""

Trettondagsafton

Den här produktionen spelades på Hippodromen 18/3 2016 - fram till 1/5 2016
inför totalt
4497
åskådare Sammanlagt
21
föreställningar
Ålder
Rekommenderas från 12 år
Längd
2 timmar 30 minuter
Klassiker
Komedi

Länge leve förälskelsen!

Viola har spolats iland efter ett skeppsbrott. Utklädd till sin tvillingbror Sebastian (som hon tror har drunknat) hamnar hon i tjänst hos hertig Orsino. Viola blir kär i Orsino, men han är kär i Olivia, som är kär i Viola – förklädd till man! I denna romantiska förväxlingskomedi hyllar Shakespeare människans galenskap, och visar hur förälskelsens kraft förhäxar och driver oss från all förnuft och sans.

Det här är ett intensivt trekantsdrama med missförstånd och förväxlingar – en föreställning för alla som varit förälskade, skulle vilja vara förälskade och för alla dem som längtar efter att förälskelsen ska gå över, så att man kan bli sitt rationella jag igen.

Vem var Shakespeare?

William Shakespeare (1564–1616) är utan tvivel världslitteraturens mest kände och spelade dramatiker. Hans dramatiska produktion består av sammanlagt 37 pjäser. Mycket om Shakespeares liv är osäkert, men han föddes i Stratford-upon-Avon där hans far var köpman och senare borgmästare. Shakespeare gifte sig med Anne Hathaway, som var omkring åtta år äldre än honom. Vad man vet fick de tre barn, varav en pojke Hamneth, dog vid 11 års ålder. Shakespeare tillbringade mesta delen av sin tid hemifrån och verkade som både skådespelare och dramatiker i London. Han var en av initiativtagarna till byggandet av Globeteatern, som han också blev delägare i.

Under den första fasen i författarskapet skrev Shakespeare historiska krönikespel t ex Richard III, men också kärlekskomedier t ex Så tuktas en argbigga, Mycket väsen för ingentingEn midsommarnattsdröm och Trettondagsafton. Senare tillkom flera av hans tragedier: Romeo och Julia, Hamlet, Othello, Kung Lear och Macbeth. Mot slutet av sin karriär skrev Shakespeare ett antal sagospel, bl a Stormen. Under de sista åren av sitt liv var Shakespeare åter bosatt i sin födelsestad.

Teater på Shakespeares tid

Innan Englands första teater, The Red Lion, byggdes i Londons utkanter 1567, för­de landets många teatertrupper en kring­flackande och osäker tillvaro – utlämnade till väder och vind, lokala makthavares nycker, stråtrövare och osäkra inkomster.

I London styrde protestantiska purita­ner som inte alls uppskattade teater. Det ansågs vara syndigt och man försökte därför stoppa det med alla medel. Teater­byggnaderna placerades vanligtvis utanför stadsgränsen, tillsammans med bordeller och värdshusen av värsta sorten, i en miljö där samhällets vanligtvis mer ljusskygga individer vistades.

Emellanåt tvingades teatrarna stänga ner på grund av den smittrisk de utgjorde. I Lon­don gick gränsen vid 40 dödsoffer per vecka i de regelbundet återkommande utbrotten av pest.

En teatertrupp satte upp ett tjugotal nya pjäser varje år, man stod på scen sex dagar i veckan, spelade vanligtvis olika pjäser varje dag, och hade inte mer än ett par dagar att repetera in en ny föreställ­ning. En föreställning framfördes sällan mer än några gånger per månad, och eftersom en skådespelare ofta hade flera roller i varje uppsättning var de tvungna att memorera enorma mängder text. Man förutsatte ock­så att skådespelarna även hade goda kun­skaper i sång, dans och fäktning.

Skåde­spelaryrket var dessutom förbjudet för kvinnor, så de manliga aktörerna skulle kunna anpassa röst och kroppsspråk till både manliga och kvinnliga karaktärer.

I rollerna

""
Skådespelare

Baron Tobias Rap

""
Skådespelare

Valentine, Präst

""
Skådespelare

Viola

""
Skådespelare

Antonio

""
Skådespelare

Curio

""
Skådespelare

Baron Andreas Blek af Nosen

""
Skådespelare

Olivia

""
Skådespelare

Maria

""
Skådespelare

Malvolio

""
Skådespelare

Orsino

""
Skådespelare

Sebastian

""
Skådespelare

Kaptenen, Fabian

Musiker

Musiker

Musiker

konstnärligt team

Regi

Scenograf

Scenografi

Kostym

Scenograf

Ljus

Koreograf

Koreografi

Musikaliskt ansvarig

Musikaliskt ansvarig

Pressklipp