""

VARFÖR ÄLSKAR INGEN DE LESBISKA?

Datum:  2021-05-26

Vad innebär det att vara lesbisk idag, och hur har det sett ut om vi blickar bakåt i tiden? Det och många andra frågor ställs i den nyskrivna komedin Varför älskar ingen de lesbiska? av Felicia Ohly, som får urpremiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman den 13 augusti, som en del av World Pride i Malmö. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Malmö Stadsteater.

Pjäsen är skriven av dramatikern Felicia Ohly, som också är dramaturg på Malmö Stadsteater, och har fötts ur ett kollektivt workshop-arbete på teatern. Regisserar gör Py Huss-Wallin och med värme och komik utforskar skådespelarna Arina Katchinskaia, Cecilia Lindqvist, Linn Mildehav och Magdi Saleh lesbiskhetens med- och motgångar, njutningar och kval. Det blir svett, tårar och sekret, storslagna entréer och kärlekskranka scenerier. Genom samtida och historiska referenser undersöks lesbisk glädje, sorg och kränkthet. Vi ger er Lindsay Lohans tvivel, Sapfos envishet, Selma Lagerlöfs vilda nätter och mötet med ditt inre lesbiska barn. 

Dramatikern Felicia Ohly har i workshops tillsammans med ensemblen funderat över uppslag till föreställningen som hon beskriver som en rolig lesbisk fest:

 Varför älskar ingen de lesbiska? var en fråga som jag fick höra under ett samtal när vi på Malmö Stadsteater funderade på vad vi skulle kunna göra under World Pride, och meningen stannade med mig som ett skämt jag drog för mig själv gång på gång. Vi har i vår del av världen så många hårt tillkämpade rättigheter, men varför är det ingen som älskar oss? Varför är vi inte folkkära, hyllade och varför fattar ingen hur roliga vi är? Frågan blev till en humorföreställning och i skrivprocessen har jag fått möjlighet att workshopa tankar och uppslag med den underbart smarta och dråpliga ensemblen. De kommer bjuda Malmöpubliken på en vansinnigt omtumlande, nära och rolig lesbisk fest, säger Felicia Ohly

Porträtt på regissör
 

För regissören Py Huss Wallin är det en stor glädje att få arbeta med projektet:

– Det känns som ett lyckopiller att just denna höst få bjuda på en så komisk, kärleksfull och sensuell scenkonstupplevelse! Tillsammans med publiken kastar vi oss in i en torktumlare av tankar och spaningar från ett lesbiskt universum. Jag känner en enorm glädje över att arbeta med det här projektet som är helt rätt i tiden!, säger Py Huss-Wallin.

 

4 personer i ensemblen

 

Varför älskar ingen de lesbiska? spelas på Intiman 13 aug – 21 aug 2021 under World Pride, samt den 22 april – 14 maj 2022. Biljetterna till den första spelperioden på Intiman släpps via World Pride-programmet.

 

Läs mer om våra föreställningar här