""

Om Malmö Stadsteater

Malmö Stadsteaters vision är att via dramatisk teater bana väg för ökad inkludering och gemenskap i Malmö. Vi vill väcka frågor och skapa samtal om konsten och det samhälle vi lever i. Vår vision är att öppna upp för en större samverkan med krafterna i staden och regionen och att vi som organisation, vår repertoar och vår publiksammansättning lever upp till att vara hela stadens teater – en demokratisk mötesplats.

Ensembleteater på tre scener

Malmö Stadsteater är en av Sveriges ledande stadsteatrar med uppdrag att utöva teaterverksamhet med huvudsaklig inriktning på dramatisk teater. Vi strävar efter att skapa angelägen och engagerande dramatisk teater på hög konstnärlig nivå, som ska spegla samtidens skiftningar och med hjälp av historien gestalta morgondagen. Malmö Stadsteater strävar efter att nå en så bred och mångfacetterad publik som möjligt, bland annat genom ett systematiskt delaktighetsarbete, samt att med Malmö som bas vara en angelägenhet för Skånes invånare.

Malmö Stadsteater har en fast skådespelarensemble och spelar teater på svenska på framförallt tre scener; Hippodromen, Intiman och Studion samt bedriver deltagarbaserad verksamhet i den nya Ateljén – en ny mötesplats i Hipphuset för utforskande, skapande och lek. Vår nu ombyggda huvudscen Hippodromen är inrymd i det anrika Hipphuset mitt i centrala Malmö, och här finns också Studion högst upp i huset. Vår scen Intiman ligger vägg i vägg med Malmö Opera på Östra Rönneholmsvägen.

Malmö Stadsteaters verksamhet är organiserad i 6 sektioner; Ensemble, Unga Malmö Stadsteater, Produktion, Teknik, Marknad och Ekonomi. Inom Marknadsavdelningen finns fr.o.m 2023 en caféavdelning. Inom denna avdelning drivs Malmö Stadsteaters nya café. Malmö Stadsteater är en projektorienterad organisation med målet att få produktionerna sjösatta till det utsatta premiärdatumet. Förutom arbetet av de egna medarbetarna köper teatern in tjänster bl a för tillverkning av dekor (från Malmö Operas verkstäder) samt även konstnärliga tjänster såsom regissörer, scenografer, kostymtecknare, ljussättare m fl. Verksamheten sysselsätter ca 90 årsverken varav 60 tillsvidareanställda. Resterande är frilans- och andra visstidsanställningar.

”Malmö Stadsteater är en plats där du möter dig själv och andra. Tillsammans med publiken, genom dramatiken, utforskar vi perspektiv för att bättre förstå individen, kollektivet och världen vi lever i.”

Historisk bakgrund

Publiken samlas utanför Malmö Stadsteater 1947 då verksamheten bedrevs i teaterhuset på Fersens väg, nuvarande Malmö Opera.

I nästan 50 år var Malmö Stadsteater synonymt med det stora huset i slutet av Fersens väg. Mellan 1944 och 1993 var det en plats där man kunde njuta av allt från drama och opera till balett och musik. När sedan Malmö Stadsteater 1993 hade delats upp i tre kulturbolag – Malmö Dramatiska Teater, Malmö Musikteater och Skånes Dansteater – gick namnet officiellt i graven. Malmö Dramatiska Teater fick nu sin huvudscen i den ombyggda cirkusbyggnaden Hippodromen i centrala Malmö.

Renovering av Hippodromens takkupol 1993 inför flytten till Kalendegatan.

I och med att Malmö Stad överlämnade huvudmanskapet för Malmö Opera och Skånes Dansteater till Region Skåne 2006 fanns det bara en teater i Malmö som fortfarande helt och hållet ägdes av stadens invånare. 2008 bytte därför Malmö Dramatiska Teater tillbaka namnet till Malmö Stadsteater. Efter en omfattande renovering har Malmö Stadsteater på Kalendegatan nu år 2023 blivit en mer varm och välkomnande mötesplats med en ombyggd teatersalong, nya publika utrymmen med ett eget café, ny inglasad innergård, en ateljé för delaktighet och skapande, och med en stärkt roll som kulturell mötesplats i Malmö.

Årsredovisning

Vanliga frågor och tillgänglighet

Vanliga frågor

Föreställningen jag vill se är slutsåld - har ni väntelista?

Vi har tyvärr inte möjlighet att hantera väntelista för återlämnade biljetter. 

Läs mer

Vad händer med min biljett om jag blir sjuk?

Om du blir sjuk så maila till biljetter@malmostadsteater.se senast kl 12.00 samma dag så får du pengarna tillgodo att använda vid ett senare köp. Vänligen uppge bokningsnummer (som finns i bokningsbekräftelsen). Vi svarar dig inom tre vardagar.

Läs mer

Kan jag lämna tillbaka köpta biljetter?

Nej, vi gör inte återköp på betalda biljetter. 

Läs mer

Jag har problem med att logga in på mitt konto, vad ska jag göra?

Börja med att rensa historiken i din webbläsare. Gå sedan in på www.malmostadsteater.se, gå till "Din sida" i menyn och logga in med ditt användarnamn och lösenord. 

Läs mer

Hur köper jag biljetter till Malmö Stadsteaters föreställningar?

Biljetter köper du enklast här på hemsidan. Du kan välja vad du vill boka och när antingen via KALENDER eller AKTUELLT. 

Läs mer

Jag har inte fått mina biljetter, vad ska jag göra?

Direkt efter ditt köp kommer en bekräftelse på din bokning till din mail.

Läs mer

Jag har en rabattkod, hur använder jag den i samband med biljettköp?

Du skriver in och aktiverar den i fältet som finns i samband med att du väljer prisnivå.

Läs mer

Behöver jag skriva ut mina biljetter?

Nej, det går lika bra att visa upp biljetterna i mobilen - och samtidigt spara papper.

Läs mer
Fler vanliga frågor
Tillgänglighetsinfo

Erbjuder ni textning av föreställningarna på Hippodromen?

Vi textar ett antal av våra föreställningar på svenska via en app som heter Thea. Dessa föreställningar är markerade med ett T i kalendern på hemsidan. Du kan ta del av textningen genom att använda din smartphone och egen surf. Ladda ner appen Thea gärna redan innan du kommer till teatern.

Läs mer

Erbjuder ni syntolkning på Hippodromen?

Det gör vi! Föreställningsdatum som syntolkas är markerade med en syntolkningssymbol i kalendern på hemsidan. Biljetter till våra syntolkade föreställningar bokas senast 14 dagar i förväg via mail till biljetter@malmostadsteater.se.

Läs mer

Kan jag ta med en stödperson via Malmönyckeln eller motsvarande ledsagarkort?

Malmö Stadsteater är med i samarbetet Malmönyckeln – ett kort som ska underlätta för personer med funktionsnedsättningar att ta del av aktiviteter i samhället. 

Läs mer

Erbjuder ni hörhjälpmedel på Hippodromen?

Hippodromen är utrustad med ett trådlöst system för hörhjälpmedel. För att få tillgång till förstärkningen behöver du hämta ut en hörslinga i garderoben i foajén. 

Läs mer

Finns det rullstolsplatser på Intiman?

På Intiman finns en rullstolsplats. Bredvid platsen finns en plats för ledsagare. Platserna kan bokas via hemsidan eller via mail till biljetter@malmostadsteater.se.

Läs mer

Finns det rullstolsplatser på Hippodromen?

På Hippodromen finns två olika typer av platser för dig som använder rullstol eller permobil. Det finns två platser för manuell rullstol på övre parkett, samt en plats för permobil eller större rullstol på parkett. Vid samtliga platser finns ledsagarplats. Rullstolsplatserna på övre parkett nås via en hiss till vänster innanför entrén när du kommer in i foajén. Rullstolsplatser bokas via hemsidan eller via mail till biljetter@malmostadsteater.se.

Läs mer

Erbjuder ni hörhjälpmedel på Intiman?

Intiman är utrustad med ett trådlöst system för hörhjälpmedel. För att få tillgång till förstärkningen behöver du hämta ut en hörslinga i garderoben i foajén. 

Läs mer
Fler frågor och svar om tillgänglighet