Skådespelaren Mari Götesdotter tränar på att dirigera framför en spegel. Bakom henne står dirigenten Daniel Hansson och vägleder med händerna.

Ortrud Mann - ett symfoniskt samarbete med Malmö Live

Datum:  2021-04-13

Som en del av den kommande perioden utan huvudscen, p g a ombyggnad på Hipp, kan vi nu presentera ett spännande samarbete med Malmö Live konserthus till hösten. Under Malmö Lives temaår "100 kvinnor 100 år" kommer delar av Malmö Stadsteaters ensemble att flytta in i Konserthuset för att sätta upp en nyskriven pjäs av Hanna Nygren om Sveriges första kvinnliga dirigent - Ortrud Mann. 

Ortrud Mann var den unga kvinnan i det mansdominerade orkesterdiket, och med inte så lite kaxighet klev hon 1944 upp på dirigentpulten på Hippodromteatern i Malmö för att göra något storslaget, och slå Malmöborna med häpnad!

”Jag är Ortrud. Jag är inte prinsessan, jag är trollpackan. Och jag måste greppa trollstaven och ta makt över människorna.”

Den nyskrivna föreställningen Ortrud Mann – en fantasi om Sveriges första kvinnliga dirigent i ingår i Malmö Lives temaår ”100 kvinnor 100 år” och är ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Malmö Live Konserthus. Temat ska hylla och lyfta fram kvinnliga musiker och på så sätt stärka deras position i branschen. Temaåret är ett led av att vi i Sverige år 2021 firar 100 år av kvinnlig rösträtt.

Svartvit bild på en kvinna som står med dirigentpinne höjd upp i luften.

Ortrud Mann i orkesterdiket på Hipp 1944, samma år som hon gjorde sin debut som dirigent. Hon hette vid denna tid Ortrud Åkerberg och fick efternamnet Mann 6 år senare, då hon gifte sig med dirigenten Tor Mann.
Källa: Sydsvenskans bildarkiv

För Malmö Stadsteaters teaterchef Kitte Wagner är samarbetet med Malmö Live och föreställningen ett drömprojekt under tiden vi är utflyttade från Hipp under ombyggnaden:

– Denna betydelsefulla satsning som Malmö Live gör vill vi självklart vara med på genom att skapa en föreställning kring Sveriges första kvinnliga dirigent Ortrud Mann, som dessutom började sin karriär på vår huvudscen Hipp. Vi har nästan som tradition på Malmö Stadsteater att föra fram berättelser på teaterscenen som handlar om viktiga och ibland bortglömda kvinnoöden. Genom det här samarbetet lyfter vi varandra som kulturinstitutioner och blir viktiga för hela Malmö, säger teaterchef Kitte Wagner.

Regissören Sara Cronberg ser mycket fram emot att arbeta med föreställningen som blir en blandning av teater och symfonisk musik:

– Föreställningen Ortrud Mann handlar i första hand om att våga tro på sitt konstnärskap trots att man på olika plan möter ett motstånd, och ibland ett massivt motstånd. Går det att leda en grupp människor som sedan länge skapat sina egna strukturer och hierarkier? Till vilket pris är det möjligt att hålla fast i visioner, sårbarhet och konstnärskap när omvärlden inte är beredd att följa med? I sin form blandar föreställningen teater och symfonisk musik med starka visuella inslag av projektioner och videoteknik, säger regissören Sara Cronberg.

Föreställningen är en fiktion skriven av Hanna Nygren. Rollen som Ortrud Mann spelas av Mari Götesdotter, som senast hyllats för sin rollprestation som Monica Zetterlund i Malmö Stadsteaters uppsättning Monicas vals (2018-2020). Musikerna i föreställningen kommer från Malmö Akademiska Orkester.

Skådespelaren Mari Götesdotter har redan påbörjat arbetet med att lära sig konsten att dirigera. Här får hon hjälp av Malmö Akademiska orkesters dirigent Daniel Hansson. I föreställningen är det hon, i rollen som Ortrud Mann, som tar över ledarskapet. Foto: Johan Sundell

Ortrud Mann – en fantasi om Sveriges första kvinnliga dirigent, får urpremiär i Kuben på Malmö Live 9 oktober 2021. 

Anmäl dig här om du vill få information om kommande biljettsläpp och andra nyheter kring föreställningen

 

Fler samarbeten och gästspel

Malmö Live är en av många spelplatser där Malmö Stadsteater kommer att dyka upp under ombyggnaden av vår huvudscen Hipp, som pågår t.o.m. januari 2023. Tidigare har vi presenterat föreställningen Robin Hoods hjärta, som blir utomhusteater på Malmöhus slotts borggård under juni 2022 i samarbete med Malmö Museer och Malmö Konstmuseum. Läs mer om Robin Hoods hjärta här

Fler samarbetsprojekt och gästspel kommer att presenteras framöver.