Porträtt

tick, tick… BOOM! – livet räknar ner

Jonathan Larsons prisbelönade självbiografiska rockmusikal om 30-årskrisen och drömmen om det stora Broadway-genombrottet får premiär på Hippodromen den 23 februari 2024. Den är en samproduktion mellan Malmö Stadsteater och Malmö Opera, och i dag 11 oktober släpps biljetterna på respektive institutions hemsida.  

Den 25 januari 1996, dagen innan musikalen Rent skulle ha sin första preview off-Broadway, dog kompositören och librettisten Jonathan Larson i sitt hem av en brusten kroppspulsåder. Han var 35 år gammal. Rent, musikalen som skulle komma att bli hans genombrott, fick han aldrig se. Fem år tidigare hade Larson skrivit en självbiografisk rockmonolog, tick, tick… BOOM! om sitt liv som strävande musikalkompositör. Efter hans död skrev pjäsförfattaren och librettisten David Auburn om monologen till en musikal, som hade premiär off-Broadway 2001. Nu sätter Malmö Stadsteater och Malmö Opera gemensamt upp Larson/Auburns rockiga musikal i respektive hus samt på turné genom Skåne.   

Regissören Sara Cronberg är känd för sitt arbete på bland annat Stockholms Stadsteater och Malmö Stadsteater och hon har fått ta emot både Thaliapriset och Svenska Teaterkritikers pris för sina insatser. Hon regisserade turnésuccén La bohème för Malmö Opera hösten 2020 och invigningsföreställningen av En midsommarnattsdröm i Malmö Stadsteaters ombyggda Hippodrom i februari 2023. 

För Sara Cronberg är tick, tick… BOOM! en hyllning till konsten, vänskapen och livet självt. Musikalen utspelar sig i mitten på 90-talet, då Jonathan Larson turnerade med sin monolog:   

 – Den handlar om en ung kompositörs kamp med sin dröm och den obönhörliga tiden i ett 90-tal fyllt med brustna illusioner. Det kan vara jobbigt att vara ung och våndas över att man inte lyckas arbeta som konstnär, men ibland kan det att få utöva konst också vara ett sätt att hålla borta ångesten och leva det liv man är ämnad för innan döden för evigt tar det den vill ha. Det kanske faktiskt är på liv och död. Vetskapen om att Jonathan Larson som skrev tick, tick… BOOM! dog innan han fick sin succé gör att föreställningen får en mörkare botten, säger Sara Cronberg. 

Jon spelas av Alex Jubell som gick ut Teaterhögskolan i Malmö 2016 och som sedan dess varit frilansande skådespelare, bland annat i flera föreställningar på Malmö Stadsteater. Just nu är han aktuell i Mary Shelleys värld på Göteborgs stadsteater. Vännen Michael spelas av Erik Espinoza, musikalartist aktuell i Everybody’s Talking About Jamie på Malmö Opera. Susan spelas av Mercedesz Csampai, nu i Prince of Egypt på West End i London.   

tick, tick… BOOM! har premiär på Malmö Stadsteaters stora scen Hippodromen 23 februari och spelas till 23 mars 2024. Spelas på Malmö Operas Verkstan 8-20 oktober 2024. Spelas på turné i Malmö Operas regi 14 september till 30 november 2024. Turnéplanen är ännu inte klar.  

 tick, tick… BOOM! En musikal av Jonathan Larson (text & musik) i bearbetning av David Auburn. Översättning av Gunnar Carlström, Walfrid Lindsgård och Johan Ragnarsson. Urpremiär på Jane Street Theater, New York, 23 maj 2001. Svensk premiär 11 november 2022 på Jon´s party, Lantmannagatan 30, Malmö.  tick, tick… BOOM! blev också långfilm på Netflix 2021 i regi av Lin-Manuel Miranda med Andrew Garfield i huvudrollen som också Oscarsnominerades.

LÄS MER OM FÖRESTÄLLNINGEN HÄR OCH BOKA BILJETTER!