Salongen i Hippodromen utan publik

HIPPODROMEN

Hippodromen är vår stora scen som ligger i Malmö Stadsteaters lokaler på Kalendegatan 12. Här spelar vi större uppsättningar i den klassiska cirkusbyggnaden från 1899.

Malmö Stadsteaters stora scen

Hippodromen är Malmö Stadsteaters stora scen och ligger på Kalendegatan 12 nära centralstationen och Stortorget mitt i Malmö. Här spelar vi större uppsättningar under den klassiska cirkuskupolen i det gamla nöjespalatset från 1899. Efter en omfattande renovering återinviger vi under våren 2023 vårt älskade teaterhus på Kalendegatan i Malmö och öppnar upp för en varm och mer tillgänglig mötesplats med två scener, eget café och en ateljé för skapande verksamhet.

Salongsplan med alla stolar utmarkerade

Salongen

Sittplatserna i Hippodromen är placerade som en halvcirkel kring scenen som är flexibel och i vissa produktioner går ut mot mitten i cirkussalongen. Sittplatserna är indelade i tre sektioner, mittparkett, sidoparkett och balkong. När du bokar biljett väljer du sektion och sedan inom vilken plats- och priskategori i den valda sektionen du vill sitta. Alla platser i Hippodromen har god sikt, men det vi har delat in platserna i plats- och priskategorier beroende på hur bra helheten upplevs från respektive plats. Du kan låta systemet välja de lediga platser som vi bedömer som de bästa lediga inom den valda kategorin. 

Klicka på bilden eller salongskartan för att visa i större format.

Salongen i Hippodromen utan publik

"Det är alltid lika undebart att gå på teater hos er! Hipp är ett fantastiskt hus och personalen alltid trevlig och hjälpsam, mycket professionell."

— Publikröst

Hippodromens och "Hipps" historia

Hippodromens historia som cirkus, kyrka och teater om vartannat sträcker sig över en tidsperiod på drygt hundra år. Den 1 november 1899 invigdes den storslagna cirkusbyggnaden mitt i centrala Malmö. Cirkus Tanti uppträdde för en fullsatt salong, som på den tiden rymde 1400 åskådare. Förutom cirkus arrangerades idrottsevenemang, filmvisningar och teater. 1922 var cirkusepoken slut på Hipp och under ledning av den legendariske Oscar Winge fick Malmö sin första teater med fast ensemble. Nu spelades dramatik, farser och operetter med stor framgång där stjärnor som Edvard Persson och Nils Poppe medverkade.

Hippodromen 1900

 

När gamla Malmö Stadsteater på Östra Rönneholmsvägen byggdes blev konkurrensen för svår och 1949 gick Hipp i konkurs. Mellan 1950 och 1989 var teatern istället kyrka. Elimförsamlingen köpte cirkushuset och allt som påminde om husets förflutna som ett ”syndens näste” togs bort eller doldes genom ommålning och överbyggnad. Som nöjesetablissemang hade det dock en fast plats i Malmöbornas hjärtan och när Elim sålde huset efter nästan 40 år höjdes rösterna om att återuppföra teatern och nöjespalatset i sin forna glans.

1994 återinvigdes Hipp som teater efter en omsorgsfull restauration. Med Malmö Dramatiska Teater blev det genast känt både i Sverige och utomlands. Malmös äldsta teaterhus har en flexibel salong som ger utrymme för många olika scenlösningar. Antalet publikplatser varierar från 350 till 600 beroende på salongens utformning.

Efter en omfattande renovering som påbörjades 2021 har Malmö Stadsteater på Kalendegatan nu år 2023 blivit en mer varm och välkomnande mötesplats med en ombyggd teatersalong, nya publika utrymmen med ett eget café, ny inglasad innergård, en ateljé för delaktighet och skapande, och med en stärkt roll som kulturell mötesplats i Malmö.

Vanliga frågor

Om teaterbesöket

Vad händer om jag inte kommer i tid till föreställningen?

För publikens, skådespelarnas och din egen skull är det viktigt att komma i tid. Vi har bara i undantagsfall möjlighet att släppa in efter att föreställningen har börjat. Vi återbetalar inga biljetter på grund av sen ankomst som gör att du missar föreställningen.

Läs mer

Har ni triggervarningar på era föreställningar?

Vi vill inte avslöja allt för mycket i förhand eftersom det ofta är det oväntade som fängslar, skapar samtal och debatter efter en föreställning. Men vi är också medvetna om att en föreställning kan skapa oro om den innehåller obehagliga eller smärtsamma teman.

Läs mer

Har ni åldersgräns på föreställningar?

Nej, men vi har en rekommenderad åldersgräns som anges specifikt för varje pjäs för att skilja på vuxen- och barnföreställningar. Oftast är 15 år den rekommenderade åldern på våra vuxenföreställningar...

Läs mer

Var hittar jag föreställningsprogram?

Du hittar alla våra föreställningsprogram här på vår hemsida under respektive pjäs. 

Läs mer

Får jag ta med mig ett småsyskon när jag ska besöka en föreställning med mitt barn?

All publik oavsett ålder måste ha en egen giltig biljett när de ska se våra föreställningar. 

Läs mer

Får jag fotografera eller filma föreställningen?

Nej, av upphovsrättsliga skäl är all form av fotografering och ljudupptagning inte tillåten.

Läs mer

Finns det garderob på Hippodromen?

Ja, på Hippodromen finns en liten bevakad garderob på entréplan. En trappa ner från foajén finns obevakad garderob och låsbara skåp för värdesaker.

Läs mer

Måste jag stänga av min mobiltelefon under föreställningen?

All elektronisk utrustning som du har med dig, ska vara satt på ett läge så att det inte låter, av hänsyn till övrig publik och de som står på scenen. 

Läs mer
Tillgänglighet och annan info

Var ligger Hippodromen?

Entrén till Hippodromen ligger på Kalendegatan 12 B. Här ligger även Studion, Ateljén och Caféet.

Läs mer

Hur tar man sig till balkongen på Hippodromen?

Till balkongen på Hippodromen tar man sig via trappor, ingång genom dörr B eller C i foajén. Hiss finns ej.

Hur reser jag med kollektivtrafik till Hippodromen?

Den närmaste busshållplatsen till Hippodromen är ”Djäknegatan” och från Malmö centralstation är det ca 650 m gångavstånd. Här kan du leta upp din resa: www.skanetrafiken.se/sok-resa

Läs mer

Erbjuder ni syntolkning på Hippodromen?

Det gör vi! Föreställningsdatum som syntolkas är markerade med ett öga på hemsidan. Biljetter till våra syntolkade föreställningar bokas senast 14 dagar i förväg via mail till info@malmostadsteater.se.

Läs mer

Erbjuder ni textning av föreställningarna på Hippodromen?

Vi textar ett antal av våra föreställningar via appen Thea. Dessa föreställningar är markerade med ett T på hemsidan. Du kan ta del av textningen genom att använda din smartphone och egen surf. Ladda ner appen Thea gärna redan innan du kommer till teatern.

Läs mer

Erbjuder ni hörhjälpmedel på Hippodromen?

Hippodromen är utrustade med ett trådlöst system för hörhjälpmedel. Detta system bygger på en radiosändare som sänder ut till små lokala mottagare. Det finns två möjligheter:

Läs mer

Finns det rullstolsplatser på Hippodromen?

På Hippodromen finns två rullstolsplatser och ledsagarplats alt. en plats för permobil på parkett längst fram till höger. Det finns också två rullstolsplatser på övre parkett. Dessa når du via en hiss som finns till vänster innanför entrén när du kommer in i foajén. Samtliga rullstolsplatser bokas via mail info@malmostadsteater.se.

Läs mer

Kan jag ta med en stödperson via Malmönyckeln eller motsvarande ledsagarkort?

Malmö Stadsteater är med i samarbetet Malmönyckeln – ett kort som ska underlätta för personer med funktionsnedsättningar att ta del av aktiviteter i samhället. 

Läs mer
Läs mer om tillgänglighet på teatern