""
Bakom kulisserna

Spökar det på Hipp?

Hippodromen på Kalendegatan var en av världens modernaste cirkus- och teaterbyggnader när den invigdes 1899. Det är ett spännande hus med många vindlande mystiska gångar, och det är lätt att gå vilse om man går i andra tankar. Många av teaterns anställda har upplevt och sett saker som inte riktigt går att förklara. Spökar det på Hipp?


På 1700-talet låg en kvarn och ett brygghus på den plats där Hipp ligger idag. Bryggaren Per Nilsson Möller var gift med Karna Jönsdotter, och hon dog under mystiska omständigheter efter att ha fött tio barn på tio år. Per gifte om sig med Ingeborg från Svenstorp och detta drev Karna att komma tillbaka och spöka, hon fick ingen ro. Ibland kom Karna svävande längs Kalendegatan endast iförd sin liksvepning med otäcka hålor till ögon. Andra gånger ska hundar med glödgande gap ha setts springa i området samtidigt som takpannor flugit ner och nästan krossat skallen på folk. Karnas kropp grävdes upp och i den närbelägna Sankt Petri kyrka lästes besvärjelser över mjölnarhustrun. Vid exmaken Pers likvaka lär Karnas ande ha kommit tillbaka för att bjuda upp maken till en sista dans. ”Det satans spökeriet på Kalendegatan” var ett samtalsämne bland gamla Malmöbor ända in på 1960-talet.

Även idag händer det märkliga oförklarliga saker i Hipphuset. Anställda på teatern har upplevt en hel del. Många vittnar om stråk av iskyla som sprider sig genom rummen, dörrar som oförklarligt öppnas och stängs och fotsteg över scengolvet när teatersalongen är helt tom. Tekniska missöden på scenen brukar ofta ske vid premiärer. Då pratas det om att Hipps teaterspöken är i farten. Och en gång hörde en av teknikerna i sitt headset en liten flicka ropa på mamma. Kan det ha varit Karna Jönsdotters barn?


Ett annat mysterium på Hipp är den lilla hissen i anslutning till scenen. Den kan gå både gå upp och ner utan att någon trycker på knapparna. En gång när cirka 25 personer satt i möte i teknikrummet, som vetter mot hallen, såg de hur hissdörren öppnades utan synbar anledning.


Källa: Mystik på svenska teatrar : Nutida skrock och spökupplevelser, av Amelie Ehrensvärd Cardell, (Roos & Tegnér 2016).

Just nu spelar vi läskiga HANS OCH GRETA på Hipp – du får med skräckblandad förtjusning uppleva sagan på ett helt nytt sätt!