En originalmålning i kupolen
Material
Ombyggnaden

Akustikarbete i kupolen

Ett återkommande klagomål i våra publikenkäter är akustiken i salongen på Hipp. Det har varit en svår scen att spela teater på, då akustiken i det runda rummet med cementväggar, samt stora träpartier mitt i salongen, gör att ljudet studsar på ett ovälkommet och svårkontrollerat sätt. Märkligt nog har hörbarheten varit sämre i mitten av publiksalongen, då ljudet där verkar försvinna upp i kupolen. Skådespelarna behöver mycket erfarenhet av att spela på Hippscenen för att kunna nå ut med sitt tal, utan att det upplevs som att de skriker. När vi haft livemusik upplever publiken att ljudet är väldigt högt på vissa platser, medan andra platser inte alls har samma upplevelse. En stor utmaning för våra ljudtekniker. En viktig del i ombyggnadsprojektet är därför att förbättra akustiken i scenrummet. 

 

För att dämpa studsandet av ljudet har Hipps kupoltak hittills varit full av akustikcylindrar som ser ut som uppochnervända filthattar. 

Det första som händer i ombyggnaden är att alla akustikcylindrarna tas ner. Sen ska taket slipas och målas med ny brandskyddsfärg. Originalmålningarna kommer att skyddas noga från åverkan.

Kupoltaket

Ljudet ska göras bättre genom att akustikplattor fälls in i facken mellan balkar och reglar. Då hela taket är byggt i en solfjäderform har alla fack unika mått, så arbetet med att skära till och montera måttanpassade plattor kommer att vara mycket tidsödande. Men viktigt. 

 

Detalj från kupolen

Uppe i taket hittar man vackra och spännande detaljer som bl a block och fästpunkter till cirkustidens trapetser. Dessa ska behållas och förhoppningsvis kunna ses bättre av den uppmärksamme, då akustikcylindrarna försvinner och inte längre skymmer sikten upp i taket.