Prisutdelning på en scen. Två personer på förscenen. Orkester i bakgrunden.

Tilde Björfors tilldelas Kungliga Tekniska Högskolans stora pris

Cirkusregissören Tilde Björfors, just nu aktuell med Ett drömspel på Malmö Stadsteater, tilldelas Kungliga Tekniska Högskolans stora pris för en nästan 30-årig konstnärlig och pedagogisk gärning. Fredag den 12 april tar hon emot priset av Stiftelsen KTH.

Stiftelsen KTH:s stora pris instiftades 1944 efter en donation. Priset har därefter, med några få undantag, utdelats årligen. Bland pristagarna kan nämnas Robyn, musiker, Lennart Nilsson, fotograf, Elise Ottesen-Jensen, grundare av RFSU, Hans Rosling, läkare och nu Tilde Björfors, cirkusregissör, konstnär och forskare. I prismotiveringen står det att:

”Tilde Björfors har lyft nycirkusen till nya nivåer, bildat skola och etablerat genren i Sverige. Med elegans, ekvilibrism och envishet har hon öppnat nya dörrar till ett artisteri som spränger gränserna för vad som är möjligt såväl i fantasin som i manegen.”

Tilde Björfors var Cirkus Cirkörs konstnärliga ledare 1995–2023, och är väldigt glad över priset:

– Det känns omvälvande och ärofullt. Och väldigt passande i ekonomiskt svåra tider som dessa. Att KTH i rådande läge satsar och ger priser till kulturell verksamhet är fantastiskt, säger Tilde Björfors i en intervju efter tillkännagivandet. Läs hela intervjun med Tilde Björfors här.

Personer hänger på vägg och gör cirkuskonster. Person tittar på syns bakifrån.
Repetitioner av Ett drömspel på Malmö Stadsteaters stora scen Hippodromen. Tilde Björfors står för cirkusregin.

I slutet av april får Tilde Björfors första föreställning efter tiden med Cirkus Cirkör premiär på Malmö Stadsteater. Då sätter hon och teaterregissören Katrine Wiedemann upp August Strindbergs Ett drömspel på Malmö Stadsteaters stora scen Hippodromen i en föreställning där teatern och cirkusen flätas ihop och de två konstarterna flyter samman. För att åstadkomma denna gränsöverskridande scenkonstupplevelse låter Katrine Wiedemann och Tilde Björfors skådespelare och cirkusartister mötas i en hisnande gränsöverskridande upplevelse i den nyrenoverade cirkusbyggnaden Hippodromen.

Två personer i samtal. De gestikulerar.
Tilde Björfors i ett samtal med teaterregissören Katrine Wiedemann. Tillsammans sätter de under våren upp Ett drömspel på Malmö Stadsteater.

Stiftelsen KTH:s stora pris delas ut den 12 april i Stockholm. Föreställningen Ett drömspel spelas på Malmö Stadsteaters scen Hippodromen 27 april – 25 maj 2024. Läs mer om föreställningen här och boka biljetter.

Relaterade föreställningar