Kampanjbild John Njie

Studentmonolog på Studion om AI och människans sorg och saknad

Hur skönt hade det inte varit om ingen någonsin lämnade oss? Eller om man bara kunde ändra alla de där små störiga egenheterna hos dem vi älskar? Dessa frågor undersöker skådespelarstudenten John Njie i monologen Test Nr 347. Monologen är John Njies egna fördjupningsprojekt inom utbildningen vid Teaterhögskolan i Luleå. Föreställningen spelas t.o.m. 24 november på Malmö Stadsteaters scen Studion.

AI tycks vara vår tids stora teknologiska innovation om man ska tro på experterna. De som är hoppfulla tror att sjukdomar som cancer snart är ett minne blott, eller att världsfattigdomen kommer att försvinna. De som är mer pessimistiska tror att mänskligheten kommer gå under innan decenniet är över. I monologen Test Nr 347 undersöker skådespelaren John Njie hur det hade kunnat se ut om programmerare med hjälp av AI försökte råda bot på människans sorg och saknad:

– Jag och min bror Jon Hildbrand, som hjälpte mig skriva texten, började i somras grotta ner oss i debatten kring AI på varsitt håll. Sen när vi började prata om det med varandra så föll det sig naturligt att det var det som texten skulle handla om. När texten var klar försökte jag jobba lite med den själv på egen hand när jag fortfarande var i Luleå. Men det var inte förrän jag kom till Malmö som jag kunde grotta ner mig ordentligt, säger John Njie.

I Teaterhögskolans egna projekt ska skådespelarstudenterna skapa en monolog eller ett sceniskt verk på ca 15-20 minuter. I våras gjorde John Njie sin praktik på Malmö Stadsteater i uppsättningen Rädsla urholkar själen, i vilken han spelade huvudrollen. Han är väldigt glad att han fick komma tillbaka göra sitt egna projekt just här:

– Det har varit så extremt utvecklande och sporrande att göra en egen monolog. Jag kan tveklöst säga att det här har varit det mest utmanande men också det mest lärorika jag upplevt under mina år som jag har hållit på med skådespeleri. Att få göra mitt egna projekt just här på Malmö Stadsteater är också väldigt roligt, säger skådespelarstudenten John Njie.

Den 18-24 november spelar John Njie "Test nr 347" på Studion. Monologen är en redovisning av Johns eget projekt inom ramen för sin skådespelarutbildning vid Teaterhögskolan i Luleå. Ett eget projekt innebär att studenten själv ska skapa en monolog eller ett sceniskt verk på ca 20 minuter. John Njie har själv arbetat med alla delar av produktionen som t ex text, regi, kostym och reklambild.

Föreställningen ges med fritt inträde, men man måste förboka sin plats.

Läs mer om föreställningen här

Läs en intervju med John Njie här