Himmel och skylt på Intiman

Härlig dramatik på Intiman det kommande teateråret!

I dag presenterar vi och släpper biljetterna till resten av repertoaren på vår scen Intiman till hösten och våren. Det blir till exempel William Shakespeares kärlekshistoria Romeo och Julia på ett helt nytt sätt, och Sverigepremiär av Bränder – en stor kraftfull berättelse om familj, arvsynd, krig och kärlek. Dessutom blir det nypremiär för monologsuccén Bang om journalisten och krigskorrespondenten Barbro Alving. Ett gästspel från Riksteatern tillkommer också – men mer om det senare i höst! Tidigare har vi presenterat höstens första premiärer på Intiman: De skamlösa och nypremiären av The World Is Full of Married Men.

På Malmö Stadsteaters scen Intiman kommer publiken det kommande teateråret att få engagera sig i och njuta av allt från bearbetade klassiker, en utmanande happening till episka berättelser. Regissören Sargun Oshana tar sig an William Shakespeares älskade kärlekshistoria Romeo och Julia med ett stumfilms-grepp, som övergår i en färgexplosion. Shakespeares storslagna vackra språk tillsammans med musiken får en särskild berusande betydelse:

– Den danska regissören Sargun Oshana kommer med en unik tolkning och vision av Shakespeares kärleksklassiker Romeo och Julia. Vi hade en workshop tillsammans med Sargun Oshana och musikern Ramez Mhaanna. De jobbade fysiskt och musikaliskt tillsammans med ensemblen, och förlöste klassikern på ett helt nytt sätt som gjorde att vi visste att den här föreställningen ville vi realisera. Vi kände plötsligt Shakespeares odödliga ord i den legendariska balkongscenen som vi aldrig förr hade gjort. Det var en magisk känsla!, säger teaterchef Kitte Wagner. Premiär blir det på Intiman den 2 december.

Två personer på en bro
Rasmus Savic och Shada Sulhav I Romeo och Julia. Foto: Johan Sundell

I den stora kraftfulla berättelsen Bränder av Wajdi Mouawad iscensätter regissören Gorki Glaser-Müller en drömlik, episk och poetisk historia om familj, krig och kärlek:

– Hur viktig är egentligen sanningen? Bränder handlar om syskonen Janine och Simon, båda i 20-årsåldern. När deras mamma dör får de kämpa desperat för att hitta sanningen om sina rötter. Men kan de leva med den? De ger sig av till sin mammas gamla hemland i jakten på en pappa de trodde var död och en mystisk okänd bror. Deras mamma flydde mitt under brinnande inbördeskrig. Nu har de bränderna hunnit ifatt de vuxna barnen. Bränder utforskar skuggorna av arvsynden och dess fasansfulla påverkan på barnen - en insikt jag fick under min tid med filmen Children of the EnemySom regissör för Bränder är jag är otroligt glad och hedrad att det är i Malmö vi har Sverigepremiären. Här gick jag på Teaterhögskolan och fick känna den här vilda stadens puls. I föreställningen satsar vi på att genom musik och video dra in publiken i en total teaterupplevelse. Syskonens resa växer till en inre kamp för överlevnad när sanningen blir för svår att bära. Publiken dras in i detta mysterium men slutligen blir frågan: Hur långt skulle du själv gå för att upptäcka sanningen om dig själv?”, säger regissören Gorki Glaser-Müller. 

Porträtt
Regissören Gorki Glaser-Müller. Foto: Privat

Teaterchef Kitte Wagner ser mycket fram emot att introducera dramatikern Wajdi Mouawad för teaterpubliken:

– Bränder av Wajdi Mouawad är en episk berättelse och det är oerhört glädjande att få introducera honom på en svensk teaterscen. Han är en av Europas viktigaste levande dramatiker just nu. Han har lyckats att ge röst åt alla dem som har rötter utanför Europa, men som också har sina liv och identiteter här. Han skriver om människan i en kosmopolitiskt värld. Wajdi Mouawads unika kvalitet är att berätta med tempo och spänning, nästan som en deckare. Passion, smärta och drama blir närvarande och igenkännbart för alla i hans dramatik, säger Kitte Wagner. Den 9 mars blir det Sverigepremiär för Wajdi Mouawads Bränder på Intiman.

Det blir också ett kärt återseende för monologsuccén Bang som får nypremiär på Intiman den 6 april. Skådespelaren Susanne Karlsson lånar åter ut sig till rollen som Bang – journalisten och krigskorrespondenten Barbro Alving som hade hela världen som arbetsfält. Under större delen av 1900-talet var hon med kaxig jargong och kvicka kåserier både banbrytande och folkkär. Hon blev ”Käringen mot strömmen” med hela svenska folket och ingen kunde som hon med både ironi och allvar beskriva det lilla i ett större sammanhang.

Foto Emmalisa Pauly
Susanne Karlsson som Barbro Alving, alias Bang. Foto: Emmalisa Pauly

Sedan tidigare har vi presenterat ytterligare två föreställningar som spelas på Intiman under hösten: I föreställningen De skamlösa tar den kontroversiella regissören Tue Biering upp frågan kring vem som kan representera vem och hur på teaterscenen. Det blir en utmanande happening, där ingen föreställning blir den andra lik som får urpremiär den 23 september. I samarbete med Malmö Dockteater blir det också nypremiär 14 oktober för megasuccén The World Is Full of Married Men av Jackie Collins.

Här kan du läsa mer om våra föreställningar!