""

En klassiker med blick framåt och bakåt

En midsommarnattsdröm har spelats flera gånger på Malmö Stadsteater genom åren. Inte mindre än fyra gånger faktiskt. Pjäsen har en speciell plats i vår historia eftersom det var den första teaterpjäsen som spelades invigningsåret 1944 – på Storan som idag är Malmö Opera. Det är också en tidlös klassiker som älskats av publik över hela världen i århundraden.

När det som idag är Malmö Stadsteater grundades, började en ny era av dramatisk teater i Malmös kulturliv. Det nya teaterhuset skulle vara en folkteater, en teater för folket, med en egen skådespelarensemble. Innan dess var det turnerande teatersällskap som tillfälligt hyrde in sig och spelade sin repertoar på teatern. Det fanns en ambition från den dåvarande teaterchefen Sandro Malmquist att man skulle erbjuda publiken förstklassig dramatisk teater. Och vad är mer klassiskt än Shakespeare?

I och med invigningen av det nya teaterhuset gick vi från en traditionell teaterbyggnad till den trendiga funkisstilen, som inte bara var större men också öppnare, stilren och det fanns en demokratisk tanke med att alla i publiken skulle se bra oavsett var i salongen man satt.

Uppsättningen av William Shakespeares En midsommarnattsdröm 1944 var en nyskapande tolkning för sin tid, i scenografin och kostymerna. Det blev både en kritikersuccé och publiksuccé. Folk köade i timmar utanför entrén för att få biljetter. Det var teaterchefen själv som regisserade. Flera av den tidens stora (eller som skulle komma att bli stora) skådespelarnamn var med i ensemblen, bland andra Gaby Stenberg och Georg Årlin.

Eftersom pjäsen spelades på Storan (nuvarande Malmö Opera) var det en stor produktion med en ensemble på tjugofem skådespelare. Invigningen var en riktig fest med kronprins Gustav Adolf och statsminister Per Albin Hansson på plats och ett stort antal kändisar bland gästerna.

När Hippodromen nu återinvigs 2023, efter två års ombyggnation, plockar vi upp en historisk tråd och spelar återigen denna älskade pjäs. En klassiker är en klassiker av en anledning. Det är pjäser som överlever eftersom de handlar om allmänmänskliga ämnen som alltid är aktuella. Idag är det fortfarande vårt uppdrag som stadsteater att publiken ska få uppleva dramatiska klassiker. Dramatik som har en plats i teaterhistorien men som går utmärkt att applicera på nutiden.

Om du vill se fler bilder eller upptäcka andra produktioner som vi har spelat, kan du dyka ner i vårt spelarkiv. Där finns allt som Malmö Stadsteater har spelat fram till idag!

 

Malmö Stadsteaters spelarkiv

Relaterade föreställningar