian II, av oss svenskar även kallad för "Kristian Tyrann", och i föreställningen på Hipp spelas han av skådespelaren Kristian Holm Joensen. På bilden ser vi även den danska skådespelerskan Jannie Faurschou, mångfaldigt prisbelönad som medverkat i en rad danska filmer och TV-serier.

Mycket musik och sång blir det i Stockholms blodbad och en av de svenska rollerna spelas av skådespelaren och musikalartisten Hans-Peter Edh. På bilden syns även Johannes Wanselow som spelar den tyske bödeln som får göra grovjobbet då 90 stycken av de mest betydelsefulla svenskarna ska dödas på scenen.

I ensemblen ingår även den danska skådespelaren Jesper Riefensthal som för oss svenskar kanske är mest känd från TV-serien Badhotellet som just nu sänds på TV4. I Danmark är han en välkänd TV-skådespelare, men även en av frontfigurerna på Mungo Park där han både regisserar och står på scenen.

Den norske scenografen Bård Lie Thorbjørnsen berättar om scenografin som till stor del kommer att utgöras av visuella effekter som projiceras på en jättelik duk bakom skådespelarna. Han har bl a utvecklat ett nyskapande sätt att projicera teckningar som skapas i realtid över hela scenytan. 


Föreställningen kommer att innehålla mycket livemusik, ett upplägg som här presenteras av den danske slagverkaren Sune Skuldbøl Vraa Nielsen som tidigare bland annat ingått i den internationellt uppmärksammade rytmgruppen STOMP. På Hipp kommer musiken att framföras tillsammans med den svenska cellisten Hanna Englund och gitarrist och kapellmästare Jonas Munck Hansen, från Mungo Park. Det är även Jonas Munck Hansen som specialskrivit musik och gjort musikarrangemangen till föreställningen Stockholms blodbad.  

I Stockholms blodbad medverkar även: Christine Albeck Børge, Mattias Linderoth, Marie Tourell Søderberg och Elin Rusk.

Foto: Johan Sjövall


Stockholms blodbad spelas på Hipp under perioden 17 sept - 25 okt 2016

Läs mer om föreställningen och köp biljetter här. 

Öppen repetition på Hipp lördagen den 3 september kl 12, fri entré ingen föranmälan krävs!