Malmö Stadsteater logo
  • Säsongen 20/21
  • Kalender
  • För skolan
  • Om oss
    • Teaterchef
    • Ensemble
    • Unga MST
    • Arkiv
    • Bakom kulisserna
    • Lediga tjänster
    • Bli en del av teatern
  • Kontakt
  • Teaterchef
  • Ensemble
  • Unga MST
  • Arkiv
  • Bakom kulisserna
  • Lediga tjänster
  • Bli en del av teatern
Din sida
Meny
Affischbild till Cirkus Cirkörs föreställning Limits

Limits

Den här produktionen spelades på
Hipp
19/5 2016 - 29/5 2016

Sammanlagt 9 föreställningar

Inför totalt 3655 åskådare

GÄSTSPEL AV CIRKUS CIRKÖR 2016

I västvärlden har vi fullt upp med att utmana varandra i att överstiga våra komfortzoner. På samma gång skyddar vi våra europeiska gränser hårdare än någonsin. Med Limits tar Cirkus Cirkör ett steg längre in i tematiken kring gränser med en produktion som hade premiär på Hipp i mars 2016. 

Cirkus Cirkörs skapelse och etablering har varit en hyllning till cirkusartistens överskridande av gränser; i form av risk, smärta och kroppens begränsningar men också till dess lekfulla under-sökande av nya möjligheter. Den nutida cirkusen är en konstform som rör sig mellan nationer. Den arbetar också gränsöverskridande mellan olika genrer, konstformer och uttryckssätt. Cirkus är underhållning, men kan också vara bärare av de mest smärtfyllda historier. Det är svårt att överskrida gränser utan att moment av kaos och oordning uppstår... men något får oss att vilja göra det ändå.

I maj 2017 är det premiär för den sista delen i Border-trilogin MOVEMENTS som skapas unikt på Hipp i samarbete med Malmö Stadsteater. Läs mer här

Läs mer

Hipp

19/5 2016 - 29/5 2016

Av

Tilde Björfors

Ålder

Ålder:  Rek fr 12 år

Längd

Längd:  2 timmar 20 minuter

Gästspel av Cirkus Cirkör

Konstnärligt team

Konstnärligt team

Tilde Björfors
Text och regi

Bakgrunden till Limits

2015 firade Cirkus Cirkör 20 år som gränsöverskridare! Under Tilde Björfors konstnärliga ledarskap har Cirkus Cirkör konsekvent utforskat gränser och gränsöverskridanden i föreställningar och i forskningsprojekt liksom i cirkusens interaktion med samhälle, publik och deltagare. I skenet av Europas allt hårdare gränsdragningar mot omvärlden och de konsekvenser som stängda gränser medför, har Cirkus Cirkörs röst som förespråkare av gränsöverskridande blivit starkare. Dagens Nyheters recensent utnämnde Cirkus Cirkör till skapare av en ny genre; ”nycirkusaktivism”, efter att ha sett föreställningen Borders under 2015.

Med den nya produktionen Limits fortsätter arbetet och frågorna:

Är en begränsning en realitet eller något påhittat? Är en begränsning ett stopp eller en motivation till att hitta nya vägar?

Någon har ritat streck och delat in världen i olika begränsade delar. Vi bygger staket runt våra trädgårdar, murar, stängsel, har beväpnade arméer runt våra länder. Men människan har aldrig velat stanna på ett och samma ställe.  

På klassiskt Cirkus Cirkörmanér kommer Limits att vända upp och ner på perspektiven. Med kraft, möjlighetsfokus och uppkäftigt engagemang balanseras en värld av flykt, migration och nya gränser mot artisternas personliga gränser i form av risk, smärta, gruppen och kroppens begränsningar. Det är svårt att överskrida gränser utan stunder av kaos och oordning men dagens läge kräver nya grepp!

För idé och regi står Tilde Björfors, grundare och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör liksom regissören bakom de flesta av Cirkus Cirkörs stora succéer som Borders, Knitting Peace, Wear it like a crown och Inside out. Tilde har vid sidan av ledarskapet för Cirkus Cirkör haft en professur på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm där hon presenterat forskningsprojektet Cirkus som gränsöverskridare i konsten och samhället.

I rollistan till Limits märks de unga prisbelönta teeterboard-artisterna Anton Graaf och Einar Kling-Odencrants, kautschuk- och ringartisten Manda Rydman som bland annat setts i Wear it like a crown samt parakrobaten/jonglören Peter Åberg och hans luftakrobatpartner Saara Ahola som båda nyligen medverkade i Borders. Musiken skrivs av Samuel Andersson som tidigare gjort musiken till Cirkus Cirkör-föreställningarna Knitted Piece, Knitting Peace och Borders.

Om Cirkus Cirkör

Cirkus Cirkör startades 1995 med målet att etablera nycirkuskonsten i Sverige, konstnärligt och pedagogiskt samt att sätta Sverige på nycirkusens världskarta. 2015 firar Cirkör 20 år som gränsöverskridare. Cirkus Cirkörs verksamhet rymmer föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och pedagogiska program för unga med eller utan funktionsnedsättning och för äldre, gymnasieprogram i nycirkus samt events för företag och organisationer. Cirkus Cirkör driver också Cirkör LAB – en kreativ utvecklingsmiljö med bland annat residens för artister och kreatörer från hela världen. 

 

Konstnärligt team

Ensemble

Manda Rydman – Luftakrobatik och kautschuk
Einar Kling-Odencrants – Akrobatik och språngbräda
Anton Graaf – Akrobatik och språngbräda
Peter Åberg – Akrobatik och jonglering
Saara Ahola – Akrobatik och luftakrobatik

Kreativt team

Regi och koncept: Tilde Björfors
Kompositör: Samuel Andersson
Scenografi: Fanny Senocq, Joel Jedström, Stefan Karlström, Tilde Björfors
Koreograf: Olle Strandberg
Kostym: Jonna Bergelin
Videoscenografi/projektioner: Johannes Ferm Winkler, Tom Waldton och Per Rydnert/Visual Relief
Producent: Sara De Vylder, Amy Fee
Ljusdesign: Fredrik Ekström

Bilder från föreställningen

Balansakt på lutande scengolv med Anton Graaf, Einar Kling-Odencrants, Manda Rydman, Peter Åberg och Saara Ahola. Foto: Mats Bäcker
Cirkusartisten Saara Ahola i ett luftakrobatsnummer Foto: Mats Bäcker
Handstående balansövning på övriga artisters händer. På bilden: Peter Åberg, Manda Rydman, Saara Ahola, Einar Kling-Odencrants Foto: Mats Bäcker
Trampolinnummer med Einar Kling-Odencrants, Anton Graaf, Manda Rydman, Saara Ahola och Peter Åberg. Foto: Mats Bäcker
Cirkusartisten Saara Ahola står på scenen med vattenprojektioner på ryggen Foto: Mats Bäcker

Filmer från föreställningen

Trailer till Limits
Trailer till Limits

Ladda ner vårt material

PDF icon limits_program.pdf

Presslänkar

Tilde Björfors tilldelas Längmanska kulturpriset 2016 - mynewsdesk.com
Hon har tillsammans med några unga cirkusartister gjort Cirkus Cirkör till ett av världens ledande kompanier inom konstformen nycirkus.
Det bjuder Västmanlands teater på i höst - vlt.se
Det bjuds bland annat på teaterikonen Peter Oskarsons uppsättning av "Utvandrarna" och Cirkus Cirkör är tillbaka med en ny föreställning.
Det bjudet Västmanlands teater på i höst - vlt.se
Det bjuds bland annat på teaterikonen Peter Oskarsons uppsättning av "Utvandrarna" och Cirkus Cirkör är tillbaka med en ny föreställning.
160531FlistaBil23-24.pdf - ltv.se
Teatern har inlett ett samarbete med Cirkus Cirkör och fått extra medel från Kulturrådet för detta.
Djupdykning med Cirkus Cirkör - mynewsdesk.com
Djupdykning med Cirkus Cirkör
Ystads Allehanda - ystadsallehanda.se
Cirkus Cirkör är i det här fallet både ett föredöme och en vägvisare.
Akrobatik som tänjer gränser - skd.se
Limits Av: Cirkus Cirkör Regi och idé: Tilde Björfors.
Suggestivt och mäktigt av Cirkus Cirkör - op.se

"Det är en mäktig inledning där den fantastiska ensemblen nästan överskuggas av scenografin, kläderna och ljuset.

Jag hinner tänka på hur svår flyktingens väg till Europa blir genom de förstaladdade scenerna, hav som ska korsas, kantrande båtar, murar som ska klättras över och gränser som ska passeras. Den suggestiva musiken och de autentiska berättelserna förstärker de sceniska bilderna."

Scenkonst: Cirkus Cirkör - Limits - tidningenkulturen.se

"Bland en rad fantastiska scener står några ut tydligt. När en man berättar hur han natt efter natt försöker ta sig upp på lastbilarna som ska åka på en färja och han blir upptäckt och avslängd medan artisterna tar sig upp för stålväggar och upp på en hängande plattform, de kastar sig upp och faller och kastar sig upp och faller gång på gång. Hopplösheten i att försöka så många gånger att det till slut blir till ett spel. Det som inte Limits berättar men som finns mellan raderna, hur människors livs värde är olika och hur tydligt det är i samtiden."

Det hisnande allvaret hos Cirkus Cirkör - expressen.se

"Att hålla balansen, att falla fritt och i sista sekund fångas upp av sinnrikt lindade linor, att hålla många bollar i luften - metaforerna regnar över poetisk, rik, allvarlig men underhållande nycirkus. Migrationens fakta och en humanistisk hållning är själva livlinan för de hisnande konsterna. Tilde Björfors blandar högsta cirkuskvalitet med mesta meningsfullhet och bästa avsikt. Vackert också, som de vita, vikta pappersbåtarna på färd över scenen, bräckliga och lättkantrade."

"Limits" på Västmanlands teater - dn.se

"Huvudsakligen är dock ”Limits” gripande, rolig och hoppingivande. Och inspirerande som när jonglören Peter Åberg rent magiskt löser Rubiks kub – med förbundna ögon. Vi kan, om vi vill. När nu ett alltmer xenofobiskt EU på allvar vill mura ut resten världen är ett humanistiskt statement som ”Limits” viktigare än någonsin."

Limits Hisnande cirkuspoesi forcerar gränser - svd.se

"Cirkus Cirkörs nya verk ”Limits” är enastående cirkuspoesi på ett akut tema: migration. Artisterna fångar människans kraft, utsatthet och överlevnadsinstinkt med cirkuskonstens risker som metafor, skriver Anna Ångström."

Smärtsamt vacker nycirkus - vlt.se
Västeråspubliken bjöds på magisk multitalang med musik, akrobatik, grafik och komik under urpremiären av Cirkus Cirkörs "Limits".
TV: Gränslös cirkus på teatern - vlt.se
Cirkus Cirkör är aktuell med ny föreställning - och världspremiären hålls på Västmanlands teater i helgen.
Cirkus Cirkör överskrider gränser i Limits - fria.nu
Cirkus Cirkör överskrider gränser i Limits
Cirkus Cirkör: "Sverigekroppen måste tänja gränser" - kristianstadsbladet.se
Cirkus Cirkör: "Sverigekroppen måste tänja gränser"
Cirkus utan gränser vill väcka debatt - svd.se
Kan man debattera flyktingpolitik via luftakrobatik? Ja, svarar cirkusdirektör Tilde Björfors.
I vårt jobb är det katastrof om inte tilliten fungerar - dn.se
"Nyligen uppträdde Peter och Saara tillsammans i jubileumsföreställningen "Borders" på Malmö stadsteater. DN:s Rikard Loman skrev i sin recension att kvällens stora poäng var att det inte bara krävs muskler, koordination och balans för att göra cirkus, utan att det också behövs mod att förlita sig på att andra griper in när man faller. Utan tillit störtar vi till marken när säkerhetsnät saknas, både i och utanför manegen."

Bakom kulisserna

Tilde pratar med ensemblen som står i en ring på scenen

En gränsöverskridande resa

Publik på Hipp under den tid som det var en cirkus

Teatern som en gång var en cirkus

Många vita skjortor som hänger på galgar.

Passar kostymen?

Bild över verkstaden från ovan med pågående projekt och verktyg

Verkstäderna

I andra kanaler

Facebook
Instagram
YouTube

En teater för varje Malmöbo!

Information about Malmö City Theatre in English

Vårt nyhetsbrev