""

Hon är vår nya Café- och foajéchef

Malmö Stadsteaters nya caféchef är på plats. Nannalovisa Jönsson heter hon och kommer att vara ansvarig för café- och foajéservice som blir en helt ny del av teaterhuset.

Från uppväxtorten Hörby i Skåne till Culinary Arts Academy i Schweiz har Nannalovisa Jönsson många strängar på sin lyra. En passionerad konditor med gedigen erfarenhet av att driva café- och konditoriverksamhet. Hon har ett stort intresse för både mat, teater och film. Senast kommer hon från Beyond Us som café manager, och har även arbetat som konditor på Mat & Chokladstudion i Malmö.

Hur började allt?

– Jag är uppvuxen på restaurangen Fritidsbaren i Ystad som min mormor och morfar startade för 46 år sen. Det är det folkligaste stället i Skåne. Den känslan som de skapade där har jag alltid som förebild när jag själv ska ge service eller skapa en atmosfär, berättar Nannalovisa.

Fritidsbaren var en viktig introduktion till matbranschen och som har spelat stor roll i att hon har kommit dit hon är idag. Efter estetprogrammet på gymnasiet och konststudier på folkhögskola utbildade hon sig till pastry chef och chocolatier vid Culinary Arts Academy i Schweiz. Där lärde hon sig allt om bakverk och praliner.

""

Vad var det som lockade dig till teatern?

– Jag har alltid haft två stora intressen och det är matbranschen och kulturbranschen. I det här jobbet får jag chansen att kombinera båda två. Det känns väldigt kul. 

En viktig del i arbetet är att caféet blir en integrerad mötesplats kring teaterns verksamheter men också i staden. Precis intill cafét kommer det att finnas en lokal dedikerad för teaterworkshops. Förhoppningen är ett dynamiskt flöde av människor, av både besökare och teaterns egna personal. Det kommer även att finnas utrymme för olika typer av mindre event, till exempel quizkvällar, i caféet.

– Vi håller på att diskutera lite olika idéer om vad vi kan göra. Jag tänker att det kommer vara mycket rörelse av folk som skapar en särskild energi. Huset har ju mycket historia också som besökarna kan få uppleva. Det bidrar till en speciell känsla.

Har du någon egen teaterbakgrund?

– På gymnasiet gick jag estetprogrammet, och under flera år hjälpte jag ofta till på Cirkus Karavan med att ta emot publik, kolla biljetter och stå i caféet. Jag har alltid haft intresset för det. 

""

Utöver att vara caféchef är Nannalovisa också foajéchef med ansvar för publikservicen. Det innebär bland annat att ha hand om pausserveringen under teaterföreställningarna och ansvara för publikvärdarna. Hon tycker att det roligaste med att driva caféverksamhet är att jobba tillsammans med teamet och utveckla och testa nya recept. Och så mötet med gästerna förstås. 

– Ett café är lite som ett stammishak, och jag älskar stammisar. Man får vara med de hela dagen på deras dagliga rutiner, både genom frukost, lunch, fika och kvällsölen. 

Vad drömmer du om för caféverksamheten? 

– Att det ska vara en naturlig mötesplats, ett ställe att komma och hänga på. När man kommer hit ska man känna sig sedd, få ett säsongsbaserat utbud med bra smak och pris. Det är alltid mitt mål att även om det är första gången du är där ska du bli mött som en stammis, för det är mysigt! 

 

Foto: Irene Pelayo Lind