""

Vi tipsar om Jackie Collins

SARI, statstjänsteman:
”Jag kommer från en familj med ingen direkt lästradition och endast få böcker i bokhyllan. Jag älskade dock att läsa och just Jackie Collins var en favorit. Världarna hon beskrev var så långt ifrån min verklighet och det var härligt och kittlande att fantisera och drömma sig bort. Den som gjorde starkast intryck var Lucky. Jag minns dock inte hur jag fick tag i hennes böcker. Hemma hade vi inte råd att köpa böcker så jag måste lånat dem av någon kompis. I skolan var jag en flitig elev, och en trogen besökare i skolbiblioteket. Vår bibliotikarie ville uppmuntra mitt läsande, och därför fick jag det ärofyllda uppdraget att beställa in böcker till biblioteket. Jag kryssade i samtliga titlar av Jackie Collins. Bibliotekarien läste igenom mina val, tittade upp på mig och sa, ’Nej nu blir jag besviken på dig, Sari’. Det blev aldrig några Jackie Collins-böcker till skolbiblioteket.”

 

""

IVAR, bibliotekarie: 
”Jag har inte direkt haft någon egen relation till Jackie Collins författarskap. När jag hörde att det skulle sättas upp en pjäs baserad på The World Is Full of Married Men så tänkte jag se över vad vi hade av henne i biblioteket där jag jobbar. Det visade sig att hennes titlar överhuvudtaget saknas i svensk översättning från alla Malmös folkbibliotek. På Malmö stadsbibliotek finns bara en bok, The Powertrip, och den är på engelska. Dessutom var det väldigt svårt att få tag på exemplar att beställa in. Det förvånade mig en aning med tanke på att Collins ändå är att betrakta som en mästare inom sin genre. Det säger kanske någonting om hur biblioteks- och förlagsvärlden fortfarande förhåller sig till romancelitteratur, eller genrelitteratur i allmänhet. Det krävdes ju t.ex. en teateruppsättning för att jag skulle få upp ögonen. När jag nu börjat läsa Collins så slås jag framförallt av skaparglädjen och den maxade energin som tränger fram genom texten. Den litterära kvaliteten består enligt mig just i att hon inte ber om ursäkt för sig eller försöker anpassa sig till det finkulturella. Hon går hela vägen och skruvar upp alla klichéer på sitt egna geniala sätt, vilket skapar en fantastiskt underhållande läsupplevelse.” 

 

""

CARIN, kommunikatör:
”Jag läste Jackie Collins som tonåring och en av favoriterna var romanen Hollywoodfruar. Den visade upp filmbranschens mest skandalösa sidor med sex, lyx, korruption och en gnutta äkta kärlek. Hon avslöjade verkligen Hollywood med brallorna nere. Jag tror jag lockades av att läsa Jackie Collins böcker för att de på något sätt handlade om kvinnors självklara frihet – frihet att leva vilket liv som helst, frihet att välja karriär, partners och sex utan att bli dömd för det. Hennes kvinnoporträtt var ofta otroligt starka och jag tvekar inte att kalla henne feministisk ikon. Jag tror hon hade älskat Metoo-rörelsens framfart.”

 

""

  

JOHANNES, skådespelare:
”Jag upptäckte Jackie Collins när jag var i 13-årsåldern. Jag var uppe i stugan i Dalarna och så hade mormor de här böckerna i bokhyllan och en helt ny erotisk värld öppnade upp sig för mig, jag lusläste allt! Jag gick ut i skogen och läste i smyg för det kändes så förbjudet alltihopa. Det var en väldigt märkligt ingång i en typ av ungdomlig sexualitet. Sedan så längtade jag till den där stugan. Hmm, det finns Jackie Collins där ute. Så det gjorde mig beroende och jag läste allt som fanns tillgängligt i mormors ”snuskhylla”. Nu många år senare tipsade jag en viss regissör om Jackie Collins, en viss Malmöregissör som kanske håller på med dockor... Så tack, mormor!”

 

""

 

Jackie Collins debutroman The World Is Full of Married Men spelas som barnförbjuden dockteater i ett samarbete mellan Malmö Dockteater och Malmö Stadsteater på Intiman t.o.m. 16 dec 2023. Läs mer här och boka biljetter.