Två personer i krabbkostymer: röda overaller med krabbskal, röda mössor med antenner och krabbklor på händerna. Gör high five

Var inte rädd, lilla krabban - Lärarmaterial

Ni ska gå och se teaterföreställningen Var inte rädd, Lilla Krabban, som är baserad på en bilderbok av Chris Haughton. I det här materialet hittar du en introduktion till hur ert besök kommer att se ut, en bildguide in på teatern och en kort presentation av skådespelarna och rollerna de spelar.  

Föreställningen är en berättelse om Lilla och Stora Krabban som ska ut på äventyr till stora havet. Den handlar om att våga göra det du är rädd för och som kanske känns jätteläskigt. Handlingsbeskrivning av Var inte rädd, Lilla Krabban, vem som har regisserat, gjort kostym, musik osv. hittar du här.

Linn Mattsson Tillberg. Tjej med blont hår, randig tröja framför en grön fond
Linn, vår koordinator på Unga Malmö Stadsteater som också kommer att vara Teatervärd under flera tillfällen.

Var inte rädd, Lilla Krabban spelas i Malmö Stadsteaters nya teaterrum Ateljén på Kalendegatan 12 C. Föreställningen är ca 30 minuter och därefter har vi de flesta tillfällen en 15 min workshop där vi pratar om föreställningen vi just sett. Efter föreställningen är det också möjligt att ta en bild tillsammans med skådespelarna för den som vill. Sedan säger vi hejdå och följer er ut till gågatan igen.

Om ni har särskilda behov eller har information om er grupp som är bra för oss att veta kontakta gärna:
Linn Mattsson Tillberg 
Linn.MattssonTillberg@malmostadsteater.se
0768-694836

 

Inför föreställningsbesöket

Stor skylt Malmö Stadsteater ovanför ingång 12C
Så här ser ingången till Malmö Stadsteater ut från gatan. Håll utkik efter stora Malmö Stadsteater-skylten som står ovanför vår huvudingång 12C. Dörrarna till huvudingången har elektrisk dörröppnare. Ateljén är rummet innanför det stora fönstret till höger i bilden.
Två personer med sweatshirt i blå och grön och Malmö Stadsteater-logga
En Teatervärd tar emot er vid huvudingången och leder er in till vår innergård, där vi samlas innan föreställningen startar. Du känner enkelt igen värdarna på sina färgglada tröjor med Malmö Stadsteater-logga.
Kullerstensgång, röd tegelsten och röda väggar. Till höger dörr in till ateljén
När du kommit in genom de stora dörrarna kommer du till en gång. Ateljén ligger in till höger, men vi ska först gå rakt fram för att samlas på innergården.
Betonggolv, små runda bord längs med sidorna. Färgglada lampor hänger från taket. En port längst bort i rummet
Här inne på innergården samlas vi. Teatervärden som tar hand om och hjälper er under besöket hälsar välkomna. Strax innan föreställningen börjar kommer skådespelarna kommer ut och presenterar sig. Sedan går vi gemensamt in till scenrummet, den lilla Ateljén.
Glasdörr med text Ateljé. Träskåp längs med väggen. Matta på golvet med kuddar i olika färger. Ett stort fönster skymtar ut mot gatan
Så här ser dörren in till Ateljén ut.
Även denna dörr kan öppnas med elektrisk dörröppnare.
Gröna lövformade kuddar på golvet, en träbänk och några pallar. Ett stort fönster ut mot gatan.
Ateljén är ett rum som vi ändrar i beroende på aktivitet, men när vi har föreställning kan det se ut så här. Då har vi alltid kuddar på golvet som sittplatser, men de kan också flyttas runt på för att göra plats för rullstolar. Det finns också några pallar och en bänk att sitta på.
Matta och kuddar olika färger och former som tex snäckor. Gråsvart golv som scen. En svart spiraltrappa. Ett stort tyg i olika blå nyanser som ett lapptäcke hänger från taket som en fond. Kostymer av krabbor ligger på golvet framför fonden
Scenen är på det gråsvarta golvet på bilden.
Kuddarna är sittplats. Sitter man i rullstol kan man få en kudde i knät om man vill.


Presentation av skådespelarna

Person med svart hår, beige tröja, silverhalsband
Detta är skådespelare Shada. Hon spelar Lilla Krabban som är nyfiken och busig men också otålig och lite rädd. Lilla Krabban har aldrig varit vid havet innan och undrar om den ska våga sig i vattnet. 
En person med kort hår, glasögon, grå långärmad tröja framför en blå fond med vita moln
Detta är skådespelare Emil. Han spelar Stora Krabban som är lugn, snäll och tar hand om Lilla Krabban och visar vägen. Men precis som många vuxna säger Stora Krabban alltid att det är dags att gå hem när det är som allra roligast. 
Två kostymer som liknar krabbskal, klor och mössor med spröt står på golvet mot en fond av olika blå nyanser
Shada och Emil förvandlas till Lilla Krabban och Stora krabban genom att ta på sig sina krabbkostymer som ligger här. 
Krabbklo sydd som en handske med kastanjett fastsydd inuti
Inuti krabbornas klor finns det fastsytt små instrument som heter kastanjetter. När man slår ihop dem låter det som en liten klapp. Med dem kommer Emil och Shada göra ljud och spela med sina krabbklor. 
Två personer i krabbkostymer: röda overaller med krabbskal, röda mössor med antenner och krabbklor på händerna. Gör high five
Så här ser Shada och Emil ut som Lilla och Stora Krabban och nu är de redo att spela teater för er!

Musiken i föreställningen

I föreställningens slut sjunger Lilla och Stora Krabban Modets dans, en sång skriven av Malin Bejram Ellström och Karl-Gustav Kronhamn från Förskoleförvaltningen i Malmö. Karl-Gustav står även för produktion och arrangemang av låten. Här kan ni lyssna på musiken, sjunga med och dansa.

Relaterade föreställningar