Porträtt på regissören Tue Biering

De skamlösa – en föreställning full av fördomar!

Kan jag spela dig? Kan du spela mig? Går det att överhuvudtaget gestalta en annan människa utan att vara fördomsfull? Diskussionen om representation kring vem som får spela vilken roll på våra teaterscener och i filmer har gått het de senaste åren. Nu sätter den kontroversiella och kritikerrosade Reumert-prisade regissören Tue Biering upp en experimentell och provokativ föreställning på Malmö Stadsteaters scen Intiman. Premiär den 23 september, och idag släpps biljetterna.

För att sätta representationsfrågan på sin spets kommer skådespelarna under föreställningen ge sig ut på stan och haffa vanliga människor, intervjua dem kring hur skådespelaren mest rättvist kan gestalta dem, och bäst av allt, få med sig personen tillbaka till Intiman och upp på scenen. Vi lovar, ingen föreställning kommer bli den andra lik – det blir en utmanande happening som måste upplevas!

Regissören Tue Biering har under många år etablerat en nyfiken och provokativ stil i sina teateruppsättningar. Med omtvistade brännbara ämnen som högerextremism, prostitution, flyktingproblematik och incest har han tagit verkligheten med upp på scenen. Tue Biering leker med publikens förväntningar, och med en utmanande tematik som balanserar på gränsen mellan fiktion och verklighet:

Representation inom konst har diskuterats alltmer under de senaste åren. Vem kan representera vem och hur. Teatern är i grunden ett representationsrum, och här har nu uppstått en rädsla för att göra något fel. Konsekvensen av att skådespelaren inte kan representera andra, kan möjligtvis vara, att skådespelaren bara får vara sig själv. Det kan vara svårt när skådespelaren ses på som en fiktion. Mycket vikt läggs ofta på skillnaden mellan skådespelare och 'riktiga människor' på scenen. De skamlösa är bland annat en undersökning av detta och en lek med fiktion och verklighet. Allt är fiktion och vi går alla runt med fiktioner om varandra och en egeniscensatt version av oss själva. Dessa är själviscensättningar, förmedlingar och metafiktioner, säger regissören Tue Biering.

De skamlösa av Tue Biering spelas på Malmö Stadsteaters scen Intiman 23 september – 8 november 2023. Medverkande skådespelare är André Gatu, Mari Götesdotter, Erik Olsson och Shada Sulhav.

Läs mer här och boka biljetter!