Akbal Abbas-Waernbaum

Skådespelare

Om Akbal

Akbal Abbas-Waernbaum är född i Bagdad och hon och hennes familj är välkänd i Arabvärlden. Hennes äldsta syster Afra Abbas är en av Iraks mest firade skådespelare.
Akbal har studerat teater och musik vid Bagdads universitet. Hon tog motsvarande fil.kand examen 1994 och blev också under sina studieår den första kvinnliga ordföranden vid universitetets studentkår. Efter sin examen arbetade hon som universitetslärare i teater och musik.

Akbal var engagerad inom studentteatern och spelade där bl a Lady Macbeth i Macbeth, Nora i Ett dockhem och Medea i dramat med samma namn. Akbal regisserade och tillsammans med en författare skrev hon ett allegoriskt drama om Björnen i skogen, som underförstått handlade om Saddam Husseins krig i Kuwait. Efter detta var Akbal tvungen att fly från Irak med sina barn. Nästan alla som jobbade på studentteatern och med litteratur vid universitetet flydde landet. Alla Akbals syskon, förutom hennes äldsta syster, har också flytt Irak.

Akbal kom till Sverige 1996 och bor nu i Malmö. Här har hon arbetat som berättarröst i filmer på arabiska och som regiassistent. Hon har också regisserat tre kortfilmer och medverkat som skådespelare i filmen Genvägen, som nominerades som bästa kortfilm vid Göteborgs filmfestival 2006. Akbal driver tillsammans med sin man det egna företaget Akbal & Aramis Film. Där arbetar hon med flera olika projekt, både företagsfilm och TV-program. På sin fritid läser Akbal på sin magisterexamen vid Al Hurra universitetet i Holland.

Medverkande som skådespelare