Porträtt Petra Brylander

Petra Brylander blir VD och konstnärlig ledare för Malmö Stadsteater

Petra Brylander blir ny VD och konstnärlig ledare för Malmö Stadsteater. Hon tillträder sin tjänst den 1 juni 2024. Petra Brylander är en mycket erfaren ledare och chef. Hon har sedan 2016 varit teaterchef för Uppsala stadsteater, och dessförinnan var hon teaterchef för Malmö Stadsteater mellan åren 2007–2016.  
 
Birgitta Eriksson, ordförande i Malmö Stadsteaters styrelse, är mycket nöjd med valet av blivande teaterchef: 

– Petra Brylander har mångårig erfarenhet som teaterchef och VD. De senaste sju åren har hon arbetat som VD och konstnärlig ledare på Sveriges tredje största teater, Uppsala Stadsteater, med mycket gott resultat. Hon har lång erfarenhet av konstnärligt och visionärt arbete, repertoarläggning och teaterproduktion. Vi önskar henne varmt välkommen tillbaka till Malmö. 

Petra Brylander ser mycket fram emot att komma tillbaka till Malmö Stadsteater:  

– Jag är så glad och stolt över att få återvända till Malmö Stadsteater och Malmö, den teater och den stad som har mitt hjärta. Konstnärlig och publik utveckling och mod ska vara ledorden, något som också har blivit mitt signum. Jag ska göra mitt absoluta bästa för att leda denna fantastiska teater in i framtiden! 

Under våren 2024, innan Petra Brylander tillträder den 1 juni 2024, kommer Malmö Stadsteaters ekonomichef Anette Zetterlund att vara tillförordnad VD.  

Om Petra Brylander 
Petra Brylander (född 1970) har uppmärksammats för sitt goda ledarskap, och för sin förmåga att upptäcka nya förmågor för teaterscenen. Hennes konstnärliga vision är att skapa utmanande repertoar och att använda hela teatern och alla scenkonstens språk för att skapa gränsöverskridande produktioner. Hennes engagemang för teater och scenkonst inbegriper också publiken och vad det innebär för en teater att vara en central mötesplats i staden.  

Petra Brylander delade teaterchefskapet på Malmö Stadsteater med Jesper Larsson 2007–2014, därefter tog hon själv över ledarskapet och var Malmö Stadsteaters VD fram till sommaren 2016. Sedan den 1 augusti 2016 har hon varit VD och teaterchef för Uppsala Stadsteater.  

Petra Brylander är vice ordförande i bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst och var tidigare ordförande i medlemsorganisationen Scensverige.  


Petra Brylander är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö. Hon har arbetat som skådespelare inom teater, TV, film och radio, och har gått Svensk Scenkonsts ledarskapsprogram, Framtidens ledare inom kultur – kvinnor.

Petra har skrivit för scen och radio, undervisat på teaterhögskolorna i Malmö och Luleå och föreläser regelbundet om ledarskap och konstnärligt processarbete.