""

Irya Gmeyner 

Om Irya

Irya är sångerska och kompositör, som 5 åring flyttade Irya med sina föräldrar från England till Delsbo. Med utländska föräldrar och judiskt påbrå var det inte helt lätt att passa in på den Hälsingska landsbygden så redan som tonåring började hennes resande musikaliska liv. Som 16-åring var hon tillbaka i England och försörjde sig som balalajkaspelande gatumusikant. Englands gator byttes sen mot Stockholms och här bildade hon bandet Urga och var samtidigt med och startade Cirkus Cirkör. 

Urga var ett banbrytande band som blandade musikaliska influenser från alla världens hörn och sjöng låtar på det egna språket, Urganska. Urga turnerade över större delen av världen, släppte tre skivor och var liveband i Cirkus Cirkörföreställningarna Ur kaos föds allt och Trix. Urga lever idag en inslumrande tillvaro och Irya är istället aktiv i det egna bandet Irya’s Playground som bland annat varit en del av Cirkus Cirkörföreställningen Inside Out och haft har med ett flertal låtar i amerikanska film- och tv-serier som 90210 – Beverly Hills, The Neighbors och Vendetta m.fl. 

Tillsammans med sin medkompositör i Movements, Povel Olsson, har Irya tilldelats Lund Kommuns Innovationspris för projektet Gipomusic, ett musikprojekt för att inspirera och stötta unga tjejer. 

Medverkande som skådespelare

Medverkande som konstnärlig team