Person lutad mot vägg med projektioner av taggtråd

Prisbelönade Ögonvittnen kommer tillbaka

Datum:  2021-05-19

Prisbelönade föreställningen Ögonvittnen får nypremiär som en del av Öppna Malmö – ett samlingsnamn för en rad aktiviteter med ett gemensamt syfte: alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet – och leva i staden som jämlikar. Det blir konserter, teater och fotoutställning när nu Unga Malmö Stadsteater, Malmö Live Konserthus och Altitue Meetings gemensamt bidrar med program till Malmö Stads projekt Öppna Malmö.

– Att vi nu kan kraftsamla och tillsammans skapa ett brett och inkluderande program gör mig väldigt glad. Genom våra olika initiativ sprider vi värdefull kunskap och framför allt en gemenskap och samhörighet inom vår stad, säger Karin Karlsson, programchef för Malmö Live Konserthus och projektansvarig för Öppna Malmö.

Unga Malmö Stadsteaters prisbelönade föreställning Ögonvittnen blir i höst en del av Öppna Malmö när teatern i samarbete med Altitude Meetings sätter upp föreställningen på STUDIO Meetingpoint. Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen. Ögonvittnen är baserad på deras livsberättelser och är en teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner. 

För regissören Sara Cronberg är Ögonvittnen ett livsviktigt projekt:

– För tre år sedan började vi intervjua överlevare från koncentrationsläger som bor i Malmö. Det blev starten på ett samarbete med Stefan Zablocki och Lea Gleitman som kom att vara under hela processen, säger Sara Cronberg.
– För mig som regissör är det viktigaste med Ögonvittnen att berättelserna lever vidare, att de inte försvinner.

Ett samtal mellan tre personer som sitter ner
Överlevaren Stefan Zablocki i samtal med regissören Sara Cronberg och skådespelaren Olof Yassin under repetitionsarbetet med Ögonvittnen vintern 2020.

För Amelie Rönngard, som är projektledare på Altitude Meetings, var det självklart att stötta projektet:

– Demokrati och alla människors lika rätt är vår tids viktigaste samhällsfråga, säger Amelie Rönngard.
– När det gäller Förintelsen har vi, liksom alla andra i samhället, en skyldighet att hjälpa till att lyfta fram och sprida kunskap till så många unga personer som möjligt. Vi är glada att Malmö Stadsteater frågade just oss om spelplats.

Föreställningens upphovsmakare, Unga Malmö Stadsteaters konstnärliga ledare Sara Cronberg och scenkonstkollektivet Bombina Bombast, tilldelades årets Thaliapris 2020 för Ögonvittnen, som blev det gångna spelårets främsta prestation i Skånes scenkonst. Du kan läsa mer om priset här.  

Ögonvittnen spelades först i februari och mars 2020, och finns dessutom i två filmade versioner som streamats till skolorna under pandemin. Nu får den nypremiär i samarbete med Öppna Malmö och Altitude Meetings och kommer att spela på STUDIO den 8 – 26 november 2021. Stefan och Leas berättelser spelas separat och av två olika skådespelare. Föreställningen är delvis ljudbaserad och framförs via hörlurar som kommer att finnas på plats i salongen. Biljetterna släpps 31 augusti.

Här kan du läsa mer om Ögonvittnen.

Här kan du läsa mer om Öppna Malmö.

 

ÖGONVITTNEN
Av Lea Gleitman och Stefan Zablocki

Spelas på STUDIO Meetingpoint den 8 – 26 november 2021

Bearbetning: Emma Bexell och Sara Cronberg

Idé och koncept: Bombina Bombast och Sara Cronberg
Regi: Sara Cronberg

Videodesign: Stefan Stanišić 
Ljuddesign: Tim Bishop

Ljusdesign: Sven-Erik Andersson

Mask: Siv Nyholm 

I ROLLERNA

LEA – Malin Karlsson
STEFAN – Erik Svedberg