""

Björn Gedda

Skådespelare

Om Björn

Riksbekanta teaterveteranen Björn Gedda har ett personligt förhållande till Intiman; 1965 var det just här han under en föreställning av Tartuffe fick sina cirklar rubbade. Istället för att läsa till psykolog, som den unge norrbottningen planerat, ledde besöket in honom på skådespelarbanan. 

Efter studier hos den legendariska teaterpedagogen Gösta Terserus i Stockholm 1965-1966 har det rullat på. Björn var aktiv i den framväxande gruppteatern under 1960-talet och stod exempelvis mycket på Pistolteaterns scen. Tillsammans med bland andra Gert Fylking och Henning Mankell startade han också embryot till det som idag är Dalateatern. För Björn ledde detta vidare till arbete vid Norrbottenteatern och senare Stockholms Stadsteater, där han arbetade i 33 år och gjorde otaliga roller.

Annars är det genom deckarserier som Hassel och Beck och novelluppläsningar i Sveriges Radio som Björn blivit mest känd. Mindre känt är kanske att hans debut framför kameran var i TV:s kultserie Tårtan (1972). 

Vid sidan om sitt eget skådespeleri är Björn aktiv i styrelsen för cirkusskolan Zin-Lit i Ystad. Vidare har han även varit såväl regissör som skådespelare i sommarbygdespelet Ett dyngbröllop på Haneberg, som spelas i Björns hemby Näshulta utanför Eskilstuna.

Som kuriosa kan nämnas att Björn i och med sitt gästspel på Malmö Dramatiska Teater gör sin fjärde roll i Körsbärsträdgården, denna gång som betjänten Firs.

Medverkande som skådespelare