""

PERSONA – ett succétåg från Malmö till Berlin

Det började som ett samarbetsprojekt inför det internationella firandet av Bergmanåret 2018 – en liten ensemblepjäs med stora ambitioner. Tyska Deutsches Theater Berlin och svenska Malmö Stadsteater bestämde att tillsammans göra en teateruppsättning av Ingmar Bergmans film Persona. Med regissören Anna Bergmann vid rodret har uppsättningen blivit en enorm framgång och utsågs våren 2019 till en av de tio pjäser som medverkade i den prestigefyllda Theatertreffen i Berlin.

""Karin Lithman i rollen som Syster Alma på Intiman, och Corinna Harfouch i rollen som Elisabet (liggande). Foto Emmalisa Pauly

Persona är ett suggestivt karaktärsdrama om identitet med många psykologiska bottnar. En dag tystnar skådespelerskan Elisabet Vogler mitt i en teaterföreställning. Hon bestämmer sig för att sluta prata. Är hon galen?För regissören Anna Bergmann var det ett drömprojekt att ta tag i detta mästerverk:

– Persona är en sån intressant pjäs för den innehåller så många hemligheter att utforska. Elisabet Vogler i pjäsen vill inte tillhöra den här världen längre, så hon väljer tystnaden, för då är hon som mest sann och sig själv. Hon är en skådespelare som spelar många roller, och även mamma och fru. Hur får hon ihop alla dessa roller när hon inte står ut med sitt liv? Vad betyder det att välja tystnaden, att sluta prata? Det är en väldigt modern tanke som finns i pjäsen, att få ihop allt. Sedan är det så intressant att dessa två coola skådespelerskor, Corinna Harfouch och Karin Lithman, arbetar tillsammans i det här projektet, och att ha möjligheten att spela föreställningen i både Sverige och Tyskland. Det är en dröm som blivit sann, säger Anna Bergmann.

Två kvinnor i långklänningar

Huvudrollerna Elisabet och Alma spelas av Karin Lithman från Malmö Stadsteater och Corinna Harfouch från Deutsches Theater. Skådespelarna alternerar i rollerna – i Malmö spelade Karin Lithman den talande rollen Alma och Corinna Harfouch den stumma rollen Elisabet, och i Berlin gör de nu tvärtom.

Man med filmkamera. Skådespelare i Cleopatra-kostym.Under repetitionsperioden i Malmö spelades flera filmer in som förvandlades till videoprojektioner i föreställningens scenografi. Filmerna gestaltar Elisabet Voglers privatliv.

Regissören Anna Bergmann och teaterchef Kitte WagnerRegissören Anna Bergmann och teaterchef Kitte Wagner på premiärkvällen av Persona. Foto Johan Sundell


Premiären på Malmö Stadsteaters scen Intiman den 15 september var en stor fest. Alla som arbetat med föreställningen samlades i Malmö och firade att föreställningen nu var klar och att en lång spelperiod kunde ta sin början – först i Malmö, sedan i Berlin.

  Karin Lithman utanför Deutsches TheaterKarin Lithman utanför entrén till Deutsches Theater Berlin 


Efter spelperioden i Malmö åkte hela Persona-gänget till Berlin för att sätta upp den tyska versionen som hade premiär där den 30 november. Karin Lithman och Corinna Harfouch bytte roller, och Karin spelar den stumma rollen som Elisabet Vogler och Corinna rollen som syster Alma.

Ett brev

I februari kom den fantastiska nyheten att Persona blivit utvald att medverka i den prestigefylla Thetaertreffen i Berlin. Föreställningen är en av de tio bästa tyskspråkiga uppsättningarna under 2018-2019. När det fina signerade brevet kom med posten kunde vi sluta nypa oss själva i armen! 

Prisutdelning. Man till vänster ger pris till Kitte Wagner till höger.

Efter Personas premiärföreställning på Theatertreffen i Berlin den 9 maj tog teatercheferna Kitte Wagner (Malmö Stadsteater) och Ulrich Khuon (Deutsches Theater) emot utmärkelsen för Persona, här utdelad av Yvonne Büdenhöltzer, Theatertreffens director.


På Theatertreffen i Berlin visades också videoprojektet ”One on One on One” skapat av fotografen och regissören Marcus Gaab. I en av filmerna har Karin Lithman huvudrollen och läser ur Persona.

Teamet från Malmö Stadsteater efter premiären i BerlinEtt glatt gäng backstage på Theatertreffen: skådespelare Andreas Grötzinger, regissör Anna Bergmann, scenmästare Kalle Magnusson och skådespelare Karin Lithman (Inlägg från Malmö Stadsteaters Instagramkonto).

 

 Trailer för Berlinuppsättningen av Persona.

Personas segertåg fortsätter att tuffa på, fullt av lycka, ära och energi. Ytterligare föreställningar planeras – i minst två år till. Alles gut! 

 

Mer om Persona 

Läs mer om Persona i vårt spelarkiv

Läs mer om föreställningen på Deutsches Theater Berlin

Teatersamtal med teaterchef Kitte Wagner, Anna Bergmann, Corinna Harfouch och Karin Lithman. Samtalet spelades in den 7 november 2018 på Intiman och handlade om Internationella samarbeten.
Se samtalet i sin helhet på vår Youtube-kanal.