Kvinna går förbi staty av människohuvud

Teater och cirkus i ett förtrollande möte om människolivet

Ett drömspel är en av August Strindbergs mest älskade och fantasifulla pjäser. Till våren sätter Malmö Stadsteater upp den på Hippodromen i en föreställning där teatern och cirkusen flätas ihop och de två konstarterna flyter samman. För att åstadkomma denna gränsöverskridande scenkonstupplevelse låter teaterregissören Katrine Wiedemann och cirkusregissören Tilde Björfors skådespelare och cirkusartister mötas i en hisnande upplevelse i den nyrenoverade cirkusbyggnaden Hippodromen. Premiär blir det den 27 april 2024, och idag släpps biljetterna!

Guden Indras dotter sänds ner till jorden för att ta reda på hur människorna egentligen har det. Med humor, sorg och fantasi har pjäsen sedan början av 1900-talet förtrollat teaterpubliken runtom i världen. Katrine Wiedemann och Tilde Björfors har tidigare samarbetat i flera stora föreställningar som t ex Romeo och Julia (2002) och Havfruen (2005). Ett drömspel blir också Tilde Björfors första stora projekt efter att hon lämnat sitt uppdrag som konstnärlige ledare för Cirkus Cirkör, som hon var med och grundade. Det är en dröm för Katrine Wiedemann och Tilde Björfors att nu återförenas och inta cirkusbyggnaden Hippodromen med Ett drömspel:

”Ett drömspel är en dröm att sätta upp – och en mardröm! Vilken komplicerad text! En av de stora klassikerna, om människoliv och undersökandet av frågan ’är det synd om människorna’? Ja, det är det. Men livet är också intensivt fantastiskt, precis som Strindbergs kompromisslösa pjäs från 1902 – en text som i allt sitt överväldigande överflöd, sin klarsynthet, sin humor, sitt sanningssökande, är full av vitalitet, lek, lust, grymhet och bitter visdom, i ett på samma gång fantastiskt och knivskarpt språk. Det är en dröm för oss att göra denna föreställning på Hippodromen, vars arkitektoniska struktur och naturliga själ är cirkusens, och sedan med denna blandning av cirkusartister och dramatiska skådespelare”, säger Katrine Wiedemann och Tilde Björfors.

Med Ett drömspel kommer de att gå längre i sökandet efter ett nytt sceniskt språk:

”Vi har samarbetat flera gånger i stora föreställningar som kommit till ur viljan att förena två konstformer: den dramatiska, berättande teatern med cirkusens gränsöverskridande, kittlande, fysiska kapacitet för scenmagi. Många har försökt förena konstformerna och med Ett drömspel vill vi gå ett steg längre i vår undersökning av ett nytt sceniskt språk i mötet med olika traditioner. August Strindbergs Ett drömspel är en självklar förutsättning för ett sådant experiment.”

Det grundläggande temat i Ett drömspel är undersökandet i hur det är att leva som människa. Stora frågor som alla kan relatera till. I Katrine Wiedemann och Tilde Björfors tappning blir det en alldeles särskild upplevelse:

”Vi vill göra en skälvande, gripande, farlig, vacker och sann föreställning om människolivet, vars grundläggande dilemman inte skiljer sig särskilt mycket från Strindbergs tid. Vi träffas, vi drömmer, vi älskar, vi strävar, vi förlorar, vi grälar, vi lider, vi finner tröst, vi reflekterar, vi erkänner – och blir förvirrade igen. Det blir Strindbergs mästerverk i händerna på några av de mest eftertraktade artisterna från den internationella cirkusscenen tillsammans med stjärnskådespelare från Malmö Stadsteaters ensemble - njutning!”, säger Katrine Wiedemann och Tilde Björfors.

Målade ögon på ögonlock

Ett drömspel får premiär på Malmö Stadsteaters stora scen Hippodromen den 27 april 2024.

Läs mer här om föreställningen här och boka biljetter.