""

Kostymskisser med klassperspektiv till klassikern Hedda Gabler

Pjäsen Hedda Gabler är en av de mest spelade av Henrik Ibsens klassiker. Det är ett psykologiskt drama om äktenskapets konventioner, sociala strukturer och människans motsägelsefullhet. Det här är den ursprungliga versionen av Hedda Gabler, som utspelar sig i ett överklasshem år 1890, precis kring förra sekelskiftet och inte långt innan första världskriget. Kostymerna är en viktig del av pjäsen för att förstå karaktärerna. I den här produktionen av Hedda Gabler har kostymdesignern Maja Mirkovic skapat fantastisk tidstypisk design till kostymerna för varje karaktär. Hedda är förstås i centrum och hennes kläder sticker ut, men var och en har sin egen agenda och öde i berättelsen som delvis avspeglas i deras kläder. 

Hedda Gabler/Tesman

Hedda Tesman är huvudkaraktären i pjäsen. Hon är generalens dotter som har följt konventionen och gift sig med en bra man men som hon inte älskar. Hon blir genast uttråkad i sin nya tillvaro eftersom det inte är vad hon vill. Hedda är en krigare med stark vilja men är samtidigt osäker i sig själv. En kombination som blir destruktiv för henne själv och hennes omgivning. Även om hon är gift Tesman ser hon sig själv som sin fars dotter. Därför är hon Hedda Gabler. Hon har band till de övriga karaktärerna och vill ha allas uppmärksamhet lika mycket. 

Hedda bär tjusiga klänningar som alla går i samma heltäckande stil med hög hals men som visar upp hennes figur på ett smickrande sätt. På sätt och vis bär hon sin egen typ av uniform som utstrålar makt och sätter henne i centrum. I första akten bär hon en kimono över en tidstypisk klänning i gult. Senare en pärltäckt klänning med släp som ger ett nästan kungligt intryck. Genom pjäsens handling går hennes kläder mot mörkare färger i blått, svart guld.

""

""

""

 

Jörgen Tesman

Jörgen Tesman är Heddas make, en nördig akademiker som älskar forskning. Han är djupt förälskad i sin hustru, men hon är inte lika förtjust i honom då Jörgen inte är den man hon önskat sig. Han ägnar hellre tid åt sin forskning i kulturhistoria än åt Hedda. Kostymdesigner Maja Mirkovic har använt stereotypen av den pojkaktiga, nördiga akademikern från samhällets rikare kretsar som inspiration till designen. Han utstrålar en pojkaktig energi men samtidigt ambition om att bli professor. Jörgens kläder påminner om en professors men klär honom inte riktigt, som om han inte har vuxit i dem ännu. Han är mån om sitt utseende på sitt eget sätt men har inte så bra koll på vad som är moderiktigt. 

""

"" 

Fröken Juliane Tesman/Tant Julle

Fröken Juliane Tesman är faster till Heddas man Jörgen Tesman. Det är hon som har uppfostrat Jörgen och de står varandra nära. Hon lever för att det ska gå bra för honom genom att vara överbeskyddande och tvekar inte att lägga sig i sin brorsons äktenskap. Vilket inte uppskattas av Hedda. Därför råder det en passiv-aggressiv stämning mellan Hedda och fröken Tesman. 

I arbetet med kostymerna har kostymdesigner Maja Mirkovic skapat en fågellik elegant dam som tycker om krusiduller, vilket ska påminna om en prålig, överbeskyddande hönsmamma. Hon bär en stor iögonfallande hatt som Hedda tycker är löjlig. Hatten ska visa på fröken Tesmans ambition att visa status när Jörgen blivit professor, vilket blir lite överdådigt på ett lustigt sätt. Hon utstrålar både bräcklighet och styrka. Fröken Tesmans kläder går i färgerna svart, mörkt brun och grått, med spetsdetaljer i håruppsättningen.

"" 

""

Domare Brack

Domare Brack är vän till familjen Tesman och sköter även deras ekonomiska affärer. Han är en aktad man med hög ställning och sitter på många viktiga kontakter i samhället. Brack är en gentleman men också en cynisk och skrupellös karaktär som manipulerar Hedda. Han är en välklädd, moderiktig herre som gärna bär kläder som är lite för ungdomliga för hans ålder. Bracks kläder är designade efter det “sportiga” modet som kom vid den här tiden. Han utstrålar en avslappnad kaxighet som döljer en rädsla för att bli gammal. 

""

Fru Thea Elvsted

Thea Elvsted är en gammal bekant till både Hedda och Jörgen. När hon kommer in i pjäsen har hon lämnat sin man i en annan stad längre norrut. Även hon är olycklig i sitt äktenskap och hennes situation påminner om Nora i Ett dockhem. I pjäsen representerar Thea det som Hedda skulle vilja vara. Hon har modet att slå sig fri från äktenskapets konventioner och egna ambitioner för sitt nya liv, även om hon inte vet vad det kommer att innebära för henne. 

Thea är klädd i en stilig och praktisk reseklädsel i mörkt grönt. Klädseln består av blus, kjol, jacka samt en väska som är otypisk för en kvinna att bära vid den här tidpunkten. Detta ska symbolisera förändringen av kvinnans position i samhället vid förra sekelskiftets början. Kostymdesignen visar en person på flykt men också beslutsamhet. Thea har vackert utsläppt hår vilket även det bryter mot konventionerna. Det finns definitivt en svartsjuka hos Hedda över Theas otämjbara personlighet.

""

"" 

""

Eilert Lövborg

När Eilert Lövborg kommer in i pjäsens handling rör han om saker och ting. Han är akademiker inom samma fält som Jörgen men har hittills supit bort sin talang. Eilert är nära vän med Thea som hjälpt honom i hans senaste arbete. Han är en sliten figur med trött ansikte, lång och smal, lite rufsig och klädd i en väl använd rock, skjorta, smala byxor, handskar, halsduk och kängor. Hans stil ger intryck av att alltid vara på väg någonstans, aldrig redo att stanna. Hans kläder går i svart och mörkblått. Eilert Lövborg är en både romantisk och slarvig karaktär som utstrålar hängivenhet till sitt yrke.

""

Tjänsteflickan Berte

Tjänsteflickan Berte är klädd i en modest men elegant klänning i svart, en tidstypisk klädsel för någon i hennes position i ett finare hushåll. Klänningen har en vit broderad krage som ramar in ansiktet tillsammans med huvudscarfen. Även tjänstefolkets klädsel visar vilken ställning herrskapet har i samhället. Här tänker sig vår kostymdesigner Berte som en del av Heddas stil i hennes nya hem, där hon visar upp sitt kulturella kapital och status som generalsdotter.

""

Kostymskisser: Maja Mirkovic

 

Hedda Gabler spelas på Intiman 29/10 2022 - 28/1 2023. Läs mer och boka biljetter!