
KAMPANJER
Koncept för våra kampanjer
Malmö Stadsteater har ett tydlig brand och en strikt visuell identitet. Under ett par år byggde presentationen av våra pjäser på ett rebuskoncept med nakna skådespelare, rekvisita och citat för att väcka nyfikenhet och lämna över till publiken att fundera över vilken typ av teaterföreställning som de olika ingredienserna kan skapa.
Från och med nyinvigningen har den visuella identiteten fått en kostym med ett mer filmiskt koncept, en rik färgskala och ett ramverk som ger utrymme för mer mångfald och olika uttryck. Materialet bygger på kampanjfilmer och rebusen utgörs av att man får uppleva en situation från flera perspektiv samtidigt. Ett rebusformat som alltid utspelar sig på en välkänd plats i Malmö där berättelsen i pjäsen hade kunnat utspela sig i vardagen i Malmö.
Våra kampanjer följer vårt Outside-Inside-koncept där kampanjerna utgör den del i vår kommunikation kring pjäserna där Malmö Stadsteater och teaterns relation till Malmö är som mest i fokus. Det är en berättelse om berättelsen (pjäsen) som främst ska väcka nyfikenhet att vilja ta reda på mer och bygga teaterns varumärke som en teater som har en bred repertoar som är anpassad för Malmöborna.
INSPIRATION


Inspiration till kampanjerna är dels vinjetten till TV-serien Tunna blå linjen som genom att visa vardagliga bilder från Malmö fick ett stort genomslag på hemmaplan. Men även den typ av split screen intron som används i den klassiska TV-serien Snobbar som jobbar och mer aktuella serien Fargo. De bygger på att man får ta del av flera perspektiv på en och samma situation. På detta sätt anknyter vi även till vårt tidigare rebus-koncept där den som tittar själv får skapa helhetsbilden och mening åt det som visas genom att hen tvingas att tänka själv.


Våra kampanjer bygger på fyra grundstenar:
DELAKTIGHET
Upplägget bygger på att upplevelsen skapas i samspel med betraktarens fantasi via samspel mellan flera filmer/bilder som väcker känslor.
NYFIKENHET
Materialet ska väcka främst nyfikenhet och öppna upp för flera möjliga tolkningar hos betraktaren. Inte försöka presentera pjäsen så som den kommer att se ut eller innehålla.
DRAMA IS MALMÖ
Det finns en tydlig referens till en utvald plats i Malmö som de flesta Malmöbor känner till och har en egen personlig relation till.
DIGITALT FÖRST
Materialet filmas och skapas i första hand för att visas rörligt på digitala plattformar och de trycksaker som skapas utgår från stillbilder ur det filmade materialet.
Metod:
Kampanjfilmerna skapas under en filmworkshop med ensemblen samt en filmfotograf och en stylist som har vana av att göra ett uttryck som är anpassat för filmmediet snarare än teaterscenen.
Läs mer om arbetet bakom kampanjerna för Malmö Stadsteaters föreställningar
DRAMA IS EVERYWHERE
Exempel på platser i staden där vi spelat teater under ombyggnaden i mörkblått och de platser vi utgått från då vi skapat kampanjer åt våra pjäser sedan nyivigningen av våra teaterlokaler på Kalendegatan. Bilderna visar exempel på pjäser med referensplatser i staden under säsongen 2023/2024.

Exempel
Inför vår uppsättning av Rädsla urholkar själen valdes parkeringsplatsen utanför IKEA vid Hyllie som inspelningsplats. Tematiken i pjäsen berör rasism i vardagen och kärleken mellan den äldre kvinnan och den unge svarte mannen, spelade av Susanne Karlsson och John Njie. I kampanjen utsätts de för blickar och dold avsky från personer (statister) längs med deras väg från varuhuset till bilen. Kampanjen kom även att inspirera arbetet med pjäsen i vilken en scen utspelar sig på IKEA inför att de båda ska flytta ihop.

Kampanjen till En midsommarnattsdröm fick utspela sig i Pildammsparken. I Malmö utspelar sig dramat under festande och open air rave i parken kring det ikoniska ekotemplet i samband med en skolavslutning. Det dricks starka vätskor och de unga upptäcker lust, sexualitet och kärleksbekymmer för första gången precis som i pjäsens sagolika värld.