""

Alice Birch

Alice Birch är en brittisk dramatiker. Hon föddes 1986 i Malvern där hennes föräldrar, båda psykoanalytiker, bodde i ett kollektiv och där hon tillbringade sina första uppväxtår. Därefter läste hon på universitetet i Exeter och bor nu i London med sin partner och en liten son. 

Birchs första pjäs Many Moons kom 2011. Sedan dess har hon skrivit ytterligare sex pjäser och spelats på flera stora brittiska teatrar, i USA och Kanada samt på Schaubühne i Berlin. Hon har skrivit film- och radiomanus för BBC och fått flera betydande priser för sin dramatik.  

Hennes stora genombrott kom 2017 med Anatomy of a Suicide (Ett självmords anatomi) som spelades på The Royal Court Theatre i London, en teater som alltsedan 1950-talet är känd för att arbeta med nyskriven dramatik. För pjäsen fick hon 2018 The Susan Smith Blackburn Prizemed motiveringen ”en av de mest formmässigt banbrytande, känslomässigt rika och modiga pjäser som har kommit fram i U.K. på senare år”.

Alice Birch är intresserad av huruvida psykisk sjukdom ärvs genetiskt, berättar hon i en intervju i brittiska The Guardian när pjäsen hade premiär i London. Hur mycket är arv och hur mycket miljö? När en mor begår självmord, säger hon, blir det kaos. Jag ville undersöka om det skapas ett upprepningstvång i nästa generation, och, om det är så, ifall ett sådant mönster kan brytas.

Henrietta Hultén, dramaturg

Läs mer om vår uppsättning av Ett självmords anatomi som spelade på Intiman 15/2 - 10/4 2019 i regi av Suzanne Osten.