""

En dockteater blir till

Tillsammans med Malmö Dockteater skapade Malmö Stadsteater vintern 2021 en barnförbjuden dockteaterversion av Jackie Collins-romanen The World Is Full of Married Men. Följ med bakom kulisserna och se hur skapandet av dockorna, kläderna och miljöerna går till. Det är väldigt lite snack och väldigt mycket verkstad!

Föreställningen spelas åter på Intiman hösten 2023. Läs mer och köp biljetter här.

 

 

En hög med söndersågade Barbiedockor ligger på ett bord

Malmö Dockteater i november 2021. Dockor utan huvuden, kroppar som saknar ben, och där borta ligger en ensam arm. Det ser makabert ut, men det vi ser är reservdelar.

 

 

Regissör och dockmakare Erik Holmström arbetar med en docka

Regissören och dockmakaren  Erik Holmström använder kniv eller borr för att manipulera och skulptera delarna. Dockorna i föreställningen är ett hopplock av olika dockor av barbietyp och -storlek. Käkar sågas upp för att de ska kunna prata. Pinnar monteras på dockkropparna så skådespelarna Kajsa Ericsson och Erik Olsson ska kunna röra deras armar och ben utan att ta i själva dockan.

 

 

Ett jättelitet gångjärn ligger på en fingertopp

Små, små gångjärn har beställts hem. Detaljerna är viktiga. Allt som händer i dockskåpen projiceras på skärm, så att publiken enkelt ska kunna hänga med. Och där syns ALLT.

 

 

Två manliga dockkroppar varav den ena har en erigerad penis.

Erik Holmström har dessutom låtit snida miniatyrpenisar som monterats på de manliga dockorna, allt för att få det så autentiskt som möjligt. Det är trots allt en föreställning som innehåller mycket sex. I ett instagraminlägg ställer Erik frågan “Om en vill ha en pung i samma skala, gärna mjuk som en äkta, vilket material är att föredra?”. Någon rekommenderar vax, en annan häftmassa. 

 

Dockskåpsmiljö med tillhörande ritning

På Malmö Stadsteaters scenografiverkstäder har personalen byggt dockskåpen och inrett dem tillsammans med teaterns rekvisitör utifrån scenografen Maja Kalls ritningar. Många dockskåp och miljöer har det blivit.. 

 

 

Dockskåpsmiljö med tillhörande ritning

 

Pjäsen utspelar sig i slutet av 1960-talet och det är viktigt att allt går i linje med hur trenderna var på den tiden. Möbler, tapeter och alla detaljer måste stämma. Personalen på verkstäderna har fått fria händer av scenografen Maja Kall att gå loss och ha roligt med miljöerna. 

 

 

Minatyrramar i massor

Det är något med det pyttelilla som fascinerar. Som för rekvisitören Åsa Isacsson, som snabbt såg till att hon fick jobba med produktionen. 

"Jag har en kärlek till miniatyrer! Jag har tidigare jobbat mycket med att bygga modeller till film och älskar det. Jag har finkammat loppisar på miniatyrramar, och när de inte räckt till har jag använt kantband från kostymavdelningen. Bilderna i ramarna är från fyrtiotalstidningar jag hittade i teaters förråd."

 

 

En miniatyrsoffa med vinglas och flaskor i miniatyr

 

"Det gäller att ha ett öppet sinne! En nyckelring med en miniatyrväska fick bli en handväska till en av dockorna. Och de små små glasen är egentligen örhängen!" fortsätter Åsa.

 

 

Skräddare Mariane tillsammans med dockor i kostym

Cirka 23 dockor, och alla måste ha något på sig. Dessutom ska skådespelarna Kajsa och Erik ha likadana kläder som två av dockorna. "I början tänkte jag, hur ska jag klara det här?! Men under tiden har det varit jättekul faktiskt!" säger Mariane som är kostymkoordinator för The World Is Full of Married Men och berättar vidare att alla skräddarna på teatern har sytt. Det har varit en tyst koncentrerad eufori i ateljén. Men alla outfits har inte behövts tillverkas, vissa har hittats i original från tiden det begav sig, runt -68. Lite kämpigt har det varit med att dockor från olika tidsperioder har olika storlek, allt beroende på vilka ideal som var rådande just då.

 

 

En kvinna och en Barbiedocka i likadana kostymer

 

Två skådespelare med två dockor som sitter i en restaurangmiljö

Skådespelarna Erik Olsson och Kajsa Ericsson ger alla dockor liv genom rörelser och röster.