""

Limits

Den här produktionen spelades på Hippodromen 19/5 2016 - fram till 29/5 2016
inför totalt
3655
åskådare Sammanlagt
9
föreställningar
Ålder
Rekommenderas från 12 år
Längd
2 timmar 20 minuter
Cirkus
Gästspel

GÄSTSPEL AV CIRKUS CIRKÖR 2016

I västvärlden har vi fullt upp med att utmana varandra i att överstiga våra komfortzoner. På samma gång skyddar vi våra europeiska gränser hårdare än någonsin. Med Limits tar Cirkus Cirkör ett steg längre in i tematiken kring gränser med en produktion som hade premiär på Hipp i mars 2016. 

Cirkus Cirkörs skapelse och etablering har varit en hyllning till cirkusartistens överskridande av gränser; i form av risk, smärta och kroppens begränsningar men också till dess lekfulla under-sökande av nya möjligheter. Den nutida cirkusen är en konstform som rör sig mellan nationer. Den arbetar också gränsöverskridande mellan olika genrer, konstformer och uttryckssätt. Cirkus är underhållning, men kan också vara bärare av de mest smärtfyllda historier. Det är svårt att överskrida gränser utan att moment av kaos och oordning uppstår... men något får oss att vilja göra det ändå.

I maj 2017 är det premiär för den sista delen i Border-trilogin MOVEMENTS som skapas unikt på Hipp i samarbete med Malmö Stadsteater. Läs mer här

Bakgrunden till Limits

2015 firade Cirkus Cirkör 20 år som gränsöverskridare! Under Tilde Björfors konstnärliga ledarskap har Cirkus Cirkör konsekvent utforskat gränser och gränsöverskridanden i föreställningar och i forskningsprojekt liksom i cirkusens interaktion med samhälle, publik och deltagare. I skenet av Europas allt hårdare gränsdragningar mot omvärlden och de konsekvenser som stängda gränser medför, har Cirkus Cirkörs röst som förespråkare av gränsöverskridande blivit starkare. Dagens Nyheters recensent utnämnde Cirkus Cirkör till skapare av en ny genre; ”nycirkusaktivism”, efter att ha sett föreställningen Borders under 2015.

Med den nya produktionen Limits fortsätter arbetet och frågorna:

Är en begränsning en realitet eller något påhittat? Är en begränsning ett stopp eller en motivation till att hitta nya vägar?

Någon har ritat streck och delat in världen i olika begränsade delar. Vi bygger staket runt våra trädgårdar, murar, stängsel, har beväpnade arméer runt våra länder. Men människan har aldrig velat stanna på ett och samma ställe.  

På klassiskt Cirkus Cirkörmanér kommer Limits att vända upp och ner på perspektiven. Med kraft, möjlighetsfokus och uppkäftigt engagemang balanseras en värld av flykt, migration och nya gränser mot artisternas personliga gränser i form av risk, smärta, gruppen och kroppens begränsningar. Det är svårt att överskrida gränser utan stunder av kaos och oordning men dagens läge kräver nya grepp!

För idé och regi står Tilde Björfors, grundare och konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör liksom regissören bakom de flesta av Cirkus Cirkörs stora succéer som Borders, Knitting Peace, Wear it like a crown och Inside out. Tilde har vid sidan av ledarskapet för Cirkus Cirkör haft en professur på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm där hon presenterat forskningsprojektet Cirkus som gränsöverskridare i konsten och samhället.

I rollistan till Limits märks de unga prisbelönta teeterboard-artisterna Anton Graaf och Einar Kling-Odencrants, kautschuk- och ringartisten Manda Rydman som bland annat setts i Wear it like a crown samt parakrobaten/jonglören Peter Åberg och hans luftakrobatpartner Saara Ahola som båda nyligen medverkade i Borders. Musiken skrivs av Samuel Andersson som tidigare gjort musiken till Cirkus Cirkör-föreställningarna Knitted Piece, Knitting Peace och Borders.

Om Cirkus Cirkör

Cirkus Cirkör startades 1995 med målet att etablera nycirkuskonsten i Sverige, konstnärligt och pedagogiskt samt att sätta Sverige på nycirkusens världskarta. 2015 firar Cirkör 20 år som gränsöverskridare. Cirkus Cirkörs verksamhet rymmer föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och pedagogiska program för unga med eller utan funktionsnedsättning och för äldre, gymnasieprogram i nycirkus samt events för företag och organisationer. Cirkus Cirkör driver också Cirkör LAB – en kreativ utvecklingsmiljö med bland annat residens för artister och kreatörer från hela världen. 

 

Konstnärligt team

Ensemble

Manda Rydman – Luftakrobatik och kautschuk
Einar Kling-Odencrants – Akrobatik och språngbräda
Anton Graaf – Akrobatik och språngbräda
Peter Åberg – Akrobatik och jonglering
Saara Ahola – Akrobatik och luftakrobatik

Kreativt team

Regi och koncept: Tilde Björfors
Kompositör: Samuel Andersson
Scenografi: Fanny Senocq, Joel Jedström, Stefan Karlström, Tilde Björfors
Koreograf: Olle Strandberg
Kostym: Jonna Bergelin
Videoscenografi/projektioner: Johannes Ferm Winkler, Tom Waldton och Per Rydnert/Visual Relief
Producent: Sara De Vylder, Amy Fee
Ljusdesign: Fredrik Ekström

konstnärligt team

""
Författare

Text och regi

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av