Kommunikation och Varumärkesplattform
VÅR BERÄTTELSE
Ett nytt spännande kapitel för Malmö Stadsteater har börjat.
Efter en längre tid av nyfiket kulturutbyte, under en omfattande renovering av våra teaterlokaler, återvänder nu vår modiga ensemble till ett nytt hem på Kalendegatan. Den här gången har de med sig den surrande energin och erfarenheten från gästspel runtomkring i Malmö och insikten att drama och berättelser lever och frodas varje dag i Malmö.
Vi vill nu bygga vidare på och utforska vår position som Malmös dramatiska epicentrum. För vem kan egentligen med säkerhet säga var staden slutar och teatern börjar?
Teatern är den ultimata mötesplatsen. Här kan du få en glimt av dig själv eller utmanas av orden från personer som tänker och tycker annorlunda. Och när du lämnar teatern är det, kanske inte helt förändrad, men åtminstone med en större känslomässig repertoar.
När vi från februari 2023 öppnar dörrarna till den gamla Hippodromen är det med en ny scen, omsluten av publiken, som mittpunkten – en passande metafor för vårt outtröttliga engagemang att representera och engagera hela Malmö.
Som stadens vaksamma men vänliga öga i den dramatiska stormen i Malmö, välkomnar vi teaterälskare i alla åldrar, former och storlekar till vårt nya och uppdaterade Malmö Stadsteater – kom som du är!
Vision och Mission
VISION
Att via teater bana väg för ökad inkludering och gemenskap i Malmö
MISSION
Att skapa rum där många kan vara oeniga tillsammans
BRANDHIERARKI
Malmö Stadsteater har fått en ny varumärkeshierarki, vilket innebär ett nytt sätt att förstå sambandet mellan och betydelsen av de olika platserna och scenerna. För att komma till rätta med den pågående förvirringen kring teaterns namn och placering kommer de befintliga undervarumärkena (Intiman, Hipp, Studion, Ateljén, Caféet, Unga Malmö Stadsteater) att reduceras till en enklare hierarki: Malmö Stadsteater är huvudvarumärket och Intiman kommer att vara det enda kvarvarande undervarumärket, på grund av Intimans historiska betydelse och på grund av dess separata läge. Från och med våren 2019 kommer ordet Hipp inte längre att förekomma i samband med teatern. Teatern heter från och med nu Malmö Stadsteater på Kalendegatan och de två scenerna kommer att heta Studion och Hippodromen på plats via vårt wayfinding-system och skyltning i lokalerna.
KÄRNVÄRDEN

Kärnvärdena uttrycker varumärkets långsiktiga och strategiska fördelar som skiljer Malmö Stadsteater från andra scenkonstinstitutioner. Kärnvärden präglar hur vi arbetar internt för att skapa värde externt. Det första kärnvärdet är relaterat till Malmö Stadsteaters "produkt". Det andra har att göra med relationen mellan varumärket Malmö Stadsteater och omvärlden. Det tredje och sista kärnvärdet är relaterat till den känsla vi vill att omvärlden ska ha för Malmö Stadsteater och hur detta också fungerar som drivkraft i relationen till omvärlden. De tre kärnvärdena hänger ihop och är beroende av varandra. Man kan säga att de beskriver och sammanför vår identitet och personlighet.
Tre kärnvärden:
Produkt/erbjudande:
ENSEMBLETEATER
Relation:
TILLSAMMANS
Drivkraft/känsla:
NYFIKENHET
Ledord:
Malmö Stadsteaters interna vägledande ledord är SAMSKAPANDE & NYFIKENHET.

VARUMÄRKESPLATTFORM
Varumärkesplattformen beskriver hur Malmö Stadsteaters motto/ledord utgör kärnan i varumärket, vilket ger det energi.
Första ringen i modellen (grå) beskriver varumärkets personlighet och den andra ringen (vit) varumärkets löfte till omvärlden. Varför ska du välja Malmö Stadsteater eller stödja att verksamheten finansieras av skattepengar?
Men Malmö Stadsteaters varumärkesplattformar består också av två axlar som delvis är motstridiga.
Konstnärlig ambition (SJÄL) - Publikrelation och tradition (KÄNSLA)
Det första (gult) är förhållandet mellan teaterns konstnärliga ambition och publikens behov av att bygga långsiktiga relationer med teatern och dela traditioner med verksamheten.
Malmö och mångfald (KROPP) - Demokrati och debatt (FÖRSTÅND)
Det andra motsatsförhållandet (blått) är teaterns ambition att vara en teater där alla invånare i staden känner sig välkomna och samtidigt en teater som vågar ta upp svåra och kontroversiella ämnen för att väcka debatt i syfte att stärka demokratin.
Denna svåra balansgång utgör teaterns kompass och för att leva upp till mottot att vara en samskapande teater behöver det finnas en balans mellan alla dessa fyra ambitioner. Och via denna balansgång uppstår en utmaning för verksamheten som handlar om att både vara en stark ensembleteater och en teater som arbetar via deltagande från det kringliggande samhället och Malmöborna. En teater som lockar fler målgrupper till teatern men som samtidigt fungerar som en demokratisk mötesplats där svåra och kontroversiella frågor tillåts debatteras.
De fyra gröna områdena i modellen representerar fyra samexisterande identiteter som Malmö Stadsteater skulle kunna uppnå i framtiden om denna balans lyckas:
- Sveriges ledande ensembleteater,
- en demokratisk mötesplats,
- en teater med en engagerad bred publik (mångfald) och
- en delaktighetsbaserad teater i Malmö (community-teater).
TONALITET
Tonalitet är central för Malmö Stadsteaters kommunikation – hur vi skriver, vilka ord vi väljer och hur vi uttrycker oss. Det är den språkliga delen av vårt varumärkes identitet.
Tonalitet är lika viktigt som grafisk design. Vår ton måste vara i enlighet med varumärkets personlighet, men den kan naturligtvis inte vara helt identisk i alla lägen. Precis som när vi pratar med varandra bör vår ton variera efter sammanhang, till exempel i säljtexter, i sociala medier, till pressen eller till politiker.
Vår skriftliga kommunikation ska komplettera vår visuella identitet och överensstämma med teaterns vision, dess interna kultur och hur teatern uppfattas externt.
Fyra vägledande principer:
- Var mänsklig - Det handlar om människor, människor som berättar för andra människor. Sikta på personlig kontakt.
- Var direkt - Vi söker kontakt. Är texten relevant och viktig för dig? Går den att relatera till och är bekant för dig? Vad tycker du själv egentligen? Vi måste våga tala direkt till vår publik och omvärlden!
- Var varm - Vi älskar teater. Vi vill dela den kärleken. Malmö Stadsteater är en livlig och varm plats, där entusiasmen smittar och berättarglädjen är påtaglig.
- Var nyfiken – Rätt frågor kommer att öppna fler dörrar än väl förberedda (eller väl inövade) svar. Vi arbetar som en ensemble för att utforska och tänja på gränserna för vad en teater kan göra.
Vår tonalitet kommer att bidra till att skapa ett känslomässigt och intellektuellt band mellan Malmö Stadsteater och vår publik på en känslomässig nivå, en koppling som bygger på vår gemensamma kärlek till teater och berättelser.
Alltid och aldrig:
Alltid
- Lyft publikens känslor och tankar.
- Tala om betydelse och mening.
- Hitta relevans.
- Se till att meddelandet har samma källa: Malmö Stadsteater
- Lita på att publiken kan tänka själva och ge dem "food for thought".
- Ställ frågor.
- Utmana och reta.
Aldrig
- Var inte rädd för att utmana publiken.
- Prioritera inte handlingsbeskrivning framför betydelse och tematik.
- Låt inte klassikerna beskrivas i traditionell och ursprunglig form (eller oproblematiserade). Hitta alltid en ny aktuell ingång som engagerar idag.
- Låt inte våra olika byggnader, partners, bidragsgivare, gästande artister, regissörer eller andra vara avsändare till våra budskap.
- Tänk inte på vad du tror att publiken skulle vilja höra. Låt inte den minsta gemensamma nämnaren styra vår kommunikation.