Skuggor och projektioner. En person syns i andra skuggrutan från vänster.

Vittnesskildringar från Förintelsen – prisbelönade föreställningen Ögonvittnen får nypremiär

Unga Malmö Stadsteaters uppmärksammade och prisbelönade föreställning Ögonvittnen, om vittnesskildringar från Förintelsen, får åter nypremiär 25 januari 2024. Föreställningarna spelas på STUDIO Blackbox, Nordenskiöldsgatan 24, i samarbete med Altitude Meetings. Biljetterna släpps idag den 17 oktober.

Sedan mitten av 1970-talet har personer från föreningen Förintelsens Ögonvittnen rest runt i svenska skolor för att berätta om sina upplevelser av nazismens ondska. Som ett komplement till vittnenas eget berättande gör Malmö Stadsteater dramatiserade berättelser som även blir ett sätt att bevara och utveckla berättelserna och minnena kring allt som drabbade människor i samband med förintelsen. Ögonvittnen är två olika teaterföreställningar, två dokumentära berättelser och vittnesskildringar från Förintelsen baserade på Lea Gleitmans och Stefan Zablockis vittnesmål om hur de överlevde Förintelsen och vad som hände, precis innan, under och direkt efter. Stefan och Leas berättelser tar sin början när de är 9 och 14 år gamla men fortsätter sedan genom kriget och framåt. Vittnesskildringarna får nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner.

För regissören Sara Cronberg är Ögonvittnen ett livsviktigt projekt:

– För fem år sedan började vi intervjua överlevare från koncentrationsläger som bor i Malmö. Det blev starten på ett samarbete med Stefan Zablocki och Lea Gleitman som kom att vara under hela processen, säger Sara Cronberg.


– För mig som regissör är det viktigaste med Ögonvittnen att berättelserna lever vidare, att de inte försvinner, säger Sara Cronberg.

Föreställningens upphovsmakare, regissören Sara Cronberg och scenkonstkollektivet Bombina Bombast, tilldelades årets Thaliapris 2020 för Ögonvittnen, som blev det gångna spelårets främsta prestation i Skånes scenkonst. 

Ögonvittnen spelades först i februari och mars 2020, och därefter hösten 2021. Nu får den åter nypremiär i januari 2024, och spelas på STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24, i samarbete med Altitude Meetings 25 jan – 21 feb 2024. Föreställningen finns dessutom i två filmade versioner som streamades till skolorna under pandemin. Stefan och Leas berättelser spelas separat och av två olika skådespelare. Föreställningen är delvis ljudbaserad och framförs via hörlurar som kommer att finnas på plats i salongen.

Samtal på Förintelsens minnesdag

Efter föreställningen den 27 januari, som är Förintelsens minnesdag, blir det ett samtal mellan regissören Sara Cronberg och Jan Mark om att skapa teater av verkliga livsberättelser och mötet med den unga publiken. Jan Mark är dramaturg och har intervjuat flertalet förintelseöverlevare i regionen och arbetat med dessa ögonvittnesskildringar för litterära och dramatiska gestaltningar.

Läs mer om föreställningen och boka biljetter här!