""

Stockholms blodbad

Den här produktionen spelades på Hippodromen 17/9 2016 - fram till 1/11 2016
inför totalt
2633
åskådare Sammanlagt
15
föreställningar
Ålder
Rekommenderas från 15 år
Längd
2 timmar 25 minuter
Drama
Nyskriven dramatik

”Vi har våra fördomar. I den här pjäsen är man fördomsfull. Men nu låter vi det vara. Vi svenskar älskar er danskar. Danskarna älskar oss svenskar. Skål!”

Söndagen den 4 november 1520 låter den danske kungen Kristian II kröna sig till kung av Sverige på Stockholms slott. Efteråt hålls en kröningsfest i dagarna tre. Broderfolken ska bli bröder och systrar med varandra. Men något går fel. På den tredje dagen fängslas svenskarna och döms till döden.

Efter femhundra år präglas relationerna mellan Sverige och Danmark fortfarande av dubbla känslor, av romantisering och fördomar, igenkänning och främlingskap, likhet och skillnad.

Stockholms blodbad är en fartfylld, underhållande och fri tolkning av vad som hände under tre avgörande dagar i vår svensk-danska historia, och där Kristian II skulle bli mer känd som Kristian Tyrann. Varför ändrade plötsligt Kristian sin politik från samförstånd till terror? På grund av dålig rådgivning? För att statuera exempel? Eller var det bara resultatet av en rejäl bakfylla?

På Hipps stora scen blandas då och nu, högt och lågt. Här möts Evert Taube och Machiavelli, dansk kulturkanon och Kim Larsen, samt skådespelare från båda länderna.

 


Stänkskydd! 

Om du väljer att sitta på rad 1, 2 eller 3 i salongen kan vi utlova en nära-blod-upplevelse! Under andra akten får alla på rad 1 tillgång till ett effektivt stänkskydd. Skulle någon ändå få teaterblod på sig går det enkelt bort i vanlig tvätt. Så för en ännu häftigare upplevelse: välj rad 1-3 och klä dig gärna fint, men välj kanske inte din vita kashmirtröja.

Textning av föreställningen

Stockholms blodbad spelas växlande på svenska och danska. Sammanhangen och replikväxlingen är uppbyggd så att publiken ska kunna hänga med i berättelsen även om man inte förstår allt som sägs. För dig som känner att du vill ha stöd för att tillgodogöra dig alla repliker erbjuder vi textning på svenska i din smartphone via appen Thea. Ladda ner appen kostnadsfritt via någon av länkarna nedan innan föreställningen. Ett begränsat antal Ipods och tablets finns att låna i garderoben för dig som saknar smartphone. Säg till våra publikvärdar på plats om du behöver hjälp!

Läs mer om hur syntolkning och textning fungerar på Malmö Stadsteater

Thea på App Store - iTunes - Apple

Thea – Android-appar på Google Play 

Vad handlade Stockholms blodbad om?

I början av 1500-talet vill Kung Kristian II av Danmark bygga upp en politisk och ekonomisk stormakt i Nordeuropa, och 1520 ger sig hans armé in i Sverige. Svenskarna gör hårt motstånd under ledning av Sten Sture den yngre, men i mitten av januari såras han och dör. Kristian II fortsätter vidare upp i landet och belägrar under sommaren Stockholm. På Stockholms slott befinner sig Sten Stures änka Kristina Gyllenstierna, och hon ger inte upp Stockholm i första taget. Under hennes ledning håller stockholmarna stånd mot danskarna månad efter månad. Befästningar runt om i landet faller dessvärre och det kommer ingen hjälp till Stockholm.

Kristina Gyllenstierna och hennes allierade blir erbjudna amnesti om de väljer att lägga ner vapnen. Kristina väljer att kapitulera och den 1 november 1520 tågar Kristian II in i Stockholm och låter sig hyllas som svensk kung. Tre dagar senare kröns han av ärkebiskop Gustaf Trolle, som tidigare blivit avsatt från sitt ämbete av Sten Sture den yngre. Större delen av den svenska adeln kommer till kröningsfesten på Stockholms slott, också Kristina Gyllenstierna. De har alla lovats amnesti och hoppas nu på nya befordringar av Kristian II. 

I tre dagar festar man, men på den fjärde dagen kallar kungen till rådsmöte och ger order om att låsa slottsportarna. Ärkebiskop Gustaf Trolle anklagar Sten Stures anhängare för att ha vållat både kyrkan och honom själv stor skada, och att de av påven nu anklagas för kätteri (oliktänkande). Straffet för kätteri är lika med döden. En kyrklig domstol sammanträder, en tribunal, där Gustaf Trolle är både åklagare och domare. Tribunalen kommer fram till att anklagelsen om kätteri är riktig och amnestin av adeln upphävs, eftersom man enligt kyrklig lag inte kan ingå avtal med kättare.

I tre dagar pågår avrättningar på Stortorget. Biskopar, frälsemän och borgare mister livet. Sammanlagt avrättas ca 100 personer i Stockholm blodbad. Kristina Gyllenstierna fängslas men blir efter några år frigiven. Ryktet sprider sig och Stockholms blodbad blir en internationell skandal. Kristian II utför fler avrättningar bl a i Småland och Finland, samt på Nydala kloster där han ser till att alla klostrets munkar dränks. Efter denna händelse får han namnet Kristian Tyrann som blivit hans benämning i svensk historia. Det ska dröja till våren 1523 innan danskarna kapitulerar då Gustav Vasa tar makten över Sverige.  

Källor: ne.se, Wikipedia, Sveriges historia

 

 

 

I rollerna

""
Skådespelare

Den danske kungen Kristian II

Den danske Machiavelli

""
Skådespelare

Den tyske bödeln Jörgen Homuth

Dansk

""
Skådespelare

Dansk

""
Skådespelare

Dansk

""
Skådespelare

Svensk

""
Skådespelare

Svensk

""
Skådespelare

Svensk

""
Skådespelare

Svensk

""
Skådespelare

Svensk

konstnärligt team

""
Skådespelare

Musiker

Författare

Text

Översättning

Text och regi

Scenografi, kostym och videodesign

Ljusdesigner

Ljus

""
Skådespelare

Musikkomposition och arrangemang

Koreografi

Mask

Medarrangör musik

Medarrangör musik

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av