Scen med renässansklänningar och två personer som skymtar i svart

Alla karaktärerna i Titta Hamlet

I Titta Hamlet får vi träffa Hamlet och Ofelia. De är sju år och går i ettan på Holmaskolan och Stapelbäddsskolan här i Malmö. Genom fantasin och leken hamnar de plötsligt mitt i Shakespeares drama. Där möter de spöken, kronor och svärd blandat med dumma och skumma vuxna. Här får du lära känna alla figurerna som dyker upp i pjäsen.

 

Hamlet och Ofelia hemma i soffan

Det är fredagskväll och barnen Hamlet och Ofelia har långtråkigt i soffan. Men när mamma Gertrud och bonuspappa Claudius har gått hemifrån hör de snart fiolmusik från garderoben. Tillsammans med gosedjurskaninen Hamlet och gosedjursräven Ofelia beger de sig iväg för att utforska vad som döljer sig bakom garderobsdörren.

Två barn hänger och ligger upp och ned i en soffa

 

Hamlet och Ofelia i Shakespearevärlden

I Shakespears värld får Hamlet en krona på huvudet och Ofelia en blomsterkrans. Hamlet är inte glad. Hans pappa är död och nu har han fått en annan pappa som är skum. Det blir en kamp på liv och död att inte göra som dumma mamma och skumma pappa säger. Men konstiga och dumma vuxenvärlden trycker på och får Hamlet att göra saker han inte vill, som att såra sin allra bästa vän Ofelia. 

Hamlet i profil tittar på döskallen

Ofelia med rött hår, blomsterkrans som håller gosedjursräven Ofelia

 

Hamlets mamma 

Hamlets mamma Gertrud är dum. Hon tänker bara på sig själv och sin nya man. Av misstag dricker hon farlig saft och dör. 

Hamlets mamma, Kvinna i renässansklänning och krona

 

Skumma pappan

Hamlet får en annan pappa som är jättedum, skum och ond. Skumma pappan vill döda Hamlet! 

Skumma pappan, man i krona och renässansklänning

 

Hamlets pappa

Hamlet möter sin riktiga pappa, som har blivit till ett spöke. Spöket berättar att det var skumma pappan som dödade Hamlets pappa. 

Hamlet i krona med spöke bakom sig

 

Ofelias pappa

Ofelias pappa Polonius är också skum och han gillar inte alls att Hamlet och Ofelia är kära i varandra. Han står och gömmer sig bakom ett draperi samtidigt som Hamlet övningsfäktas med ett svärd. När Polonius nyser blir Hamlet rädd och svärdar till. Han råkar döda Ofelias pappa! 
När Ofelia upptäcker det blir hon jätteledsen och bestämmer sig för att hon också ska dö.

Hamlet som gosedjurskanin och Ofelia som räv i koja med hjärtan. Bakom en arg vuxen i renässansklänning

 

Ofelias bror

Ofelia har en bror som heter Lærtes och de tycker jättemycket om varandra. När Lærtes upptäcker att både hans pappa och Ofelia har dött blir han jättearg på Hamlet och vill svärda honom. De ger sig in i en fäktningsmatch som slutar med att både Lærtes och Hamlet dör.

Ofelias bror i vit klänning med Shakespearekrage, giftbägare, väska och svärd

Relaterade föreställningar