""

Korta filmer om förändring

Sedan 2018 har vi på Malmö Stadsteater påbörjat en förändringsresa. Tillsammans med teaterchef Kitte Wagner har vi ställt oss frågan vilken sorts teater vi vill vara och på vilket sätt vi bör bedriva vår verksamhet för att kunna möta framtiden och fortsätta vara en levande och hållbar teater i Malmö.

I en serie kortfilmer, gjorda av dokumentärfilmaren Nicholas Wakeham, berättar vi helt öppet om denna spännande process och ofta utifrån frågor som dyker upp under resan. De kan vara frågor från branschen, vår publik, malmöbor, uppdragsgivare och medarbetare på teatern. På denna sida hittar du samtliga filmer i vår serie som ger en inblick i vad som hänt sedan vår resa startade - utveckling av nya arbetssätt, planer på en omfattande ombyggnad av den anrika teaterbyggnaden "Hipp" och, så mitt i alltihopa, hantering av en pandemi.

Del 7: "HUR KAN PUBLIKEN PÅVERKA VAD TEATERN SPELAR FÖR PJÄSER?"

Zoomreadings - en oväntad vinst under corona. På Malmö Stadsteater bestämmer vi vår repertoar i en kollektiv process, där bl a teaterns skådespelare ingår. För att få in publikens perspektiv i repertoarvalet har vi också en referensgrupp som tar del av skådespelarnas läsningar. I dessa pandemitider kan vi inte ses i samma rum, men vi träffas digitalt och gör readings via Zoom. I denna film berättar dramaturgen Felicia Ohly, teaterchefen Kitte Wagner, skådespelaren Göran Dyrssen om varför teatern arrangerar readings av pjäser i grupp. Du får även höra Torun Börtz och Pëllumb Neziraj, som ingår i en referensgrupp, berätta hur de som publik deltar under readings och i samtal kring teaterns repertoar.

Remote video URL

Film: Nicholas Wakeham 2020. 

Är du nyfiken på att ingå i teaterns referensgrupp och delta i våra Zoomreadings? Läs mer och anmäl dig här

 

Del 6: "VAD HÄNDE MED TARTUFFE?"

Veckan innan premiären den 27 mars 2020 stod det klart att det inte kunde bli några publika föreställningar av Tartuffe på Hipp. Allt var på plats och alla var redo, men publiken kunde inte komma hit på grund av Coronapandemin. I en liten dokumentär av Nicholas Wakeham får vi möta regissören, dramaturgen och ett par av skådespelarna som själva beskriver vad som hände inne på teatern när dörrarna till publiken plötsligt stängdes.

Remote video URL

Film: Nicholas Wakeham 2020.

 

Del 5: "VARFÖR BEHÖVER HIPP BYGGAS OM OCH HUR KOMMER DET ATT SKE?"

Var ligger egentligen Malmö Stadsteater? Är Hipp en teater, en restaurang eller en nattklubb? Förvirringen är för många Malmöbor total. När teaterchefen Kitte Wagner bjöd in teaterarkitekterna HaworthTompkins för att hjälpa oss göra Hipp till en mer lättillgänglig plats blev de begeistrade över huset, dess själ och ursprungliga syfte - en demokratisk mötesplats för invånarna i staden. Arkitekternas ombyggnadsförslag klubbades i Malmö Kommunfullmäktige den 31 oktober, dagen innan Hipp fyllde 120 år. I denna film förklarar teaterchef Kitte Wagner och arkitekterna hur de tänker kring teaterarkitektur i allmänhet och kring Hipp i synnerhet.

Remote video URL

Film: Nicholas Wakeham 2019

Från och med hösten 2021 kommer våra scener på Kalendegatan, Hipp och Studion, att vara stängda p g a ombyggnad.
Läs mer om ombyggnaden här 

 

Del 4: "VARFÖR ÄR NY TEKNIK VIKTIG FÖR ATT LOCKA UNGA TILL TEATERKONSTEN?"

Vi vill ta till vara på barn och ungas intresse av att delta i det konstnärliga arbetet på teatern och vi uppmuntrar dem att vara delaktiga i det praktiska arbetet med att skapa föreställningar på alla våra scener. Hör Sara Cronberg, konstnärlig ledare för UNGA Malmö Stadsteater, berätta mer om hur vi skapar vår verksamhet tillsammans med den unga publiken.

Remote video URL

Film: Nicholas Wakeham/Emmalisa Pauly 2019

I filmen visas bilder från arbetet med föreställningarna Oskar liljas försvinnande och En annan värld. Sara Cronberg har även uppmärksammats för monologföreställningarna Ögonvittnen där berättelser från två av förintelsens överlevare gestaltas med hjälp av skådespelare och 3D-ljudbilder.  

 

Del 3: ”DET KOMMER MYCKET BARN OCH UNGA TILL MALMÖ STADSTEATER – HUR ARBETAR NI MED DEN UNGA PUBLIKEN?”

Hör Sara Cronberg, konstnärlig ledare för UNGA Malmö Stadsteater, berätta mer om hur vi vill ta till vara på barn och ungas intresse av att delta i det konstnärliga arbetet på teatern och skapa vår verksamhet tillsammans med den unga publiken.

Remote video URL

Film: Nicholas Wakeham/Emmalisa Pauly 2019  

I filmen visas bilder från arbetet med föreställningen En annan värld som bl a tilldelats Svenska Teaterkritikers Förenings barn- och ungdomspris 2018. Läs mer om priset och arbetsprocessen kring föreställningen här.

 

Del 2: "VARFÖR ÄR SKÅDESPELARNA NAKNA?"

Det autentiska är något vi pratar mycket om på Malmö Stadsteater - att uppnå något som är ärligt och uppriktigt. Hur gör man? Är det viktigt? Följ med på besök hos fotografen Johan Sundell då skådespelarporträtten togs inför starten av säsongen.

Remote video URL

Film: Nicholas Wakeham 2018

Vår nya visuella identitet har sedan nystarten 2018 tilldelats två internationella designpriser – guld för excellent kommunikationsdesign av German Design Award, och Creative Circle Award, som är Danmarks stora branschpris inom kommunikation och design. Läs mer om priserna och motiveringarna. 

 

Del 1: "MALMÖMETODEN - VAD ÄR GREJEN MED ALLA WORKSHOPS?"

I detta första avsnitt berättar Kitte Wagner om hur vi valt att jobba på ett helt nytt sätt när vi tar fram vår repertoar på teatern. En process där alla på teatern får komma med idéer och skådespelarna sedan går in i workshop för att testa vilka ideér som fungerar bäst på golvet. Något vi gör tillsammans med olika samarbetspartners som vi på teatern gärna vill prova att jobba tillsammans med.

Remote video URL

Film: Nicholas Wakeham 2018.

Ett resultat av vår workshopprocess är vår repertoar där ett hundratal idéer gått vidare till ca 40 workshops som resulterat i säsongens 14 föreställningar.