Person står med cykel utanför fotbollsstadion

Prisbelönade romanen Underdog blir monolog

Torbjörn Flygts roman Underdog är en uppväxtskildring om Johan Kraft och hans familj som utspelar sig på Borgmästargården i Malmö under 1970- och 80-talet. Den gavs ut 2001 och tilldelades Augustpriset samma år. Nu blir Underdog teaterföreställning i form av en monolog på Malmö Stadsteaters stora scen Hippodromen, i dramatisering av Erik Borgeke som också spelar huvudrollen. Urpremiär blir det den 21 december, och imorgon 22 augusti släpps biljetterna.

I Underdog följer vi berättarjaget Johan från 1970-talets början, hans begåvade och mobbade syster Monika och deras mamma Bodil, som sliter ut sig med ackordarbete på Strumpfabriken. De bor på Borgmästargården i Malmö, ett område nära både Pildammsparken och gamla Stadion med flerfamiljshus på allt från 3 till 17 våningar – så att Malmövinden har något att gripa tag i. Underdog berättar om en folkhemsvärld på väg att falla samman, och ett Malmö många kan känna igen sig i. När nu romanen blir teater är författaren Torbjörn Flygt övertygad att just monologen är det rätta sättet att överföra ett episkt verk till scenen:

– Att göra teater av Underdog har varit aktuellt under drygt tjugo år. Olika försök har gjorts men inte fullbordats. När Kitte kom till Malmö Stadsteater tog hon kontakt med mig och vi försökte hitta en väg att realisera dramatiseringen. Det är ett arbete som pågått i olika former sedan dess. Och jag trodde väl ett tag att det inte skulle bli något den här gången heller. Men så kom hon och Erik med ett förslag om monolog, som Erik sedan arbetat fram med Kitte och mig som glada baksätesförare som ropat ömsom Gasa! ömsom Bromsa!, men mest varit tacksamma över att ha fått vara med på färden. Jag har länge kallat Underdog för ett kammarspel för 83 personer. Vilket gör den svår att gestalta. Men ju mer arbetet fortskridit, desto mer övertygad har jag blivit om att just monologen är det rätta sättet att överföra ett episkt verk till scenen. Erik har helt förstått kärnan i romanen och hittat dess smärtpunkter och lyckats få ner drygt 400 romansidor till en kärnfull pjäs med familjen i centrum, utan att förlora kollektivet den omges med. Avgörande, just eftersom det är en monolog, är också Eriks gestaltningsförmåga och inte minst hans stämma. Jag ser fram emot att ta plats i salongen, blunda och bara få lyssna på hans röst och berättelse. Säg det inte till honom, men han skulle kunna göra sig en förmögenhet på att läsa in ljudböcker. Men det vore en stor förlust för scenen, säger författaren Torbjörn Flygt.

Underdog spelas på Malmö Stadsteaters scen Hippodromen 21 december 2023 – 16 mars 2024. Läs mer här!