Klockan vid Kockumskranen

Tears of Malmö – en ljudvandring om Kockumstiden

Datum:  2022-08-08

Kockumskranen var en symbol för både Malmö och varvsindustrin i nära 30 år. 2002 såldes kranen till Sydkorea för den symboliska summan av en dollar. I folkmun kallas den av koreanerna för ”Tears of Malmö” (Malmös tårar) då det berättas att Malmöinvånare grät när de såg sin kran bogseras iväg. På lördag den 13 augusti får ljudvandringen Tears of Malmö premiär på Malmöfestivalen.

Tears of Malmö är en ljudvandring som publiken upplever med egna hörlurar via en nyskapad GPS-styrd app. I vandringen får vi följa den unga och vilsna journalisten Lova när hon lär känna sig själv genom den gamle kockumiten Kent. Idén till föreställningen kommer från en önskan om att bevara arbetarhistorien som finns i de gamla Kockums-kvarteren, att lyfta och skapa liv av det som en gång fanns där men som är på väg att glömmas bort. Texten bygger på dokumentärt material och intervjuer med personer som jobbat på Kockums. Tears of Malmö är ett drama om Kockumstiden, men även om politik, identitet, makt och Malmös förvandling från arbetarstad till modern storstad.

Dramatikern och regissören Robin N Spegel tycker att ljudvandringen är en perfekt generationsöverbyggande upplevelse:

– Jag hoppas att vandringen ska ge liv åt historien för den som aldrig hört talas om Kockumskranen, och kännas som ett kärt återseende för den som ägnat hela eller delar av sitt liv åt varvet. Och kanske skapa lite diskussion om historieskrivning! Jag tror den skulle passa perfekt att uppleva med morfar, farmor eller någon annan äldre person i ens närhet som vet allt om Kockums. Det vill säga de flesta Malmöbor över 40, Kockums är ett perfekt generationsöverbyggande samtalsämne!, säger Robin N Spegel.

Malmöfestivalen:
Tears of Malmö har premiär den 13 augusti och finns tillgänglig varje dag kl 15 till kl 19 på festivalen t.om. 19 augusti. Ljudvandringen startar vid Anna Linds plats var femtonde minut under Malmöfestivalen mellan kl 15 och kl 19. Innan föreställningen får du en kortare introduktion och hjälp av Malmö Stadsteaters publikvärdar med att ladda ner appen.

LÄS MER HÄR