tecknad räv kanin och spöke i korvkiosk

TITTA HAMLET – Shakespeares mest kända drama får nytt liv

”Hamlet kär i Ofelia. Ofelia kär i Hamlet. Ofelias pappa skum.”
Nu blir det Hamlet för barn på Malmö Stadsteater. Husregissören Hedvig Claesson både bearbetar och regisserar Barbro Lindgrens och Anna Höglunds Titta Hamlet, en bilderbok av Shakespeares mest kända drama. Föreställningen skapas också med hjälp och inspiration av barn i F-klass och ÅK 1 från flera Malmöskolor. Titta Hamlet får premiär på Malmö Stadsteaters scen Studion den 22 mars. Medverkar gör Lydia Ahlsén och Jesper Forsberg. Idag släpps biljetterna!

Hur gör man Hamlet-historien begriplig för barn?

– Jag har velat fokusera på barnen och deras relation till den obegripliga vuxenvärlden. De är tomrummet mitt i dramat, det svarta hålet i mitten av allt. I vår föreställning drivs inte Hamlet av inre demoner, utan försöker navigera genom familjen med en kärlekskrank mamma, skum annan pappa och lurigt spöke. Det är känslan hos ett barn som är maktlös inför den vuxnes beslut och känslor. Det är en upplevelse som är tidlös, oavsett om den är från 1600-talet eller av idag, säger regissören Hedvig Claesson.

– Jag har också alltid sörjt att Ofelia skrivs ut så snabbt ur dramat, så här är vår Ofelia med hela resan och gör den tillsammans med Hamlet. Ofelia och Hamlet är barnen som utsätts för prövningar men som mitt i allt det jobbiga också har en stark vänskap och lojalitet, kanske är de även lite förälskade.

Föreställningen Titta Hamlet har tagits fram tillsammans med barn i F-klass och ÅK 1 från Stapelbäddsskolan, Holmaskolan och Kirsebergsskolan i Malmö, samt fritidsgrupper från Krokbäcksskolan, Hyllievångsskolan, Mariaskolan, Rosengårdsskolan. De har läst boken, samtalat, dansat, pysslat och ritat:

– Malmöbarnen som vi har mött i Ateljén och ute på skolor har inspirerat oss och varit med och skapat vår estetik med paljettprydda döskallar, cupcakes i alla färger, varmkorvar och stiliga kronor. Deras nutida värld strösslas på så vis in i den Elisabetanska tiden. De magnifika skulpturerna av Polonius, Drottning Gertrud och Claudius, som finns i vår scenografi och rekvisita, kommer vara Shakespearetrogna, men inuti gömmer sig humoristiska överraskningar. Varmt välkomna att stiga in i vår Shakespeare-värld à la Malmö 2024!, säger Hedvig Claesson.

Titta Hamlet spelas på Studion 22 mars – 26 april på Studion, Kalendegatan 12, för barn från 6 år.

LÄS MER OCH BOKA BILJETTER