""

Kitte Wagner

Teaterchef

Om Kitte

Kitte Wagner var VD och konstnärlig ledare för Malmö Stadsteater 2016-2023. Hon hade med sig många års ledarskapserfarenhet inom kultursektorn i Danmark. Bland dessa åtta framgångsrika år som VD för den anrika Köpenhamnsbaserade Nørrebro Teater (2007-2014), där hon stod i spetsen för en omfattande förnyelse av teatern som vände upp och ner på teaterrepertoaren och lyckades engagera en yngre publik samt öka antalet besökare.

Genomgående i hela Kitte Wagners karriär är tron på utmaningar, oavsett om de är kreativa, traditionella eller institutionella. Hon förespråkar ett demokratiskt förhållningssätt till teaterverksamheten. Detta leder ofta till en omfattande organisationsutveckling – vilket är fallet med Malmö Stadsteater som under de senaste åren bytt metod för repertoarläggning, tagit fram en ny vision och målplan genom en personaldelaktighetsprocess, genomgår en fullständig ombyggnad av teatern och startar helt nya verksamhetsgrenar – caféverksamhet och delaktighetsarbete – och därmed återupprättar sitt ursprung som en mötesplats för alla Malmöbor.

Kitte har under hela sin karriär motiverat arbetat för att bryta ner hierarkier inom teaterbranschen. Hon har ett starkt engagemang i att avveckla ett egoistiskt synsätt och ersätta det med ett i grunden kollektivt och demokratiskt teaterutförande.

Genom att minska avståndet mellan teatern och publiken har Kitte kontinuerligt strävat efter en känsla av relevans och att skapa verklig kontakt med stadens invånare.

Kitte Wagner har en formell utbildning i dramaturgi och arbetade som dramaturg på Betty Nansen Teatret i 10 år. Hon har varit aktiv i flera rådgivande styrelser för det danska Kulturdepartementet och är för närvarande styrelseledamot för Det Kongelige Teater.  Fr o m 2024 är Kitte Wagner VD på Dramaten.

Medverkande som konstnärlig team