Porträtt Ronny Danielsson

Ronny Danielsson regisserar Robin Hoods hjärta!

Datum:  2021-09-14

Under 2022 skapar de tre kulturinstitutionerna Malmö Stadsteater, Malmö Museer och Malmö Konstmuseum ett stort samarbetsprojekt kring temat tillväxt, pengar och rättvisa. Som grädden på moset sätter Malmö Stadsteater upp teaterföreställningen ”Robin Hoods hjärta” utomhus på Borggården med premiär den 4 juni – en helhetsupplevelse för alla Malmöbor. Nu är det konstnärliga teamet som ska skapa föreställningen klart och för regin står ingen mindre än Malmöregissören Ronny Danielsson. Biljetterna till Robin Hoods hjärta släpps den 15 september!

Pjäsen är en ny fräsch version om legenden Robin Hood skriven av engelsmannen David Farr. Det är en modern kärleksberättelse och en lek med könsroller där karaktären Marion har en framträdande roll jämbördig med Robin Hood. Regissören Ronny Danielsson ser fram emot att skapa magi på borggården:

– Min tanke att göra denna uppsättning för en publik från 7 till 99 år. Jag vill skapa ett äventyr med mycket romantik, poesi och dramatik. Ett lekfullt ensemblespel med mycket musik. Ensemblespelet ger en frihet i genus, Robins gäng kan vara tjejer och killar och det gäller samma i hovet. 

Berättelsen om att ta från de rika och ge till de fattiga utvecklas i den här versionen och Marion är den som står i centrum och inte underordnar sig den traditionella kvinnorollen:

– Hon är inte något våp som väntar på giftermål, utan styckets hjälte som förklär sig till Martin. En yngling som rycker ut till de svagas försvar och räddning, och utmanar Robin att göra detsamma, säger Ronny Danielsson.

På Malmöhus slotts borggård skapas en abstrakt spelmaskin i flera plan på olika nivåer: 

– Borggården är en i princip tom spelplats som fylls av skådespelare, kostymer och rekvisita. Vi tänker oss ett 1200-tal och samtidigt en nutid, en historisk ”blandtid” med stor vikt vid kostymerna som ska berätta klasstillhörighet och skapa miljö. Vi befinner oss både i Sherwoodskogen och i Hertigens slott. Det blir en teaterlek där fantasin och äventyret står i centrum, säger Ronny Danielsson.

För regin står alltså Ronny Danielsson och scenografi och kostym gör Rikke Juellund. Rollen som Marion spelas av Sandra Stojiljkovic och Robin spelas av Magdi Saleh. I övriga roller syns Kerstin Andersson, Mari Götesdotter, Alexander Jubell, Wasim Kashlan, Karin Lithman, Mustafa Al-Mashhadani, Pierina Rizzo, Viktor Nyström Sköld och Johannes Wanselow. Dessutom tillkommer en kör och cirkusartister. 

Biljetterna till Robin Hoods hjärta släpps den 15 september! Föreställningen har premiär den 4 juni 2022, och spelas t.o.m. den 10 juli 2022. HÄR kan du läsa mer och boka biljetter.

 

ROBIN HOODS HJÄRTA
Av David Farr

Premiär på Malmöhus slotts borggård 4 juni 2022

Regi: Ronny Danielsson
Scenografi och kostym: Rikke Juellund
Ljusdesign: Robert Claesson
Körinstudering: Mats Paulsson
Koreografi: Roger Lybeck
Komposition: Mathias Venge och Martin Östergren
Mask: Åsa Trulsson

I rollerna: Kerstin Andersson, Mari Götesdotter, Alexander Jubell, Wasim Kashlan, Karin Lithman, Mustafa Al-Mashhadani, Pierina Rizzo, Magdi Saleh, Viktor Nyström Sköld, Sandra Stojiljkovic, Johannes Wanselow, samt kör och cirkusartist.